رضا پهلوی
پیش از پرداختن به موضوع پیمان نوین شاید بد نباشد از رضا پهلوی صحبت کنیم. رضا پهلوی متولد آبان 1339 در تهران است. او آخرین ولیعهد نظام پادشاهی در ایران بود که قرار بود طبق قانون مشروطه، شاه ایران شود. با این حال، انقلاب 57 این اجازه را هرگز به بزرگترین پسر محمدرضا پهلوی و نوهی رضا شاه پهلوی نداد. در دی 57، رضا پهلوی در کنار پدر و سایر اعضای خانواده و برخی نزدیکان، از ایران به حالتِ فرار خارج شدند.
شاهزاده رضا از شش سالگی کاخ اختصاصی خود ر در تهران و منطقه نیاوران داشت. او از هفت سالگی تاج ولیعهدی بر سر گذاشت. در نوجوانی پرواز با جنگنده اف-پنج را با آموزش پدر، یاد گرفت. بعدها نیز آموزشهای پیچیدهتری در خصوص خلبانی در آمریکا گرفت. وقتی از ایران خارج شدند هجده ساله بود و تازه دیپلم گرفته بود. او در آمریکا در رشته علوم سیاسی در کالیفرنیا تخصیل کرد. سالها از آن زمان گذشته و او هنوز یک روز کاری را تجربه نکرده است. تمام هزینههای زندگی رضا پهلوی از راهِ مبالغی تامین میشود که خانواده او از ایران خارج کردند.
وقتی محمدرضا پهلوی مرد، او فعالیت سیاسی خود را آغاز کرد. از 1984 در آمریکا او رهبر یکی از بخشهای مهم اپوزیسیون ایران به شمار میرود. مثلا همان زمان با کمک مالی به رادیو نجات ایران، فعالیت خود را علیه حکومت ایران آغاز کرد. او کتابی به نام نسیم دگرگونی به زبان انگلیسی منتشر کرده که فحوای کلام آن، قیامهای بدون خشونت بودند. بعدها چند کتاب دیگر نیز به زبانهای انگلیسی و فرانسه منتشر کرد. بیشتر این کتابها بدون مجوز و با ترجمه، در خیابانهای تهران فروخته میشوند.

او مخالف حمله نظامی به ایران است و حتی در دوره جنگ پیشنهاد کرده بود به عنوان خلبان در جنگ برابر عراق حاضر شود. او از حامیان مخالفان با نتایج انتخابات مجلس 1388 بود و از رهبران جنبش سبز دفاع کرد. در سالهای 90 و 91 او تلاشهایی برای محاکمه رهبر ایران در دادگاه بین المللی لاهه انجام داد. او همینطور در ماجرای اعتراضات آبان 98 و تحریم انتخابات 98، در کنار معترضان و تحریمکنندگان بود.
در سالهای اخیر بخصوص با هزینههای گزافی که شبکه منوتو انجام داده، افراد بیشتری در خصوص رضا پهلوی صحبت میکنند. این شبکه نقش بازوی تبلیغاتی خاندان پهلوی را ایفا میکند. آنها با تصاویر پر زرق و برق خود، حالا بینندگان زیادی دارند.
پیمان نوین
پس از یک سری وعده، سرانجام رضا پهلوی هفتم مهر 1399 بیانیه موسوم به پیمان نوین خود را منتشر کرد. او این کار را با یک لایو اینستاگرامی انجام داد که به طور مستقیم از شبکه ایران اینترنشنال نیز پخش میشد. میتوانید ویدئویی از این پانزده دقیقه صحبت را در یوتیوب ببینید.
رضا پهلوی از چیزهای زیادی این بین صحبت کرد. کلیت بحث او این بود که دنبال کسب قدرت نیست و میخواهد راهگشای روند دموکراتیک شدن کشور باشد. او خواهان عبور از جمهوری اسلامی است و اعتقاد دارد باید اعتصابات و اعتراضات سراسری را به هم مربوط کرد. تا به این شکل، شبکه بزرگ اعتراضات داخل ایران سازماندهی شود.
به اعتقاد او، هر روز ادامه حکومت اسلامی، آیندهای حتی تاریکتر از امروز به همراه خواهد داشت. همینطور با وجود اصرار موافقان بر اینکه او باید در راس امور باشد، خود به چنین چیزی اصرار نکرده است. او میگوید قدرت نباید در انحصار یک فرد یا گروه باشد و مردم باید شخص محبوب خود را انتخاب کنند. به اعتقاد او در ایرانِ آزاد، حقوق هیچ اقلیتی پایمال نخواهد شد.
ما در گوگل ترند به دنبال جستجوها در خصوص رضا پهلوی و پیمان نوین رفتیم. همانطور که میبینید، حالا بیشتر از گذشته از رضا پهلوی یاد میشود. اولین باری که به طور جدی از او یاد شد، مربوط به حوالی سال 90 و 91 بود که تلاشهای او برای مسئله محاکمه رهبر ایران در دادگاه لاهه روی زبان افتاد. بعد در حوالی سال 96 و اعتراضات آن سال، بیشتر اسم او سرچ شد. آنجا اولین باری بود که پس از چند دهه اعتراض در ایران، دوباره نام پهلوی به شعارها برگشت. از آن زمان تاکنون، نام او روندی سینوسی داشته است.
در زمان پیمان نوین، اسم او به اندازه سال 96 سرچ نشد. با این حال این زمان را میتوان دومین مقطع از نظر کثرت در نظر گرفت. پیمان نوین را نیز به ترندها دادیم. در ابتدای مهر سال جاری با مطرح شدن موضوع پیمان نوین، افرادی زیادی در این خصوص سرچ کردند. با این حال طی دو روز پس از آن، میزان سرچ به نزدیکی صفر رسید.

واکنش ها
پیمان نوین واکنشهای متفاوتی گرفت. بسیاری آن را خالی از هر حرف جدیدی دانستند. بسیاری به طور کل کارنامه رضا پهلوی را زیر سوال بردند. یکی از بهترین بخشهای خبری این بین در برنامه BBC بود که با حضور چهار کارشناس انجام شد. در این میزگرد، دو طرفدار نظام پادشاهی و دو جمهوریخواه با یکدیگر به مناظره پرداختند. میتوانید مشروح این صحبت را در یوتیوب تماشا کنید.
در توییتر نیز بخصوص این موضوع باعث صحبتهای بسیاری شد. اگرچه این پیام قصد داشت باعث نزدیکی افراد از طیفهای متفاوت اپوزوسیون شود، به نظر چنین کارکردی نداشت. بیش از هر چیز، این بین طرفداران حکومت شاهنشاهی به عنوان طرفداران رضا پهلوی به جای اینکه برای جلب رضایت جریانهای دیگر گام بردارند، به نظر از سایر طیفها ناامید شدند و چیزهایی گفته شد که فاصلهها را با هم بیشتر کرد.
رضا پهلوی طی روزهای اخیر با یک سری رسانههای خارجی نیز در خصوص این پیمان صحبت کرده و به ارزش آن اشاره کرده است. با این حال تاکنون قدمی عملی برداشته نشده است. نه خواستههای او از سوی مردم ایران انجام شده و خود، درخواستی برای جمع کردن طیفهای متفاوت اپوزوسیون داشته است. باید نشست و دید آیا باز هم از این پیمان یاد خواهد شد.
دیدگاهتان را بنویسید