رشتههای متنوعی در المپیک وجود دارد که شاید کمتر به آن پرداخته شده باشد و شاید اصلا چیزی در مورد آن ندانیم. یکی از همین رشتههای ورزشی شنای موزون یا Synchronized swimming است.
نام دیگر این رشتهی ورزشی جذاب شناهنگ است. این رشته ورزشی هم یکی دیگر از ای از ورزشهای آبی است که در آن شناگر یا شناگران همراه با موسیقی به انجام حرکات موزون در آب میپردازند.
در ادامه این مقاله از زردنیوز با ما همراه باشید تا بیشتر در مورد شنای موزون این رشتهی جذاب المپیکی بیشتر بدانید.
شنای موزون چیست؟
اين ورزش انحصارا برای خانمهاست. در عین زیبایی و هیجانی که دارد، افرادی که این ورزش را انجام میدهند، باید مهارت و تمرکز و قدرت بدنی بالایی نیز داشته باشند.
ظرافت داشتن در حرکاتی که انجام میشود هم یکی دیگر از موارد مهمی است که باید به آن توجه داشت. حرکات این ورزش آبی به قدری به ورزش ژيمناستيک شباهت دارد که آن ژيمناستيک آبى نيز گفته میشود.
قدمت و پیشینهی شنای موزون
اين ورزش جذاب برای اولین بار در سال 1939 بهعنوان يک رشتهی ورزشی در سطح دانشگاهی برگزار شد. سالهای بعد هم کمکم این رشتهی ورزشی رونق گرفت و به خارج از محیط دانشگاهها راه پیدا کرد.
در سال ۱۹۴۵ بود که در مورد شنای موزون قوانين بينالمللى را وصع کردند. در نتیجه امکان برگزاری مسابقات دو نفره یا Duet و همینطور تیمی یا Team و انفرادی یا Sold هم برگزار شد.
در مورد بحث داوری هم در این رشتهی ورزشی معیارهای مختلفی را براساس داورى از نظر تکنيکى شامل تعادل(بالانس)، زمانبندی، انعطاف پذيرى و کنترل قرار دادند.
داورى کردن در این رشتهی هنری از نظر هنرى هم بر پايهی ميزان دشواری حرکت، مدت زمان زير آب ماندن، وزنى از بدن که بالاى سطح آب نگه داشته مىشود، ميزان پيچيدگى الگوها و ميزان وزين بودن و ظريف بودن حرکات استوار و … است.
هيئت داوران هم از 10داور متخصص و مجرب تشکيل شده است. امتيازبندى در اين ورزش بسيار شبيه به حرکات اسکيت است و ميزان اختلاف بين رتبهٔ اول و دوم مىتواند يک صدم امتياز باشد.
قوانین رایج در رشته شنای موزون
این رشتهی ورزشی نیز همانند دیگر رشتههای ورزشی قوانین خاص خودش را دارد. در ادامه چند قانون رایج در مورد این رشتهی ورزشی را به شما خواهیم گفت.
- فردی که این ورزش را انجام میدهد به هیچ عنوان نبايد با کف استخر تماسی داشته باشد.
- راه رفتن، ايستادن و فشار دادن به کف استخر ممنوع است. در صورتی که کسی این کار را انجام دهد، 2 امتیاز نمرهی منفی خواهد گرفت.
- فردی که این ورزش را انجام میدهدبايد این قابلیت را داشته باشد که بتواند شانههاى خود را بيرون از آب حفظ کند و براى اين کار بايد پاهاى خود را به روش مخصوصى به نام روش Eggbeater يا همزن حرکت دهد.
- چشمهاى فردی که این ورزش را انجام میدهد قاعدتا باید در زير آب باز باشد. چرا که با دیدن حرکات هم تیمیهای خود مىتواند حرکات آنها را ببيند و خود را با بقيه هماهنگ کند. در غیر این صورت کار گروهی خراب خواهد شد.
- صدا را باید از طریق بلندگوهای مخصوصی که در زیر آب و کف استخر است باید بشنوند.
- یکی از مهمترین ابزارهایی که افراد در این رشتهی ورزشی نیاز دارند، سينوس بند است. چرا که با استفاده از وسیله از ورود آب به بينى جلوگيرى خواهد کرد.
قوانین کلی
- در بخش Routine پنج دقيقهای، يک فرد ممکن است به مدت يک دقيقه بدون اينکه نفسگيرى کند زير آب بماند. در این مدت هم باید به طور همزمان از حرکات دستها و پاها براى معلق نگه داشتن خود روی آب استفاده کند.
- اگر بخواهید این ورزش را به صورت کاملا حرفهای انجام دهید باید سخت تلاش کنید. شناگران حرفهاى شناى موزون معمولاً ۶ روز در هفته و هر روز به مدت ۸ ساعت تمرين مىکنند.
- به غیر از تمرینات سخت و نفسگیر در داخل آب تمرینات دیگری نیز باید انجام دهند. این ورزشکاران نیار به تمرينات بدنسازى و سرعتى به صورت حرفهای دارد.
- یکی از تکنیکهای مهم این ورزش که میتوان با آن پاها را بيرون از آب نگه داشته و حفظ کرد به کمک حرکت دستها صورت مى گيرد. اين کار شاید کار سختی باشد ولی نیازمند به یادگیری این تکنیک است. بعد از اينکه فرد توانست مهارت و قدرت لازم را در انجام آن کسب کند، میتواند از این تکنیک ه عنوان پايهٔ شناى موزون در همهٔ حرکات مورد استفاده قرار دهد.
- مدت زمان بخش تيمى ۴-۵ دقيقه، دو نفره و سه نفره ۳-۴ دقيقه و انفرادى ۲-۳ دقيقه است.
- فرد قبل از اينکه در داخل آب حرکات را شروع کند، در بيرون از آب باید يکسرى حرکات را انجام دهد. این حرکات توسط هيئت داوران به عنوان امتياز ثبت نمىشود.
- افرادى که به این ورزش علاقمند هستند، بايد حتماً در حين آموزش تکنيکها و الگوهاى رايج، تمرينات بدنسازی، قدرتى و استقامتى را هم به طور مداوم در برنامهی خود داشته باشند.
مدلهای مختلف شناى موزون
اگر بخواهید این ورزش را به صورت حرفهای انجام دهید باید اطلاعات کافی در موردش داشته باشید.
مثلا اینکه باید بدانید که اين رشتهی ورزشی آبی از دو بخش تشکيل شده است:
- Routine
- Figures
Routine
بخش Routine نيازمند توان تنفسی بالا، قدرت، سرعت، پويائى و کمى استعداد هنرى است.
اين بخش ممکن است که به ۴ روش مختلف انجام گیرید:
- Sold یا انفرادی
- Duet یا دو نفره
- Trio یا سه نفره
- Team یا تیمی (ممکن است به صورت 4 یا 8 نفره انجام شود)
Figures
اين بخش که نياز به داشتن کنترل خوب حرکتی است. در این حالت فرد بايد شکل و فرم صحيحى از بدن و حرکت را از خود به نمايش بگذارد.
شنای موزون در کشور ایران
این ورزش برای اولین بار دار سال 1371 در ایران انجام شد. در کشور ما ابتدا توسط اعظم رشیدی (یکی از مربیان شنا) به صورت غیر رسمی در استخر حجاب تهران انجام شد.
این مربی شنا که علاقه زیادی به رقص باله اشت، با دیدن فیلمهای ویدئویی مسابقات جهانی و المپیک در آن زمان، حرکات شناگران موزون را به صورت تقلیدی در آب انجام میداد.
همین کار موجب شد که افراد دیگری هم کمکم به این رشتهی ورزشی علاقمند شوند و تعداد متقاضیان بالاتر برود.
همین تقاضا موجب شد که در سال ۱۳۸۰ خانم صوفیا ساروات مدرس فینا از سوی فدراسیون شنا به ایران دعوت شود.
ایشان دو کلاس مربیگری و داوری رشته سینکرونایز یا شنای موزون را به ایرانیها آموزش داد. در آخر هم ۳۰ نفر به عنوان مربی و ۳۵ نفر به عنوان داور موفق به اخذ کارت رسمی از فدراسیون جهانی شنا شدند.
از آن زمان به بعد بود که این رشتهی ورزشی جذاب هم به صورت رسمی وارد رشتههای ورزشی در ایران شود.
شنای موزون و المپیک 2024 فرانسه
بیشتر از 10 ده سال که این ورزشی به صورت حرفهای در ایران انجام میگیرد. متاستفانه ولی این رشته در کشور ما هنوز آنقدر حرفهای نشده که در ردههای جهانی بخواهد فعالیت داشته باشد.
ورزشهای المپیک 2024
ورزشهایی که قرار است در سال 2024 در المپیک فرانسه صورت بگیرد چندی پیش اعلام شد. در مقالههای قبلی نیز به این موضوع اشاره شد که کاراته حذف شد و رشته بریک دنس جایگزین آن شد.
در ادامه ورزشهایی که در المپیک 2024 قرار است انجام گیرد را خواهیم گفت.
- ورزشهای آبی شامل شنا، شنای ماراتن، شیرجه، واترپلو، شنای موزون – تعداد کل ورزشکاران 1370 نفر
- تیراندازی با کمان – تعداد کل ورزشکاران 128 نفر
- دوومیدانی – تعداد کل ورزشکاران 1810 نفر
- بدمینتون – تعداد کل ورزشکاران 172 نفر
- بسکتبال شامل بسکتبال و 3 به 3 – تعداد کل ورزشکاران 352 نفر
- بوکس – تعداد کل ورزشکاران 252 نفر
- قایقرانی شامل اسپرینت و اسلالوم – تعداد کل ورزشکاران 318 نفر
- دوچرخهسواری شامل مسابقات پیست، جاده، کوهستان و BMX در دو بخش – تعداد کل ورزشکاران 514 نفر
- سوارکاری شامل پرش با اسب، درساژ و مسابقه – تعداد کل ورزشکاران 200 نفر
- شمشیربازی – تعداد کل ورزشکاران 212 نفر
- فوتبال – تعداد کل ورزشکاران 504 نفر
- گلف – تعداد کل ورزشکاران 120 نفر
- ژیمناستیک شامل ترامپولین، هنری و ریتمیک – تعداد کل ورزشکاران 318 نفر
- هندبال – تعداد کل ورزشکاران 336 نفر
- هاکی – تعداد کل ورزشکاران 384 نفر
- جودو – تعداد کل ورزشکاران 372 نفر
- پنجگانه مدرن – تعداد کل ورزشکاران 72 نفر
- روئینگ – تعداد کل ورزشکاران 502 نفر
- راگبی هفت نفره – تعداد کل ورزشکاران 288 نفر
- قایقرانی بادبانی – تعداد کل ورزشکاران 330 نفر
- تیراندازی – تعداد کل ورزشکاران 340 نفر
- تنیس روی میز – تعداد کل ورزشکاران 172 نفر
- تکواندو – تعداد کل ورزشکاران 128 نفر
- تنیس – تعداد کل ورزشکاران 172 نفر
- سهگانه – تعداد کل ورزشکاران 110 نفر
- والیبال شامل والیبال سالنی و ساحلی – تعداد کل ورزشکاران 384 نفر
- وزنهبرداری – تعداد کل ورزشکاران 120 نفر
- کشتی شامل آزاد و فرنگی – تعداد کل ورزشکاران 288 نفر
- بریک دنس (حرکات موزون) – تعداد کل ورزشکاران 32 نفر
- اسکیت بورد – تعداد کل ورزشکاران 88 نفر
- سنگنوردی- تعداد کل ورزشکاران 68 نفر
- موجسواری – تعداد کل ورزشکاران 44 نفر
زردنیوز
دیدگاهتان را بنویسید