مقدمه
بزرگترین شرکتهای جهان از نظر ارزش بازار در طیف وسیعی از بخشهای مختلف صنایع از جمله تکنولوژی، خدمات ارتباطی، انرژی، شرکتهای سبد گردان و خدمات مالی فعالیت میکنند. ارزش بازار یک شرکت با ضرب تعداد کل سهام موجود در بازار با قیمت فعلی یک سهم محاسبه میشود. اکثر شرکتهایی که در فهرست ۱۰ شرکت برتر ما قرار دارند، صدها میلیارد دلار درآمد سالانه دارند. با این حال، تعداد کمی از آنها هستند که کمتر از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد سالانه کسب میکنند. این امر نشان میدهد سرمایه گذاران به رشد بالقوه این شرکتها نسبت به سایر شرکت های موجود در این فهرست خوش بین هستند.
تمام دادههای زیر را وب سایت تریدنگ ویو (TradingView) ارائه کرده است. تمام ارزش دلاری دادههای نفت عربستان سعودی، که در هیچ صرافی ایالات متحده معامله نمیشود، با استفاده از نرخ مبادله ۱ دلار به ۳/۷۵ ریال سعودی تبدیل شده. با ادامه این مطلب از زرد نیوز همراه باشید.
همچنین تمام ارقام زیر مربوط به سه ماهه دوم سال ۲۰۲۲ است .
نکات مهم
- ارزش شرکتها اغلب با ارزش بازار یا ارزش تمام سهام در بازار اندازهگیری می شود.
- تا سال ۲۰۲۲، اپل، سعودی آرامکو و مایکروسافت سه جایگاه برتر را در اختیار دارند که هر کدام دارای ارزش بازار بیش از ۲ تریلیون دلار هستند.
- شرکتهای تکنولوژی و انرژی امروزه در میان با ارزش ترین شرکتهای جهان قرار دارند.
- شرکتهای مستقر در کشور آمریکا اکثر جایگاههای برتر را به خود اختصاص دادهاند.
۱- شرکت اپل ( نماد: AAPL)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۳۷۸/۳ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۱۰۰/۵ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۲/۶۵ تریلیون دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۳۷
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۱۹۷۶
شرکت اپل، در حال حاضر با ارزش ترین شرکت جهان میباشد. اپل طیف گستردهای از محصولات فناوری مصرفکننده، از جمله گوشیهای هوشمند، رایانههای شخصی، تبلتها، دستگاههای پوشیدنی (wearble gadgets)، دستگاههای سرگرمی خانگی و غیره را طراحی، تولید و به بازار عرضه میکند. برخی از محبوب ترین محصولات آن شامل گوشیهای هوشمند آیفون و رایانههای مک است. اپل همچنین فروش خدمات خود را به طور چشمگیری افزایش داده است. فروشگاههای محتوای دیجیتال را اداره میکند، خدمات ابری و پرداخت ارائه نموده و اخیراً AppleTV+ را راهاندازی کرده است. این یک سرویس استریم برای محتوای سرگرمی درخواستی میباشد.
۲- شرکت سعودی آرامکو (نماد: 2222.SR)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۳۴۶/۵ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۸۸/۱ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۲/۲۳ تریلیون دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۲۵ درصد
- بورس: تداول (بورس سهام عربستان سعودی)
- سال تاسیس: ۱۹۳۳
شرکت نفت عربستان سعودی که بیشتر با نام سعودی آرامکو شناخته میشود، یک شرکت نفت و گاز میباشد که کاملا در عربستان سعودی مستقر است. این شرکت به عنوان شرکت “استاندارد اویل اورسیز” (Standard Oil’s overseas) در خارج از کشور عربستان تاسیس شد و امروزه تحت مالکیت دولت عربستان است. آرامکو در بخش بالادستی و پایین دستی فعالیت میکند. بخش بالادست آن در اکتشاف و تولید نفت خام، میعانات گازی، گاز طبیعی و مایعات گاز طبیعی (NGL) مشغول است. بخش پایین دستی در پالایش و ساخت پتروشیمی، توزیع و تولید برق فعالیت میکند. آرامکو عربستان همچنین یک تجارت مواد شیمیایی دارد که محصولاتی مانند آروماتیک و الفینها و محصولات پیچیده مانند لاستیک مصنوعی تولید میکند.
۳- شرکت مایکروسافت (نماد: MSFT)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۱۸۴/۹ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۷۱/۲ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۲/۱۰ تریلیون دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۳۱/۱ درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۱۹۷۵
مایکروسافت یک توسعه دهنده و مجوز دهنده جهانی نرم افزار، دستگاهها، سیستمهای بهبود بخش (solutions) و خدمات است. این شرکت به دلیل انتشار نرم افزارهای ویندوز (Windows) و آفیس (Office Suite) و همچنین کنسول بازی اکس باکس (XBox) در تمام دنیا شهرت زیادی دارد. مایکروسافت سهم فزایندهای از سود و درآمد خود را از خدمات رایانش ابری به دست میآورد که در آن یکی از رهبران بازار است. پلتفرم ابری اصلی مایکروسافت آژور (Azure) نام دارد. مایکروسافت همچنین مالک و ادارهکننده لینکدین (LinkedIn)، سایت شبکه اجتماعی محبوب برای جویندگان کار است.
۴- شرکت الفابت (نماد: GOOGL)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۲۵۷/۶ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۷۶ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۱/۵۴ تریلیون دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۳۳/۱ درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۱۹۹۸
آلفابت (Alphabet. Inc) شرکت مادر گوگل است که موتور جستجوی آن بر بازار جهانی تسلط دارد. این شرکت طیف وسیعی از فناوریها و خدمات دیجیتالی از جمله جستجو، سیستمعامل گوشیهای هوشمند اندروید، مرورگر کروم، سرویسهای ایمیل جیمیل، پلتفرم ذخیرهسازی فایلهای آنلاین گوگل درایو، گوگل مپ، گوگل فوتو، فروشگاه برنامه گوگل پلی و یوتیوب را ارائه میدهد. این شرکت همچنین خدمات ابری را از طریق گوگل کلود ارائه میکند. گوگل کلوو به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا اپلیکیشنها و همچنین ابزارهای همکاری در فضای کاری مختلف را ایجاد و اجرا کنند. علاوه بر این، این شرکت از طریق مجموعهای از محصولات سختافزاری در حال رشد مانند تلفنهای پیکسل، فیت بیت و مجموعه گوگل نست درآمد کسب میکند. آلفابت همچنین بخش آدر بتس (Other Bets) خود را که شامل مشاغل نوظهور مانند تجارت خودروهای خودران وِیمو (Waymo) میشود، اداره میکند.
۵- شرکت آمازون (نماد: AMZN)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۴۶۸/۸ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۳۳/۴ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۱/۴۲ تریلیون دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۲/۵- درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۱۹۹۴
شرکت آمازون یک سایت تجارت الکترونیک است که طیف گستردهای از محصولات و خدمات را در سطح جهانی به فروش میرساند. این شرکت بزرگترین ارائه دهنده خدمات رایانش ابری در جهان است. تجارت الکترونیکی آن شامل کالاها و محتوایی است که فروشندگان مستقل اقدام به فروش میکنند و آنهایی که توسط فروشندگان شخص ثالث ارائه میشود خریداری میکند. آمازون خدمات اشتراک و سرویسهای وب مختلفی را نیز ارائه میدهد. از جمله سرویس رایانش ابری و استریم بازیهای رایانهای که به سرعت در حال رشد است. علاوه بر این، این شرکت دستگاههای الکترونیکی مانند کتابخوانهای الکترونیکی کیندل (Kindle)، تبلتهای فایر تیوی (Fire TV)، فایر (Fire) و اکو (Echo) و الکسا (Alexa) را تولید و به فروش میرساند. آمازون از طریق شرکت زیر مجموعه خود، هول فود(Whole Foods Market Inc)، مواد غذایی نیز میفروشد.
۶- شرکت تسلا ( نماد: TSLA)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۵۳/۸ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۵/۵ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۹۱۰ میلیارد دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۳۴/۵ درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۲۰۰۳
تسلا تولید کننده پیشرو در خودروهای الکتریکی (EVs) است. مدلهای خودروی این شرکت عبارتند از: مدل ۳ (The Model 3)، یک خودروی سواری چهار در سایز متوسط که برای جذب بازار انبوه، طراحی و قیمت گذاری شده است. مدل Y، یک وسیله نقلیه کاربردی اسپرت جمع و جور (SUV) که هفت بزرگسال را در خود جای می دهد. مدل S، یک سواری چهار در سایز کامل؛ و مدل X، یک شاسی بلند سایز متوسط با صندلی برای حداکثر هفت بزرگسال. برنامه های این شرکت شامل توسعه و ساخت یک سایبر تراک (Cybertruck) و یک تسلا سمی (Tesla Semi) است که یک خودروی الکتریکی اقتصادی است. تسلا همچنین پنلهای خورشیدی تولید نموده، تولید انرژی خورشیدی را فراهم میکند و محصولات ذخیره انرژی را تامین میکند.
۷- شرکت برکشایر هاتاوی (نماد: BRK.A)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۲۷۶/۱ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۸۹/۸ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۶۴۴ میلیارد دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۳۱/۲ درصد
- بورس: بورس نیویورک (NYSE)
- سال تاسیس: ۱۸۳۹
برکشایر هاتاوی از ادغام دو شرکت نساجی منطقهای در قرن نوزدهم فعالیت خود را شروع کرد. فقط خیلی بعد توسط سرمایه گذار افسانهای وارن بافت خریداری شد و به یک شرکت هلدینگ بزرگ تبدیل شد. برکشایر هاتاوی امروز دارای تعداد زیادی شرکتهای زیر مجموعه است که در طیف متنوعی از فعالیتهای تجاری از جمله بیمه، حمل و نقل ریلی باربری، خرده فروشی، و تولید و توزیع انرژی فعالیت میکنند. این شرکت همچنین دارای مشاغل تولیدی است که محصولاتی را برای مصارف صنعتی، ساختمانی و برای مصرف کنندگان تولید میکند.
۸- شرکت انویدیا (نماد: NVDA)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۲۶/۸ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۹/۸ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۴۵۷ میلیارد دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۸۴/۵ درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۱۹۹۳
انویدیا پردازندههای گرافیکی و نرم افزارهای مرتبط را طراحی و توسعه میدهد. این شرکت پیشگام در توسعه واحد پردازش گرافیکی (GPU) بود که کاربردهای اصلی و اولیه آن در گرافیک رایانه شخصی و بازی های ویدیویی بود. اکنون قابلیتهای پردازندههای گرافیکی برای استفاده در هوش مصنوعی و برنامههای یادگیری ماشینی مورد استفاده قرار میگیرند. این شرکت محصولات و پلتفرمهای متشکل از سخت افزار، نرم افزار، خدمات و موارد دیگر را برای خدمت به بازارهای بازی، تصویر سازی حرفهای، مرکز داده و خودرو ارائه میدهد. پردازندههای گرافیکی انویدیا نیز در استخراج ارزهای دیجیتال نقش برجستهای داشتهاند.
۹- شرکت تولید نیمه هادی تایوان (نماد: TSM)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۵۶/۸ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۲۱/۴ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۴۵۶ میلیارد دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۸/۹- درصد
- بورس: بازار بورس نیویورک
- سال تاسیس: ۱۹۸۷
شرکت تولید نیمه هادی تایوان، یا TSMC، یک شرکت مستقر در تایوان است که به عنوان یک کارخانه ریخته گری محصولات نیمه هادی فعالیت میکند. این شرکت طیف گستردهای از نیمه هادیها را بر روی ویفرهای سیلیکونی بر اساس طرحهای مدار مجتمع اختصاصی که خود مشتریان ارائه میدهند، تولید میکند. محصولات نیمه هادیهای آن در طیف وسیعی از محصولات الکترونیکی، از جمله رایانههای شخصی و محصولات جانبی، برنامههای اطلاعاتی، سیستمهای ارتباطی سیمی و بی سیم، تجهیزات صنعتی، تلویزیون های دیجیتال، کنسولهای بازی و غیره استفاده میشود.
۱۰- شرکت متا پلتفرمز ( نماد: META)

- درآمد (۱۲ ماهه): ۱۱۷/۹ میلیارد دلار
- درآمد خالص (۱۲ ماهه): ۳۹/۴ میلیارد دلار
- ارزش بازار: ۴۴۹ میلیارد دلار
- بازده کل پس از ۱ سال: ۲۲/۲- درصد
- بورس: نزدک
- سال تاسیس: ۲۰۰۴
متا پلتفرمز، مالک فیس بوک، بزرگترین شبکه رسانه اجتماعی جهان است. متا محصولات و پلتفرمهای دیجیتالی را ارائه میکند که افراد و مشاغل را قادر میسازد تا از طریق دستگاههای تلفن همراه، رایانههای شخصی، هدستهای واقعیت مجازی (VR) و دستگاههای خانگی با خانواده و دوستان خود ارتباط برقرار کنند. علاوه بر فیس بوک، متا مالک اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام، یک برنامه اشتراک گذاری عکس و پیام رسان واتس اپ است. این شرکت همچنین محیطهای واقعیت مجازی فیس بوک را اداره میکند که محصولات واقعیت افزوده و مجازی را ارائه میدهد. متا همچنین در حال سرمایهگذاری و ساخت متاورس است. متاورس دنیای مجازی گسترده که جنبههای رسانههای اجتماعی، بازیهای آنلاین، واقعیت افزوده (AR)، واقعیت مجازی و ارزهای دیجیتال را ترکیب میکند.
بزرگترین شرکت های جهان از نظر درآمد کدامند؟
در حالی که بسیاری از مردم علاقه مند به رتبه بندی شرکتها بر اساس ارزش بازار هستند، شرکت های برتر بر اساس درآمد تا حدودی متفاوت هستند. این میتواند به این دلیل باشد که آنها هدف سرمایه گذاری بهتری هستند و حاشیه سود کمتری دارند. همچنین میتواند به این معنی باشد که آنها شرکتهای بالغ تر با چشم انداز رشد کمتری هستند.
۵ شرکت برتر از نظر درآمد سالانه تا سه ماهه دوم ۲۰۲۲ عبارتند از:
- وال مارت (نماد: WMT): ۵۷۶ میلیارد دلار
- آمازون (نماد: AMZN): ۴۸۶ میلیارد دلار
- پترو چین (نماد: PTR) – ۴۴۳ میلیارد دلار
- سعودی آرامکو (نماد؛ 2222.SR): ۳۸۴ میلیارد دلار
- شرکت اپل (نماد: AAPL): ۳۸۸ میلیارد دلار
بزرگترین شرکتهای جهان از نظر تعداد کارمندان کدامند؟
والمارت با بیش از ۲/۳ میلیون کارمند جهانی، بزرگترین شرکت جهان از نظر تعداد کارمند است.
۵ شرکت برتر جهان بر اساس تعداد کارکنان تا سه ماهه دوم ۲۰۲۲ عبارتند از:
- والمارت (نماد: WMT): ۲،۳۰۰،۰۰۰ کارمند
- آمازون (نماد: AMZN): ۱،۶۰۰،۰۰۰ کارمند
- فولکس واگن (نماد: VOW3.DE): ۶۴۵۵۰۰ کارمند
- آسنچر (نماد: ACN): ۶۲۴ هزار کارمند
- خدمات پست آمریکا (نماد: UPS): ۵۴۰ هزار کارمند
بزرگترین شرکت در هر قاره کدام است؟
در حالی که کشور آمریکا بر بازار سهام جهانی تسلط دارد، شرکتها در سراسر جهان به اندازه عظیمی رشد کردهاند. بزرگترین شرکتها از نظر ارزش بازار در هر قاره (به استثنای قطب جنوب) عبارتند از:
- آمریکای شمالی: شرکت اپل (۲/۶۵ تریلیون دلار)
- آمریکای جنوبی: پتروبراس (۱۰۰ میلیارد دلار)
- اروپا: لوئی ویتان (۳۵۴ میلیارد دلار)
- آسیا: آرامکو عربستان (۲/۳۳ تریلیون دلار)
- آفریقا: ناسپرس (۴۷ میلیارد دلار)
- استرالیا: گروه BHP (۱۳۸ میلیارد دلار)
سخن آخر
بزرگترین شرکتهای جهان امروز چندین تریلیون دلار ارزش دارند. این بدین معنی است که این شرکتها بزرگتر و با ارزش تر از کل اقتصاد برخی کشورها هستند! امروزه شرکتهای فناوری و انرژی جزو بزرگترین شرکتهای جهان محسوب میشوند. در گذشته شرکتهای بازرگانی، راهآهن و فولادسازی بر بازار جهانی غلبه داشتند. زمان نشان خواهد داد که آیا این شرکتهای بزرگ میتوانند در جایگاههای برتر باقی بمانند و چه صنایعی ممکن است برای به چالش کشیدن این موقعیتهای ارزنده ظهور کنند.
دیدگاهتان را بنویسید