هر کس ممکن است در طول زندگی خود چار بیماری یا جراحتی جزئی شود که به خودی خود بهبود مییابد. اما، تشخیص این که چه زمانی علائم شما نشان دهنده موردی جدیتر است که برای تشخیص آن باید به دکتر مراجعه کنیم، کار دشواری است. لزومی ندارد که با دیدن علائم بیماری بلافاصله بدترین حالت را تصور کنید. برای تعیین شدت علائم و مدت زمان ماندگاریشان آنها را تحت نظر قرار دهید. اگر در رابطه با این که چه زمانی لازم است برای مداوا به دکتر مراجعه کنید کنجکاو هستید، با پزشک خود تماس بگیرید. در مورد علائم خود با او صحبت کنید. برای اطمینان از سالم ماندن خود حتماً سالانه چکاپ پزشکی انجام بدهید. اطمینان داشته باشید که با خواندن ادامه این مقاله خواهید توانست سلامتی خود را کنترل و بهبود ببخشید.
گام اول: شناخت علائم جدی

برای دردهای شدید به اورژانس مراجعه کنید
اگر درد شدیدی دارید که عملکرد شما را محدود کرده است، در اسرع وقت با خدمات اورژانس تماس بگیرید. شرایط خود را برای راهنمای تلفنی بیان کنید. اگر به مراقبت فوری نیاز داشته باشید، خدمات اضطراری یک آمبولانس برای شما میفرستد. اگر نیازی به آمبولانس ندارید، میتوانید با یکی از آشنایانتان خود را به درمانگاه برسانید. در بخش اورژانس درمانگاه علائم خود را دوباره توضیح دهید تا بتوانید تحت مراقبتهای پزشکی قرار بگیرید.
در صورت داشتن دشواری در تنفس، بی حسی یا ضعف ناگهانی، سردرد شدید، آسیب دیدگی سر و عدم توانایی ناگهانی در صحبت کردن، دیدن یا حرکت کردن، باید به اورژانس مراجعه کنید.
به احساس درد و سوزش در قفسه سینه خود بسیار توجه کنید. این امر میتواند نشان دهنده مواردی جدی مانند حمله قلبی باشد. سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید. این احساس ممکن است ناشی از موارد دیگری هم باشد.
درجه حرارت بدنتان را بررسی کنید
بررسی کنید که آیا بیش از 3 روز است که تب بالای 39 درجه سانتیگراد داشتهاید. تبها معمولاً نشان دهنده این است که بدن شما در حال مقابله با یک عفونت باکتریایی یا بیماریای مانند آنفولانزا است. اگر احساس بیماری میکنید میزان دمای بدنتان را با یک دماسنج بررسی کنید. اگر تب شما بیش از 103 درجه فارنهایت یا 39 درجه سانتیگراد است، در اسرع وقت برای تعیین علت آن به دکتر مراجعه کنید. اگر تب شما بین 100 الی 102 درجه فارنهایت (38-39 درجه سانتیگراد) بود، درجه حرارت خود را برای 2 روز دیگر کنترل کنید. در صورتی که تب شما قطع نشد باید برای مراجعه به دکتر اقدام کنید.
اگر همراه با تب التهاب پوستی هم دارید با پزشک خود تماس بگیرید.
اگر سردرد شدیدی همراه با تب دارید، به اورژانس مراجعه کنید. این مورد ممکن است نشان دهنده یک وضعیت جدیتر باشد.
اگر در هنگامی که حرارت بالایی دارید نمیتوانید مایعات را هضم کنید یا احساس خشکی شدیدی میکنید، به دکتر مراجعه کنید.
اگر سرتان آسیب دید، به دنبال نشانههای آسیب مغزی باشید

خوردن ضربههای ملایم به سر چیز نگران کنندهای نیست. آسیبهای شدیدتر نیاز به مراقبت حرفهای دارند تا اطمینان حاصل کنید که آسیب مغزی ندیدهاید. در صورت احساس سرگیجه یا ضعف و سستی، حالت تهوع یا حساسیت به نور و صدا ، ممکن است دچار ضربه مغزی شده باشید. در این صورت نیاز به مراجعه به دکتر را مد نظر قرار دهید. اگر بعد از آسیب دیدگی دچار تغییر حالت خلق و خو، گیجی یا مشکل خواب هستید، باید به دنبال کمک پزشکی باشید.
ضربههای مغزی را دست کم نگیرید. این کار ممکن است در مغز شما مشکلات پایداری ایجاد کند.
اگر ورزشکارهستید، حتما باید قبل از شرکت مجدد در تمرینات، پروتکل تشخیص ضربه مغزی را طی کنید. این کار باید توسط پزشک انجام شود.
توجه به تغییرات گوارشی و عادات ادراری
دستگاه گوارش شامل مری، معده و همچنین روده است. احساس ناراحتی گاه به گاه در معده معمولا مشکل بزرگی ایجاد نمیکند. اگر به طور مکرر در معده خود احساس سوزش میکنید یا حالت تهوع دارید، باید به دکتر مراجعه کنید. اگر در بلعیدن و هضم غذا مشکل دارید و یا در صدایتان گرفتگیای احساس میکنید که برای مدت طولانی ماندگار شده است، با پزشک خود تماس بگیرید. در صورتی که مدفوع شما تیره رنگ است، بیش از 3 روز است که اسهال دارید یا به صورت مکرر به سرویس بهداشتی میروید باز هم وقت مراجعه به دکتر است.
اگر در استفراغ، مدفوع یا ادرار خود خون مشاهده کردید، به اورژانس مراجعه کنید. این علائم میتواند نشان دهنده بیماریهای عفونی و جدیتر باشند.
پس از سفر به کشورهای خارجی به علائم بیماری توجه کنید؛ در صورت وجود بیماری مسری ممکن است آن را به دیگران انتقال دهید.
اگر با این که غذای زیادی نخوردهاید احساس سیری میکنید، ممکن است یک بیماری زمینهای باعث ایجاد این احساس شده باشد.
مراجعه در صورت کاهش وزن مشکوک

کاهش وزن هنگام ورزش و رژیم گرفتن خوب است، اما اگر این اتفاق بی دلیل باشد، ممکن است نشانه بیماری باشد. هر 6 ماه با استفاده از ترازو وزن خود را بررسی کنید. اندازه گیریهایتان را برای مقایسه یادداشت کنید. اگر در بین اندازه گیریهای خود متوجه کاهش وزن شدید شدید، با پزشک خود مشورت کنید.
به عنوان مثال، اگر وزن شما 150 پوند (68 کیلوگرم) است، آن را در 0.05 (5٪) ضرب کنید. پاسخ 7.5 پوند (3.4 کیلوگرم) است. پاسخی را که یافتید از وزن اصلی خود کم کنید. نتیجه در این مثال 142.5 پوند (64.6 کیلوگرم) است. این بدان معناست که اگر در مدت 6 ماه وزن شما به 142.5 پوند (64.6 کیلوگرم) برسد، 5٪ از وزن اصلی بدن خود را از دست دادهاید.
اگر به طور معمول بعد از کمی غذا خوردن سیر میشوید، برای دریافت مواد لازم برای بدنتان با پزشک خود مشورت کنید.
کاهش وزن غیر قابل توضیح میتواند چیزهای زیادی را نشان دهد؛ بنابراین لزومی برای نگران شدن نیست. با این حال، این امر ممکن است نشان دهنده بیماری جدیتری باشد: امراضی مانند پرکاری تیروئید، دیابت، افسردگی، بیماری کبد یا سرطان.
مطالب مرتبط: مقابله با استرس از طریق تغذیه سالم
در صورت بی نظمی در چرخه قاعدگی با متخصص زنان تماس بگیرید
قاعدگی شما باید هر ماه به طور منظم اتفاق بیفتد، مگر این که نوعی کنترل بارداری داشته باشید. به زمانی که به طور معمول چرخه قاعدگی خود را تجربه میکنید، توجه کنید. شما باید بدانید که هر ماه چه زمانی باید انتظار آن را داشته باشید. اگر خونریزی شما نامنظم یا غیرعادی است، برای مراجعه به دکتر متخصص زنان اقدام کنید. همچنین، اگر پریودهای شما به مدت 3 ماه یا بیشتر است که متوقف شدهاند، بهتر است برای تشخیص مشکل اقدام کنید.
مشکلات مربوط به چرخه قاعدگی میتواند علائم بیماریهایی مانند اختلال در عملکرد تیروئید، دیابت، سرطان و مشکلات روانی باشد. با این حال، ممکن است به دلیل استرس، بی نظمی داشته باشید. هیچ وقت بدترین حالت ممکن را تصور نکنید.
نکته:
اگر بین 21 تا 29 سال سن دارید، سالی یک بار برای معاینه لگن و پاپ اسمیر به یک متخصص زنان مراجعه کنید. هنگامی که بالای 29 سال داشتید، باید سالانه معاینات بخش لگن را انجام دهید. بعد از این سن معمولاً میتوانید هر 2 سال یک بار برای آزمایش پاپ اسمیر مراجعه کنید.
مطالب مرتبط: 8 باور غلط در مورد پریود و دوران قاعدگی
در صورت ماندگاری علائم بیش از یک هفته به دکتر مراجعه کنید
معمولاً بدن شما میتواند در بیماریهای جزئی خود را بهبود ببخشد. سعی کنید تا زمان بهبودی تا جایی که میتوانید استراحت کنید. اگر قبلاً علائمی شبیه به علائم فعلیتان داشتهاید، به این فکر کنید که چه مدت طول کشیده است تا بهبود یابید. اگر در مدت مذکور شرایط شما بهبود نیافت، ممکن است بیماری جدیتری داشته باشید. در این صورت برای مراجعه به دکتر اقدام کنید.
به عنوان مثال، ممکن است به طور معمول هنگام سرماخوردگی به مدت 2 روز گلودرد داشته باشید .اگر این بار این علامت به مقدار قابل توجهتری به طول انجامیده است، به دکتر مراجعه کنید.
اگر علائم ناگهانی مانند درد موضعی شدید یا بی حسی دارید، با اورژانس تماس بگیرید.
گام دوم: برنامه ریزی ویزیت منظم

حداقل سالی یک بار بدنتان را بررسی کنید
با مطب پزشک خود تماس بگیرید و از آنها بخواهید یک برنامه منظم چکاپ برای شما ترتیب بدهند. هنگامی که برای این کار به دیدن دکتر بروید، تمام علائم حیاتی شما بررسی میشود. اگر پزشکتان از شما سوال پرسید با وی صادق باشید. این کار باعث میشود تا آنها بتوانند تشخیص بهتری داشته باشند و مناسبترین شرایط درمانی را به شما ارائه دهند.
اگر به بیماری مزمنی مبتلا هستید، ممکن است پزشکتان از شما بخواهد بیشتر از سالی یک بار به وی مراجعه کنید.
بسته به علائم شما ممکن است پزشکتان آزمایشات اضافی برایتان تجویز کند.
شما ممکن است برای جلوگیری از پرداخت هزینه اضافی یا عدم آگاهی کامل از شرایطتتان، از گفتن کامل حقایق به پزشکتان طفره بروید. لازم است بدانید که وظیفه پزشک این است که در بهترین و مقرون به صرفه ترین شیوه ممکن به شما کمک کند.
در صورت تغییر در علائم، به پزشک خود اطلاع دهید
اگر با یک بیماری یا مورد نگران کنندهای مانند تغییر اندازه خال یا دردی مزمن رو به رو شدید، به دکتر مراجعه کنید. سعی کنید تا آنجایی که میتوانید جزئیات خود را بیان کرده و در رابطه با منطقه مورد نظرتان به درستی دکتر را هدایت کنید. پزشک عمومی شما را از نزدیک معاینه کرده و آزمایشات لازم را انجام میدهد. ممکن است او برای تشخیص دقیقتر مراجعه به یک متخصص را به شما توصیه کند.
به عنوان مثال، به جای اینکه بگویید “پای من درد میکند”، میتوانید بگویید: “من موقعی که راه میروم در ناحیه پاشنه پا احساس درد میکنم”.
هشدار:
علائم مزمن یا رو به وخامت را نادیده نگیرید. این علائم ممکن است نشانههایی از مشکلات بزرگتر باشند.
ویزیت مجدد را فراموش نکنید

در صورتی که پزشک شما پیگیریهای بیشتری را توصیه کرد، وقت ویزیت مجدد بگیرید. از پزشک خود بپرسید چه زمانی باید مجدداً به وی مراجعه کنید، خصوصاً اگر بیماری مزمنی دارید یا تحت درمان پزشکی قرار گرفتهاید. مطمئن شوید که وقت ویزیت شما در برنامههایتان میگنجد. حضور در مطب پزشک را در زمان مقرر فراموش نکنید. برای اطمینان از بهبودی کامل در تمام قراراهای ملاقاتی که با پزشک دارید، شرکت کنید.
قرارهای مراجعه به دکتر را پشت گوش نیندازید. شما ممکن است متوجه نشوید که وضعیتتان بهتر شده است یا بدتر.
برای انجام بررسیهای منظم، برنامه ریزی کنید
در صورتی که بیماری خاصی دارید، برنامههای درمانی مرتبط با آن را به طور منظم انجام دهید. در مورد نیاز خود به بررسی مداوم در امراضی مانند سرطان، فشار خون و دیابت با پزشک خود مشورت کنید. با انجام این کار به پزشک خود اجازه میدهید که برای اطمینان از سلامت شما، آزمایش یا معاینات به خصوصی را انجام دهد. برای پیگیری روند درمانی خود در هر زمان که پزشک توصیه میکند، مراجعه کنید. معمولاً نیاز به حضور شما یک یا دو بار در طول سال است. اطمینان حاصل کنید که همه علائم را بررسی میکنید؛ وضعیت شما در طول زمان ممکن است تغییر کند.
اگر سابقه بیماری را در خانواده خود دارید، به پزشک اطلاع دهید. این سابقه ممکن است باعث شود که شما در سنین جوانتری تحت درمان قرار بگیرید.
در صورت بروز علائم جدید، با پزشک خود تماس بگیرید
حتماً نسخه و توصیههای مراقبتی که پزشکتان برای کمک به شما در مقابله با هرگونه بیماری توصیه میکند، دنبال کنید. اگر احساس کردید بدتر شدهاید، یا به برنامه درمانی خود واکنش نامطلوبی نشان دادهاید، با وی تماس بگیرید. علائم خود را برای او توضیح دهید. ممکن است پزشکتان از شما بخواهد آزمایشهای بیشتری انجام دهید. شاید هم نسخه شما را تغییر دهد.
اطمینان حاصل کنید که پزشک از آلرژی شما اطلاع دارد. این نکته باعث میشود وی چیزی را که به شما واکنش منفی میدهد، تجویز نکند.
مطالب مرتبط: مقابله با استرس از طریق تغذیه سالم
در صورت تغییر سابقه پزشکی خانواده، با پزشک تماس بگیرید

بیمار شدن اعضای خانواده اتفاق ناراحت کنندهای است. با این حال، توجه به بیماریهای ژنتیکی مهم است. این گونه بیماریها ممکن است در گذر زمان برای شما هم اتفاق بیفتند. در صورت بروز هرگونه بیماری مزمن جدید در میان اعضای خانواده، با پزشک خود تماس گرفته و وی را در جریان بگذارید. ممکن است پزشک بلافاصله کاری انجام ندهد، اما در صورت لزوم میتواند در اسرع وقت بررسی بیماری را در شما شروع کند. این باعث میشود که وضعیت شما بدتر نشود. یادتان نرود، پیشگیری همواره بهتر از درمان است.
نکات:
اگر می خواهید بدون تعیین وقت ویزیت، علائم بیماری شما بررسی شوند، به دنبال یک کلینیک درمانی در اطراف خود باشید. هم چنین اگر در ساعات غیر اداری نیاز به مراجعه به دکتر داشتید، از درمانگاههای شبانه روزی استفاده کنید.
اگر سابقه سرطان، دیابت یا بیماریهای قلبی عروقی را در خانواده خود دارید، درمانگر خود را مطلع کنید. با این کار میتوانید پیش از مشکلتر شدن درمان برای رفع بیماری و تحت نظر قرار دادن آن اقدام کنید.
هشدارها:
تجربه علائم مزمن را نادیده نگیرید. این علائم میتوانند پیش درآمد مشکلات جدیتری باشند.
در صورتی که به چیزی شک دارید، با پزشک خود تماس بگیرید و علائم خود را برای وی توضیح دهید. او می تواند از طریق تلفن به شما بگوید که آیا به گرفتن وقت ملاقات احتیاج دارید یا خیر.
دیدگاهتان را بنویسید