با افزایش سن، بدن شما دچار تغییرات زیادی میشود. این تغییرات شامل واژن شما نیز میشود. واژن شما شبکهای از بافت نرم است. دهانه واژن شما نیز بخشی از فرج است که شامل کلیتوریس، لابیا و بخش بالایی منطقه شرمگاهیست. کانال داخلی واژن شما فرج را به دهانه رحم متصل میکند. در طول زندگی ممکن است واژن شما ظاهر و احساس متفاوتی نسبت به قبل داشته باشد. در طول زندگی ممکن است واژن شما ظاهر و احساس متفاوتی نسبت به قبل داشته باشد. در طول زندگی ممکن است واژن شما ظاهر و احساس متفاوتی نسبت به قبل داشته باشد. برای سلامت و بهداشت واژن لازم است بدانید که در منطقه پایینی بدنتان چه میگذرد. بدین منظور ادامه این مقاله کاربردی از زردنیوز را از دست ندهید.
سلامت واژن در 20 سالگی

دهه 20 زندگی شما از بهترین سالهای واژن شماست؛ این عمدتاً به این دلیل است که هورمونهای جنسی استروژن، پروژسترون و تستوسترون در این دوره به اوج ترشح خود میرسند. استروژن مسئول روان نگه داشتن واژن، الاستیسه و اسیدی بودن آن است.
واژن شما توسط دو دسته از چین های پوستی به نامهای لابیای داخلی و لابیای بیرونی احاطه شده است. لابیای بیرونی حاوی لایهای از بافت چربی است. در 20 سالگی، لایه بیرونی آن نازک شده و ممکن است کوچکتر به نظر برسد.
میل جنسی شما به احتمال زیاد در دهه 20 زندگی شما در حال افزایش است. اگر از نظر جنسی فعال هستید، به خصوص اگر به صورت مکرر رابطه جنسی دارید، ممکن است با انتقال باکتری از واژن به مجرای ادرار، عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) را تجربه کنید. برای کمک به به حداقل رساندن خطر ابتلا به عفونت ادراری، در اسرع وقت بعد از رابطه جنسی ادرار کنید تا به بیرون راندن باکتریها از واژن کمک کنید.
واژن شما به صورت خود به خودی تمیز میشود. واژن در حین تمیز کردن خود، ترشحات سفید یا شفافی را تولید میکند. تغییرات هورمونی در طول چرخه قاعدگی نیز بر میزان ترشحات واژن تأثیر میگذارند. با این وجود در صورتی که علائمی مانند درد در حین رابطه جنسی، خارش، ترشحات بدبو یا سوزش داشته باشید، واژن شما نیاز به بررسی پزشکی دارد؛ مراقبتهای عادی در این دوره سنی شامل شستشوی روزانه فرج (قسمت های بیرونی اطراف واژن) با آب و صابون به صورت ملایم است.
سلامت واژن در 30 سالگی
در طول 30 سالگی ممکن است به دلیل تغییرات هورمونی، لابیای داخلی شما تیرهتر شود. اگر باردار شوید، ترشحات واژن ممکن است افزایش یافته و شیری رنگ به نظر برسند. این ترشحات ممکن است بوی ملایمی داشته باشند، اما نباید سبز یا زرد بوده و با بوی بدی همراه باشند.
پس از زایمان، واژن شما ممکن است مقداری از خاصیت ارتجاعی خود را از دست بدهد و بیش از حد معمول کشیده شود. با گذشت زمان اکثر واژنها به صورت تقریبی به اندازه قبل از زایمان خود باز میگردند. برخی تمرینات ورزشی (تمرنیات کگل) میتوانند به تقویت عضلات لگن و بازیابی مقاومت واژن کمک کنند.
داروهای ضد بارداری خوراکی نیز ممکن است باعث تغییرات واژن مانند افزایش ترشحات، خشکی و خونریزی شدید شوند. این علائم اغلب به صورت خود به خود برطرف میشوند. در صورت تداوم علائم بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. ممکن است لازم باشد چند قرص ضد بارداری خوراکی را امتحان کرده تا بتوانید از میان آنها گزینهای را که برای شما مناسب است پیدا کنید.
سلامت واژن در 40 سالگی

به لطف دوران پیش از یائسگی و درست قبل از توقف قاعدگی، واژن شما در دهه 40 زندگی شما دچار تغییرات قابل توجهی میشود. با کاهش سطح استروژن بدن، دیوارههای واژن نازکتر و خشکتر میشوند. این وضعیت با عنوان آتروفی واژن شناخته میشود. آتروفی ممکن است منجر به ایجاد علائم زیر شود:
- سوزش واژن
- قرمزی واژن
- رابطه جنسی دردناک
- ترشحات واژن
- خارش واژن
- سوزش در هنگام ادرار
- کوتاه شدن کانال واژن
- افزایش خطر رابطه جنسی و بیماریهای منتقل شونده
داشتن رابطه جنسی منظم با افزایش جریان خون به انعطاف پذیر نگه داشتن واژن و کند کردن پیشرفت آتروفی کمک شایانی میکند. استفاده از مرطوب کنندههای واژن و یا کرم استروژن نیز ممکن است به مبارزه با خشکی واژن کمک کند. استروژن واژینال به شکل قرص یا حلقه قابل تعویض در داروخانهها موجود است. اگر موارد طبیعی را ترجیح میدهید، میتوانید از روغن زیتون و روغن نارگیل برای مرطوب نگه داشتن واژن خود استفاده کنید.
موهای ناحیه تناسلی شما ممکن است در دهه چهارم زندگیتان نازک و یا خاکستری رنگ شوند.
سلامت واژن در 50 سالگی و بعد از آن

در این دوره احتمالاً قاعدگی شما متوقف شده است؛ سطح استروژن شما نیز بسیار کاهش یافته است. در این دوره فرج شما ممکن است منقبض شده به نظر برسد. آتروفی واژن یک اتفاق رایج برای بسیاری از زنان در دهه 50 زندگیشان است.
استروژن پایین ممکن است میزان اسیدیته واژن شما را تغییر دهد. این وضعیت خطر ابتلا به عفونت را به دلیل رشد بیش از حد باکتریها افزایش میدهد. استروژن پایین نه تنها بر واژن شما تأثیر میگذارد بلکه بر روی دستگاه ادراری شما نیز تاثیرگذار است. آتروفی ممکن است در مجرای ادراری شما رخ داده و منجر به نشت ادرار، مثانه بیش فعال و تکرر ادرار شود.
هورمون درمانی به صورت خوراکی یا واژینال میتواند به کاهش علائم آتروفی واژن و ادرار کمک کند. با این حال، هورمون درمانی برای همه زنان گزینه خوبی نیست. درمانهای دیگر عبارتند از:
- انجام تمرینات مربوط به مثانه (بیوفیدبک)
- استفاده از گشاد کننده واژن برای بهبود خاصیت ارتجاعی واژن
- رژیم غذایی سالم
- حفظ وزن ایده آل
- کاهش یا حذف کافئین از رژیم غذایی
- ترک سیگار
- انجام تمرینات کگل و تمرینات ورزشی لگن
- استفاده از روان کنندههای واژینال
- استفاده از مرطوب کنندههای واژن
زنان یائسه در معرض خطر افتادگی واژن هستند. زایمان طولانی مدت و زایمان طبیعی نیز از عوامل خطرساز هستند. افتادگی واژن زمانی اتفاق میافتد که تمام یا بخشی از کانال واژن به داخل دهانه واژن بیفتد. افتادگی واژن اغلب اندامهای دیگر مانند مثانه، رکتوم و رحم را نیز درگیر میکند.
علائم افتادگی واژن ممکن است شامل احساس سنگینی در لگن، ناراحتی واژن و کمردرد باشد. این علائم هنگام دراز کشیدن بهبود مییابند. درمان افتادگی واژن شامل تمرینات ورزشی مربوط به لگن، قرار دادن پساری (دستگاه حمایتی) برای نگه داشتن این ناحیه و یا به عنوان آخرین راه حل، انجام عمل جراحی است.
سخن پایانی
واژن اندامی شگفت انگیز است. این عضو در لذت جنسی نقش داشته و در روند زایمان میتواند منجر به ایجاد یک زندگی جدید شود. با این حال لازم است آگاه باشید که با افزایش سن، واژن شما نیز تغییر خواهد کرد. داشتن واژن پیر نباید برای شما تبدیل به یک تجربه منفی شود. برخی از زنان با افزایش سن، بیشتر از همیشه عاشق واژن خود میشوند. به دلیل از بین رفتن خطر بارداری، ممکن است در این دوره سنی در طول رابطه جنسی احساس آزادی بیشتری داشته باشید. از آنجایی که با افزایش سن، فردی خردمندتر خواهید شد، در بدن و واژن خود نیز احساس راحتی بیشتری خواهید کرد.
شما نمیتوانید از تمامی تاثیراتی که افزایش سن بر روی واژن شما میگذارد جلوگیری کنید، با این حال میتوانید با مراقبات محبت آمیز آن را درمان کرده و تا حد امکان سالم نگه دارید:
- انجام معاینات منظم زنانه از جمله غربالگری دهانه رحم
- رفتار جنسی مسئولانه
- انجام منظم تمرینات کگل در تمام سنین
- عدم استفاده از دوش فرج، دئودورانتهای معطر واژینال یا محصولات پاک کننده واژن
صرف نظر از سن، اگر درگیر موارد زیر شدید بهتر است که با پزشک خود مشورت کنید:
- سوزش یا درد واژن
- ترشحات سبز یا زرد واژن
- ترشحات غلیظ واژن که شبیه به پنیر دلمه بسته است
- ترشحات بد بوی واژن
- خونریزی غیر قابل توضیح واژینال
- مقاربت دردناک
- خارش مداوم واژن
- هر گونه نگرانی در مورد سلامت واژن
مطالب مرتبط: چوچول یا کلیتوریس؛ 14 کاری که هنگام بازی با واژن باید در نظر داشته باشید!
مطالب مرتبط: دیر انزال شدن؛ چگونه بیرون آمدن آب از واژن را تجربه کنیم؟
دیدگاهتان را بنویسید