در این مطلب به بررسی این موضوع که چه کودکی را میتوان پررو و یا گستاخ دانست میپردازیم و در ادامه به معرفی 5 روش برای کنار آمدن با کودک پررو میپردازیم.
مقدمه
پدر و مادرها همیشه نگران این موضوع هستند که فرزند خود را درست تربیت کرده باشند. تا زمانی که در مهد، مدرسه، دانشگاه و محیط کار و اجتماع وارد شد، بتواند فردی باتربیت باشد. پررو و بی ادب بودن کودک در منزل و کنار پدر و مادر احتمال دارد ادامه دار باشد و او مربی مهد و مدیر مدرسه و استاد دانشگاه و رئیس محل کار خود را در آینده عاصی کند. به همین دلیل باید برای حل این مشکل هر چه زودتر اقدام کرد. برای رسیدن به جواب چطور با کودک پررو کنار بیاییم در ادامه مقاله همراه ما باشید.

اگر فرزند شما از آن دسته از کودکانی است که چشمان خود را میچرخاند و میگوید: “هر چی من بگم مامان”. و یا اینکه وقتی به آنها می گویید تکالیف خود را انجام دهند، وانمود می کنند که اصلا نشنیدهاند. و یا زمانی که می گویید دیگر بازی با گوشی بس است و یا اینکه چراغها را باید خاموش کنند به شما بی توجهی می کنند، آنها را تا حدودی می توان پررو و یا گستاخ دانست. اگر در همین حدود باشد و این رفتار او را کنترل نکنید باعث خواهد شد که رفتارهای او به پرخاشگری و بی اعتنایی بیشتر در همه مواردی که شما به او گوشزد می کنید برسد. در هر صورت مهم نیست که کودک شما در چه درجهای از گستاخی قرار دارد، مهم این است که قبل از وخیم تر شدن اوضاع او را کنترل کنید.
تحقیقات
در سال 2015 توسط محققان دانشگاه ویرجینیا یک تحقیق بر روی کودکان انجام شده است. در این تحقیق، نشان داده شده است که کودکان گستاخ به بزرگسالان بی ادب تبدیل می شوند. والدینی هستند که می گویند: “کودک است دیگر؛ بچه باید بچگی کند.” اما اینها فقط بهانه برای بی ادب بودن فرزند است. آوردن بهانه برای توجیه کردن بی ادب بودن فرزند، به هیچ عنوان راه حلی برای مورد پسند قرار گرفتن او نیست. بچهها باید یاد بگیرند که چگونه با دیگران با احترام رفتار کنند، تا بتوانند با همسالان و اعضای خانواده ارتباط سالم برقرار کنند.
به این نکته دقت کنید: بی احترامی فرزند شما می تواند یکی از نشانههای این باشد که کودک به راه های مناسب برای مدیریت خشم خود، مقابله با سرخوردگی و برقراری ارتباط موثر نیاز دارد.
روش ها برای کنترل کردن

نادیده گرفتن
برخی رفتارهای کودک فقط نشانه این است که او به دنبال توجه اطرافیانش است. برای مثال وقتی در حال مرتب کردن لباسها هستید و او آنها را به هم میریزد و شما می گویید نباید این کار را انجام دهد، او بیشتر مشتاق شلوغ کاری می شود. شما هر قدر بیشتر به او بگویید “نکن” او بیشتر گستاخی می کند و به حرف شما گوش نمی دهد. برای چند دقیقه صبر داشته باشید و به این که او لباس ها را به هم میریزد هیچ توجهی نداشته باشید. متوجه خواهید شد که او از این کارش دست برمیدارد. زیرا او به دنبال جلب توجه شما بود و به خواستهاش نرسید. پس می رود سراغ بازی خودش.
قاعده نظم و انضباط
قاعده نظم و انضباط یک روش ساده اما موثر برای جلب رضایت فرزندان و کنترل رفتارهای آنان است. این قاعده به این شکل است که شما بجای اینکه به فرزندانتان بگویید چه کاری نمی توانند انجام دهند. به آنها بگویید چگونه می توانند از شما امتیاز بگیرند. در عوض گفتن “اگر الان فلان کار را انجام ندهید، نمی توانید بیرون از خانه بازی کنید.” به او بگویید: “تو اگر اسباب بازی هایت را جمع و جور کنی می توانی، بیرون از خانه بازی کنی. سپس بروید و بگذارید کاری که می خواهد را انجام دهد. همچنین میتوانید به او بگویید که اگر آرام صحبت کند، سر و صدا راه نیندازد، به سوالات او پاسخ میدهید. و یا به او بگویید اگر آرام بازی کند شما با او بازی خواهید کرد. به فرزندتان بیاموزید که رفتار مودبانه و مهربانانه نتایج مثبتی به همراه می آورد.

هشدار واحد
به فرزندتان یکبار هشدار دهید نه بیشتر. از عبارتی همچون “اگر …. من پس از آن … را خواهم کرد.” استفاده کنید تا به کودک خود هشدار دهید که اگر رفتارش را تغییر ندهد چه اتفاقی خواهد افتاد. برای مثال به او بگویید اگر زمانی که شما در حال صحبت با تلفن هستید، دست از سروصدا کردن برندارد، باید به اتاقش برود. این هشدار به کودک شما فرصتی می دهد تا رفتارش را تغییر دهد. فقط مطمئن باشید که اگر او کاری که گفتهاید را انجام نداد، حتما هشداری که به او دادید را می توانید عملی کنید. از تکرار زیاد هشدار خودداری کنید. در غیر اینصورت به فرزند خود آموزش می دهید که به حرف شما گوش ندهد.

پیامد منفی
بیشتر رفتارهای بی ادبانه کودک باید با فورا با پیامد منفی روبرو شود. وقتی یک مجازات تعیین می کنید، باید سن فرزندتان و میزان زشتی کار را در نظر بگیرید. تایم اوت (زمان وقفه) می تواند یک پیامد منفی موثر برای خردسالان باشد. منظور از تایم اوت این است که یک مدت زمان مشخص، کودک را از یک کاری که به آن علاقهمند است محروم کنید. برای مثال وقتی یک کودک 6 ساله عصبانی است و در مقابل شما فریاد میزند و پررویی میکند، آنها را به تایم اوت بفرستید. مثلا برای یک روز کامل آنها را از بازی با تبلت محروم کنید. همچنین می توانید برای کنار آمدن با کودک پررو اگر به کار دیگری که علاقه دارد و هر روز آن کار را انجام می دهد، انجام آن را قدغن کنید.

غرامت
از غرامت برای کنار آمدن با کودک پررو استفاده کنید. غرامت به معنای جبران خسارتی است که وارد کرده است. برای مثال اگر کودک به خواهر و یا برادرش پررویی کرده است، او را مجبور کنید در آن روز کارهای خواهر یا برادر خود را انجام دهد. به فرزند خود بیاموزید که گفتن “متاسفم” همیشه اشتباهات را برطرف نمی کند. غرامت گرفتن و جبران خسارت و کار اشتباه کمک می کند تا در ضمن رفع مشکل، کودک بیاموزد که باید مسئولیت رفتارهای نامحترم و پررو بودن خود را به عهده بگیرند.
دیدگاهتان را بنویسید