مقدمه
ارزهای دیجیتال، از جمله بیت کوین، در سالهای اخیر به گزینهای جذاب برای سرمایهگذاری تبدیل شدهاند. این جذابیت به همان اندازه بیت کوین را به هدفی سودآور برای هکرها تبدیل کرده است. اما آیا شما میدانید امن ترین روش نگهداری بیت کوین چیست؟ بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، در اواخر سال ۲۰۱۷ رشد چشمگیری داشتند اما در پایان همان سال، سقوطی در ارزش را تجربه کردند. آنها در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ مجددا رشد فزایندهای داشتند که حتی از رکورد آنها در سال ۲۰۱۷ بالاتر رفت. همزمان با این اتفاق، گزارش حملههای هکرها به اندوختههای دیجیتال افراد و حتی صرافیها افزایش یافت. با توجه به اینکه بسیار از سرمایهگذاران در حوزه ارزهای دیجیتال کم تجربه و یا بی تجربه هستند، هکر با استفاده از روشهای جدید در حال بهسرقت بردن داراییهای دیجیتال آنها میباشند.
برخی از این سرقتهای معروف، آنهایی هستند که در روز روشن رخ دادهاند؛ بعضی هکرها در عین بیشرمی توکنهای افراد از یک کیف پول به کیف پول دیگر منتقل میکنند. قربانیها نیز فقط نظارهگر این هستند که تمام توکنهای آنها دزدیده میشود و آنها نمیتوانند کاری انجام دهند. با ادامه این مقاله از زرد نیوز همراه باشید تا با امن ترین روشهای نگهداری بیت کوین آشنا شوید.
مطلب مرتبط: معرفی بهترین کیف پولهای بیت کوین در سال ۲۰۲۲
نکات مهم
- کاربران ممکن است بیت کوین یا ارز دیجیتال دیگر خود را در نتیجه سرقت، خرابی رایانه، عدم دسترسی به کلید و غیره، از دست بدهند.
- ذخیرهسازی سرد (یا کیف پولهای آفلاین) یکی از امن ترین روشهای نگه داری بیت کوین است، زیرا این کیف پولها از طریق اینترنت قابل دسترسی نمیباشند. اما بعضی کاربران همچنان از کیف پولهای داغ (یا آنلاین) استفاده میکنند.
- افرادی که قصد دارند بیت کوین و ارز دیجتال خود را به مدت طولانی و به امن ترین روش ممکن نگه داری کنند، بهتر است از کیف پولهای سختافزاری بهره ببرند.
امن ترین روشهای نگهداری بیت کوین کداماند
همانطور که کارتها و پول نقد خود را در یک کیف پول نگه میداریم، بیت کوین نیز در یک کیف پول نگهداری میشود که به آن کیف پول دیجیتال میگویند. این کیف پول دیجیتال میتواند مبتنی بر سختافزار یا تحت وب باشد. شما میتوانید از روشهای مختلف مانند تلفن همراه یا رایانه شخصی به کیف پول دیجیتال خود دسترسی داشته باشید. یا حتی میتوانید کلیدهای خصوصی و عمومی کیف پول خود را روی یک کاغذ چاپ کنید تا آنها را امن نگهدارید. اما این کیف پولهای دیجیتال چقدر امن هستند؟ آیا میتوان آنها را به عنوان امن ترین روش نگه داری ارزهای دیجیتال دانست؟
پاسخ به این پرسشها بستگی به این دارد که یک کاربر کیف پول خود را چگونه مدیریت میکند. هر کیف پول، کلیدهای خصوصی دارد که بدون آنها مالک کیف پول نمیتواند به ارزهای خود دسترسی داشته باشد. بزرگترین خطری که در امنیت بیت کوین وجود دارد این است که صاحب کیف پول به هر دلیلی کلید خصوصی خود را گم کند یا فردی آن را به سرقت ببرد. بدون کلید خصوصی، کاربر به بیت کوین خود هرگز دسترسی نخواهد داشت. علاوه بر از دست دادن کلید خصوصی، یک کاربر ممکن است به روشهای مختلف، از جمله خرابی رایانه (هنگ کردن هارد درایو)، هک شدن یا گم کردن وسیلهای که کیف پول دیجیتال در آن است، بیت کوین خود را برای همیشه از دست بدهد. در ادامه به بررسی بهترین و امن ترین روشهای نگه داری بیت کوین میپردازیم.
کیف پول داغ (Hot Wallet)
کیف پولهای آنلاین که به آنها کیف پول داغ نیز میگویند، کیفپولهایی هستند که روی دستگاههای متصل به اینترنت مانند رایانه، موبایل یا تبلت اجرا میشوند. این امر میتواند باعث ایجاد آسیب پذیری در امنیت کیف پول شود. زیرا یک کیف پول داغ، کلیدهای خصوصی حساب شما را در دستگاههای متصل به اینترنت ایجاد میکنند. یک کیف پول داغ به شما این امکان را میدهد تا به داراییهای خود دسترسی سریع داشته باشید و معاملات خود بسیار راحت انجام دهید. اما این کیف پولها امنیت بالایی ندارند.
با اینکه ممکن است دور از ذهن به نظر برسد، اما افرادی که هنگام استفاده از کیف پولهای داغ، موارد امنیتی را کامل رعایت نمیکنند، احتمال اینکه دارایی آنها به سرقت برود افزایش مییابد. سرقت از کیف پول داغ امری غیر ممکن نیست و میتواند به روشهای مختلفی رخ دهد. به عنوان مثال، اگر در یک شبکه اجتماعی مانند ردیت (Reddit) درباره اینکه چقدر بیت کوین دارید فخر بفروشید، در حالی که امنیت کیف پول داغ شما کم یا تقریبا صفر است، کار عاقلانهای نکردهاید.
مطلب مرتبط: کیف پول داغ (Hot Wallet) چیست؟
کاربرد کیف پول داغ
این نوع کیف پولها برای مقداری کمی ارز دیجیتال طراحی شدهاند. در واقع کیف پول داغ، تقریبا شبیه به حساب بانکی است. طبق دانش رایج مالی، باید فقط پولی را که خرج میکنید در یک حساب جاری نگهداری نمایید. در عین حال، بخش عمدهای از پول خود را باید در حسابهایی مانند سپرده بلند مدت یا سایر حسابها، سرمایه گذاری است. این امر در مورد کیف پولهای داغ نیز صادق است.
دسترسی به کیف پولهای داغ از طریق موبایل، رایانه شخصی، وب و اکثر کیفپولهای صرافیها ممکن میباشد.
در اینجا باید نکتهای مهم را متذکر شویم که ذخیره ارز دیجیتال در کیف پولی که یک صرافی به شما میدهد با ذخیره آن در کیف پول شخصی شما متفاوت است. کیف پولهای صرافی حسابهای حضانتی میباشند که یک صرافی ارائه میدهد. کاربری که از این نوع کیف پول استفاده میکند، صاحب کلید خصوصی ارز دیجیتالی که در این کیف پول ذخیره میشود، نیست.
خطرهای بالقوه
اگر آن صرافی هک شود یا (به هر دلیلی) حساب شما به خطر بیفتد، در هر دو حالت سرمایه شما از بین میرود. صرافیهای ارزهای دیجیتال بیمههای “شرکت حمایت از سرمایهگذار در اوراق بهادار” (SIPC) یا “شرکت بیمه سپرده فدرال” (FDIC) را ارائه نمیکنند. لازم به ذکر است که این بیمهها در ذخیرهسازی ایمن ارزهای دیجیتال از اهمیت ویژهای برخوردار هستند. عبارت ” اگر کلید برای شما نیست، پس سکهها هم برای شما نیست” جملهای پر تکرار در حوزه ارزهای دیجیتال است. همانطور که گفتیم، ذخیره مقادیر زیادی ارز دیجیتال در هر کیف پول داغ، به خصوص یک کیف پول صرافی، عاقلانه نیست. در عوض، بهتر است که بیشتر پول خود را به کیف پول “سرد” شخصی خود منتقل کنید (در ادامه نحوه این کار را توضیح دادهایم). صرافیهایی که کیف پول ارائه میدهند عبارتند از بایننس (Binance)، جمینای (Gemini)، کوین بیس (Coinbase) و بسیاری دیگر.
با اینکه آنلاین بودن کیف پولهای داغ یک نقطه ضعف بالقوه برای هک شدن ایجاد میکند، اما این کیف پولها به دلیل سرعت بالا در انجام تراکنشها یا تجارت ارزهای دیجیتال بسیار مفید هستند و هنوز استفاده میشوند.
کیف پول سرد (Cold Wallet)
نوع دیگر کیف پول و ایمنترین گزینه برای نگهداری ارزهای دیجیتال، کیف پول سرد است. ساده ترین توصیف برای کیف پول سرد این است که این کیف پول آفلاین و بدون اینترنت عمل می کند و بنابراین ریسک به خطرافتادن آن بسیار کمتر میباشد. بعضا به این کیف پولها کیف پول آفلاین یا کیف پول سخت افزاری نیز میگویند.
این کیف پولها آدرس و کلید خصوصی یک کاربر را روی سختافزاری که اتصال به اینترنت ندارد ذخیره میکنند. معمولاً، کیف پولهای سرد با نرمافزاری عرضه میشوند که به کاربر اجازه میدهد به صورت همزمان و بدون اینکه کلید خصوصی خود را در معرض خطر قرار دهد پرتفوی خود را مشاهده کند.
کیف پول کاغذی (Paper Wallet)
شاید امن ترین راه برای ذخیرهسازی ارزهای دیجیتال به صورت آفلاین از طریق کیف پول کاغذی باشد. کیف پول کاغذی از نوع کیف پولهای سرد است. شما میتوانید از طریق وب سایتهایی ویژه، کیف پول کاغذی خود را تولید کنید. پس از اینکه کلیدهای عمومی و خصوصی تولید شدند، میتوانید آنها را روی یک تکه کاغذ چاپ کنید. امکان دسترسی به رمز ارزی که به این صورت ذخیره میشود تنها در صورتی امکان پذیر است که آن کاغذ را داشته باشید. بسیاری از مردم این کیف پولهای کاغذی را در پوششهایی پلاستیکی قرار میدهند و آنها را صندوقهای امانات بانک یا حتی در گاوصندوق خانهشان نگهداری میکنند. به عبارت دیگر، کیف پولهای کاغذی فقط یک تکه کاغذ هستند و هیچ رابط کاربری دیگری به جز خود کاغذ و بلاک چین رمز ارز ندارند.
کیف پول سخت افزاری
کیف پول سخت افزاری، معمولاً یک یو اس بی است که کلیدهای خصوصی کاربر را به صورت ایمن در خود ذخیره میکند. این نوع کیف پولها، نسبت به کیف پولهای داغ مزایای بسیار بیشتری دارند. چراکه یک کیف پول سخت افزاری هرگز تحت تاثیر ویروسهایی که ممکن است روی رایانه فرد باشند قرار نمیگیرد. این امر از این ناشی میشود که در کیف پول سخت افزاری، کلیدهای خصوصی هرگز با رایانهای که به اينترنت متصل است یا نرمافزارهای احتمالا آسیبپذیر شما، در تماس نخواهند بود. این دستگاهها معمولاً اوپن سورس (Open-source) هستند و به افراد اجازه میدهند به جای اینکه یک شرکت ایمنی آنها را تأیید کند، خودشان ایمنی آنها را ارزیابی کنند.
نکته
کیف پول سرد امن ترین راه برای ذخیره بیت کوین یا سایر ارزهای دیجیتال است. با این حال، در اغلب موارد، برای راه اندازی یک کیف پول سرد باید کمی دانش بیشتری در این زمینه داشته باشید. برای هر فرد علاقه مند به داشتن ارز دیجیتال، یادگیری چگونگی ذخیره سازی ایمن و مفاهیمی مانند کیف پول سرد و داغ ضروری است.
سکههای فیزیکی
خدماتی در حال شکل گرفتن است که به سرمایهگذاران اجازه میدهد تا بیت کوین فیزیکی خریداری کنند. سکهای که خریداری میکنید یک برچسب غیر قابل دستکاری دارد که روی آن میزان بیت کوین را نشان میدهد. برای خرید سکه فیزیکی مبلغی کمی بیشتر از میزان بیت کوینی را که میخرید باید پرداخت کنید. این مبلغ اضافه که پرداخت میکنید در واقع هزینه ساخت و ارسال خود سکه است.
دیگر اقدامات امنیتی
بک آپ (back up)
داشتن نسخه بک آپ یا پشتیبان از کیف پول بیت کوین بسیار مهم است. توصیه میکنیم این کار را از اوایل ایجاد کیف پول شروع کنید و به صورت متدوال آن را انجام دهید. در صورتی که رایانه شما به هر دلیلی با مشکل مواجه شود، تنها یک نسخه پشتیبان میتواند ارز دیجیتال داخل کیف پول را بازیابی کند. حتما مطمئن شوید که فایلهای “dat.” کیف پول خود را در چندین فضا (مانند یو اس بی، سی دی، یا هارد درایو) ذخیره کردهاید. علاوه بر این، حتما سعی کنید یک پسورد قوی روی نسخه پشتیبان بگذارید.
بروزرسانی نرم افزار
نرم افزار خود را همیشه بروزرسانی کنید. یک کیف پول که نرم افزار بیت کوین آن قدیمی است، هدفی آسان برای هکرهای میباشد. آخرین نسخههای نرمافزارهای کیف پول، امنیت بهتری را ارائه و در نتیجه امنیت بیت کوین شما را بیشتر تامین میکنند. اگر نرمافزار شما با آخرین پروتکلهای امنیتی بروز شده باشد، ممکن است تقويت امنیت کیف پول خود، یک بحران جدی را از سر بگذرانید. دائما سیستم عامل موبایل و رایانه خود را بروز کنید تا امنیت بیشتری برای بیت کوین خود فراهم کنید.
چند امضایی
مفهوم چند امضایی (Multi-signature) اخیرا به راهکاری محبوب در فضای ارزهای دیجیتال برای افزایش امنیت کیف پول تبدیلشده. در این راهکار، برای انجام تراکنش به تعدادی از افراد (مثلاً ۳ تا ۵ نفر) برای انجام تراکنش نیاز است. بنابراین، این روش خطر سرقت را محدود میکند چراکه یک ادمین یا سرور نمیتواند تراکنشها را به تنهایی انجام دهد (یعنی یک سرور نمیتواند به تنهایی بیت کوین را به یک آدرس ارسال یا از آن بیت کوین برداشت کند). افرادی که میتوانند این تراکنش را انجام دهند در ابتدا مشخص میشوند و زمانی که یکی از آنها میخواهد بیت کوین خرج یا ارسال کند، از سایر افراد گروه میخواهد که تراکنش را تایید کنند.
نرمافزارهای محبوب سرمایهگذاری
نرم افزار ردیاب سرمایهگذاری دلتا که صرافی eToro آن را طراحی کرده است، اپلیکیشنی با طراحی زیبا و استفاده آسان است که به شما امکان میدهد همیشه ارزش خالص سرمایه خود را زیر نظر داشته باشید. یکی از با ارزشترین ویژگیهای این اپلیکیشن، ردیابی چند دارایی است. مخصوصاً وقتی چندین نوع دارایی مانند سهام، ارز دیجیتال یا پول نقد داشته باشید، پیگیری همه آنها در چند صفحه وب میتواند دردسرساز باشد. اما حالا با اپلیکیشن دلتا میتوانید یک نمای کلی و شفاف از تمام داراییهای خود داشته باشید.
دیدگاهتان را بنویسید