همه از جمله فیس بوک و مایکروسافت میخواهند بر متاورس تسلط پیدا کنند. اما متاورس واقعاٌ چیست؟
متاورس اخیراً موضوع داغ گفتگوها بوده است و فیسبوک و مایکروسافت هر دو ادعاهایی را در مورد آن مطرح کردهاند؛ اما متاورس واقعا چیست و چه زمانی راهاندازی میشود؟
ابداع اصطلاح متاورس به نیل استفنسون نویسنده رمان علمی تخیلی نوشته شده در سال 1992 به نام “snow crash” نسبت داده میشود. او در این داستان آواتارهایی با ظاهری واقعی را تصور میکرد که در ساختمانهای سه بعدی واقع گرایانه و سایر محیطهای واقعیت مجازی با هم ملاقات میکردند.
از آن زمان به بعد، تحولات مختلف، پستهای مهمی را در راه رسیدن به یک متاورس واقعی ایجاد کردهاند؛ یک دنیای مجازی آنلاین که واقعیت افزوده، واقعیت مجازی، آواتارهای هولوگرافیک سه بعدی، ویدئو و سایر وسایل ارتباطی را در خود جای داده است. متاورس همزمان با گسترش خود، یک دنیای جایگزین فوق واقعی برای زندگی با سایرین به شما ارائه میدهد.
مفهوم متاورس در حال حاضر در دنیای بازیهای آنلاین مانند Fortnite، Minecraft و Roblox وجود دارد. شرکتهای سازنده این بازیها این جاه طلبی را دارند که بخشی از راه تکامل متاورس باشند.
در ادامه این مقاله با متاورس و هر آنچه باید در مورد این تکنولوژی جذاب بدانید آشنا خواهید شد. پس همراه زردنیوز باشید.
متاورس چیست؟
متاورس ترکیبی از عناصر مهمی از عرصه فناوری، از جمله واقعیت مجازی، واقعیت افزوده و ویدئو است که در آن کاربران در یک جهان دیجیتال “زندگی میکنند”. حامیان متاورس در نظر دارند که کاربران در این فضا همه چیز از کنسرتها و کنفرانسها گرفته تا سفرهای مجازی به سراسر جهان، کار، بازی و ارتباط با دوستان خود را حفظ کنند.
متیو بال، شریک مدیر شرکت سرمایه گذاری اپیلیون ایندستریز (Epyllion Industries)، در مقالهای در فوریه 2021 در وب سایت خود گفت: “در حال حاضر، ما در آستانه تولید اینترنت بعدی هستیم.”
چه زمان میتوانیم انتظار دیدن متاورس را داشته باشیم؟
مارک زاکربرگ، مدیر عامل متا (فیسبوک سابق) که به تازگی نام خود را تغییر داده، تخمین میزند که پنج تا 10 سال طول میکشد تا ویژگیهای کلیدی متاورس به جریان اصلی تبدیل شود. با این حال جنبههایی از متاورس در حال حاضر نیز وجود دارند. سرعت پهنای باند فوق العاده سریع، هدستهای واقعیت مجازی و دنیای همیشه آنلاین هم اکنون راه اندازی شدهاند؛ اگرچه ممکن است هنوز برای همه افراد قابل دسترسی نباشد.
چه نمونههایی از آن وجود دارد؟
در اینجا نگاهی میکنیم به آنچه که امروز در حال رخ دادن است و میتواند متاورس آینده را شکل دهد.
مطالب مرتبط: بلاکچین و بیت کوین: مسیرهای مختلف برای غیرمتمرکز بودن
متا (Meta)

غول فناوری که قبلاً فیسبوک نام داشت سرمایهگذاری قابل توجهی را در واقعیت مجازی انجام داده است؛ از جمله خرید Oculus در سال 2014. متا یک دنیای مجازی را تصور میکند که در آن آواتارهای دیجیتال از طریق کار، مسافرت یا سرگرمی با استفاده از هدستهای VR به هم متصل میشوند. زاکربرگ همواره در مورد متاورس خوش بین بوده و معتقد است که میتواند جایگزین اینترنت فعلی شود. مارک زاکربرگ، مدیرعامل متا، ماه گذشته پس از افشای تغییر نام تجاری شرکت خود گفت: “پلتفرم و رسانه بعدی مسحور کنندهتر و سه بعدیتر خواهد بود و شما در آن تنها نظارهگر نیستید، بلکه خود بخشی از تجربه هستید. ما این جهان را متاورس مینامیم”.
مایکروسافت (Microsoft)
این غول نرم افزاری هم اکنون مشغول استفاده از هولوگرام و در حال توسعه برنامههای واقعیت ترکیبی است. به علاوه در حال توسعه (XR با پلتفرم Microsoft Mesh) خود است که دنیای واقعی را با واقعیت افزوده و واقعیت مجازی ترکیب میکند. در اوایل این ماه، مایکروسافت برنامههای خود برای وارد کردن واقعیت ترکیبی مانند هولوگرام و آواتارهای مجازی را به تیمهای مایکروسافت در سال 2022 نشان داد؛ به علاوه برنامههای خود برای سال آینده که در دست اقدام هستند را نیز معرفی کرد: فضاهای متصل مجازی سه بعدی قابل جستجو برای خرده فروشی و محل کار. ارتش ایالات متحده در حال حاضر با همکاری با مایکروسافت در حال کار بر روی هدست واقعیت افزوده هولولنز 2 برای آموزش، تمرین و مبارزه سربازان است. به غیر از این، Xbox Live هم اکنون نیز میلیونها علاقهمند به بازیهای کامپیوتری را در سراسر جهان به یکدیگر پیوند داده است.
اپیک گیمز (epic games)
تیم سویینی، مدیر عامل شرکت سازنده Fortnite، گفته است: “بر هیچ کس پوشیده نیست که اپیک در ساخت متاورس سرمایه گذاری کرده است”. این پلتفرم میزبان کنسرتهایی از افرادی مانند آریانا گرانده و تراویس اسکات بوده است. متاورس شاهد پخش اولین تریلرهای فیلم و اولین ترانههای موسیقی و حتی تجسم سه بعدی جدید سخنرانی تاریخی I Have A Dream”” مارتین لوتر کینگ در سال 1963 بوده است. هم اکنون این پلتفرم با ابزار MetaHuman Creator خود در حال خلق انسانهای دیجیتال واقعگرایانه است؛ ابزاری که میتواند برای سفارشیسازی همزاد دیجیتالی انسانها در بازیهای جهان آینده مورد استفاده قرار بگیرد.
روبلاکس (Roblox)

این پلتفرم که در سال 2004 تأسیس شد، تعداد زیادی از بازیهای تولید شده، از جمله بازیهای نقش آفرینی مانند Bloxburg و Brookhaven را در خود جای داده است؛ جایی که کاربران میتوانند در آن خانه بسازند، کار کنند و سناریوهای مختلف را بازی کنند. ارزش روبلاکس پس از عرضه عمومی سهام آن در سال جاری به بیش از 45 میلیارد دلار رسیده است. در روز عرضه اولیه سهام این شرکت در ماه مارس، دیوید بازوکی، بنیانگذار و مدیر عامل روبلاکس از همه کسانی که به این پلتفرم کمک کردند تشکر کرده و افزود “ما یک قدم به تحقق چشم انداز خود ازمتاورس نزدیکتر شدهایم”.
از آن زمان، روبلاکس با شرکت تولید پوشاک مخصوص اسکیتبرد Vans همکاری کرده است تا Vans World را ایجاد کند؛ یک پارک اسکیتبرد مجازی که در آن بازیکنان میتوانند لباسهای جدید ونس را بپوشند و اسکیت بازی کنند. روبلاکس garden limited Gucci را نیز افتتاح کرده است. فضایی که میتوانید در آن لباس و زیورآلاتی را برای همزاد مجازی خود خریداری کنید.
ماینکرافت (Minecraft)
این فضا یکی دیگر از دنیاهای مجازی مورد علاقه کودکان است. ماینکرافت متعلق به مایکروسافت است و اساساً معادل دیجیتالی لگو است. جایی که بازیکنان میتوانند شخصیت دیجیتالی خود را ایجاد کنند و هر آنچه را که میخواهند بسازند. از ماه آگوست، ماینکرافت دارای بیش از 140 میلیون کاربر فعال به صورت ماهانه بوده است. در طول همهگیری کرونا نیز محبوبیت آن در میان بچههایی که مجبور بودند بیشتر به ارتباطات مجازی تکیه کنند، افزایش یافته است.
برخی از شرکتهای کمتر شناخته شده نیز دنیای آنلاین خود را در این فضا راه اندازی کردهاند. دنیای فانتزی آنلاین Second Life، که در سال 2003 تأسیس شد، به عنوان یک پلتفرم واقعیت جایگزین در دهه دوم فعالیت خود است.
پناهگاه آنلاین نوور (The online Haven Nowhere)
نوور دارای فضاهای مجازی (دائمی و موقت برای استفاده عمومی یا خصوصی) برای برگزاری کنسرت، جشنوارهها، گردهمایی و کنفرانس است. Windmill Factory، شرکت تولیدی نیویورکی که توسعه این پلتفرم را بیش از یک سال پیش آغاز کرد، پروژههایی را برای لیدی گاگا و ناین اینچ نیلز انجام داده است.
سرنیوم گلکسی (Galaxy (Sensorium در اوایل سال جاری دو کهکشان خود از مجموعه جهانهای متصل آنلاین را مطابق برنامه قبلی، برای کاوش با هدستهای واقعیت مجازی یا رایانههای رومیزی افتتاح کرد. پریزم (Prism)، اولین کهکشان افتتاح شده، بر محوریت موسیقی بنا شده است. به عنوان مثال، در این کهکشان، دی جیها و گروههای موسیقی مجازی در مناظر آیندهنگرانه به اجرای برنامه میپردازند.
مطالب مرتبط: تفاوت بین بیت کوین و اتریوم چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید