فرصت‌های بازاریابی در متاورس

فرصت‌های بازاریابی در متاورس کدام‌اند؟

مقدمه

استیون ون بلگهم (Steven van Belleghem) می‌گوید هنوز گروه محدودی از شرکت‌ها و افراد هستند که برای اولین معنای واقعی متاورس را درک و آن را آزمایش می‌کنند. این دوره می‌تواند بهترین زمان برای شرکت‌ها یا حتی افراد باشد تا فرصت‌های بازاریابی در متاورس را بسنجند و روی آن‌ها تمرکز کنند.

متاورس بی‌شک یکی از کلمات کلیدی سال ۲۰۲۲ تا کنون است. البته منصفانه است که بگوییم هنوز افراد زیادی  در دنیای تجارت وجود دارند که شک‌های خود را در مورد آن دارند. مارک زاکربرگ، متاورس را به عنوان “تجسمی از اینترنت” توصیف می‌کند که در آن کاربران می‌توانند از تماشای فیلم، سفر، ملاقات با دوستان و خرید از طریق هدست‌های واقعیت مجازی و واقعیت افزوده یا سایر دستگاه‌ها لذت ببرند.

در مقابل، ایلان ماسک می‌گوید که “متاورس را نمی‌فهمد”. این در حالی است که او بنیانگذار نورولینک (Neuralink) می‌باشد. نورولینک یک شرکت فناوری عصبی که رابط‌های کاشتنی مغز و ماشین را توسعه می‌دهد. به اعتقاد ایلان ماسک برای قرار‌دادن کاربران در واقعیت مجازی، این فناوری بسیار کارآمدتر خواهد بود.

چه دوست داشته باشید و چه از این ایده متنفر باشید، نادیده‌گرفتن این موضوع سخت است که ما ممکن است در یک مرحله بسیار مهم از عصر تکنولوژی باشیم. هنوز گروه محدودی از شرکت‌های پیشرو برای درک واقعی متاورس آزمایش می‌کنند، و این می‌تواند بهترین لحظه برای آن‌ها باشد تا فرصت‌های بازاریابی در متاورس را بررسی کنند. با ادامه این مقاله از زرد نیوز همراه باشید تا بیشتر این موضوع را بررسی کنیم.

مطلب مرتبط: بررسی کامل بازاریابی متاورس

متاورس کجاست؟

اکنون که این مقاله را می‌نویسیم چندین سال از ظهور متاورس می‌گذرد، و به احتمال زیاد نام آن را در زمینه بازی‌ها، بسیار شنیده باشید. نام‌ بازی‌هایی که احتمالاً شنیده‌اید ممکن است این‌ها باشند ماینکرفت (Minecraft)، فورت نایت (Fortnite) روبلاکس (Roblox)، انیمال کراسینگ (Animal Crossing) و وی‌آر چت (VR chat). و البته، برخی از شرکت های بزرگ فناوری مانند متا و مایکروسافت نیز به شدت در این زمینه سرمایه گذاری می کنند.

با این حال، شاید متاورس‌های غیرمتمرکز مانند سند باکس(The Sandbox) و دیسنترالند (Decentraland) جذاب تر از همه باشند، زیرا آن‌ها بر روی بلاک چین اجرا می‌شوند و بنابراین بخشی از پدیده وب/۳ نیز هستند.

بازاریابی متاورس

حالا زمان آن است که به این سوال پاسخ دهیم که چگونه برندها امروز می‌توانند از فرصت‌های بازاریابی در متاورس سود ببرند؟ آیا باید روش‌هایی را که می‌تواند برای برند ما، تجربه مشتری و شاید حتی سود‌بردن از آن مفید باشد را آزمایش کرده باشیم؟

مانند هر پروژه بازاریابی،  بسیار مهم است که در ابتدا یک استراتژی با اهداف روشن ترسیم کنید. در اینجا چند راهکار و ایده را بیان می‌کنیم که احتمالا برای شما مفید هستند.

۱- تبلیغات

استفاده از روش‌های قدیمی تبلیغات در یک محیط جدید ممکن است در نگاه اول کارآمد نباشد، اما این امکان را به برندها می‌دهد تا با قیمتی مقرون به صرفه‌تر از طریق برخی روش‌های سنتی به مخاطبان زیادی دست یابند.

به عنوان مثال در سال ۲۰۲۱ استودیو دیمنشن (Dimension Studio)، فقط از تولید تکنولوژی پوشاک متاورس ۶/۵ میلیون دلار درآمد کسب کرد استودیو دیمنشن خالق دنیای‌ها و انسان‌های مجازی برای متاورس است.

کوکاکولا، سامسونگ و فولکس واگن روی بیلبوردهای مجازی در بازی های ویدیویی مانند مربی فوتبال (Football Manager) و  هایپر اسپیس (Hyper Scape) سرمایه گذاری کرده‌اند. در همین حال، روبلاکس نیز روی تبلیغات تعاملی کار می‌کرد. Nas، رپر آمریکایی، نیز از تبلیغات صوتی درون بازی برای تبلیغ آلبوم خود “King’s Disease II” استفاده کرد که نرخ کلیک آن ۱/۲۵۷ درصد بود.

۲- اینفلوئنسر‌های مجازی

شاید قبلا استفاده از اینفلوئنسرها به عنوان یک رویکرد “قدیمی” در بازاریابی شناخته می‌شد، اما در متاوری هم آن را می‌بینیم.

به عنوان مثال، دِیزی (Daisy) یک اینفلوئنسر مجازی است که برای سایت تخفیفیِ لوکس آنلاین یوکس (Yoox) ایجادشده است. او در کمپین‌های چند برندی با لباس‌های کالوین کلاین و تامی هیلفیگر حضور داشت. اما سایر برندها با استفاده از آواتارهایی که از افراد واقعی الگوبرداری شده‌اند، رویکرد کمی متفاوت دارند. برند دیور، یک همزاد دیجیتالی از انجل بی‌بی (Angelababy)،هنرپیشه چینی، برای حضور در فشن شو خود در شانگهای ایجاد کرد. برند بِربِری (Burberry) نیز از همزاد‌‌های دیجیتالی دو سوپرمدل، نائومی کمپبل و کندال جنر، در کالکشن‌های خود استفاده کردند.

۳- تبلیبازی (Advergames)

با این استراتژی از بازی‌ها به عنوان وسیله‌ای برای تبلیغات محصولات یا خدمات استفاده می‌شود. بنابراین، برندها در بازی‌های دیگران، تبلیغ نمی‌کنند، بلکه بازی‌های خودشان را طراحی می‌کنند.

به عنوان مثال، وزارت گردشگری نیوزیلند،  بازی “PLAY NZ” را راه اندازی کرد. این بازی یک تجربه ماجراجویی سه بعدی به سبک جهانی تا به مردم اجازه دهد بزرگترین جاذبه‌های این کشور را به روشی کاملاً جدید کشف کنند. برند لوکس بالنسیاگا (Balenciaga) بازی ویدیویی Afterworld: The Age of” “Tomorrow را معرفی کرد. لوئی ویتان (Louis Vuitton) نیز بازی “Louis The Game” را منتشر کرده که که در مورد زندگی خالق این برند می‌باشد.

۴- مکان‌های مجازی

برندهایی مانند برادران وارنر (Warner Brothers)، هیوندای، آدیداس و گوچی عملاً با مکان‌های مجازی خود، مدعی املاک مجازی در متاورس هستند. بانک دی‌بی‌اس (DBS Bank) کلوپ شبانه معروف سنگاپور به نام زوک (Zouk) را در فورتنایت بازسازی کرد و نام آن را به “Live Fresh Club” تغییر داد تا کارت اعتباری خود به همین نام را تبلیغ کند.

هیوندای موتورز پنج شهر بازی را در روبلاکس راه‌اندازی کرد تا مشتریان جوان‌تر خود را با محصولات هیوندای و فناوری‌های حرکتی آینده آشنا کند. برند پوشاک ونس (Vans) نیز یک پارک اسکیت پارک مجازی راه‌اندازی کرد که به بازیکنان اجازه می‌دهد ترفندهای جدیدی را امتحان کنند.

۵- رویداد‌های مجازی

صنعت سرگرمی در حال حاضر این روش از بازاریابی متاورس را پذیرفته است. علاوه بر این قبلاً شاهد حضور تماشاگران در کنسرت‌های مجازی فورت نایت یا روبلاکس بوده‌ایم که تعداد آن‌ها رقمی بسیار بالاتر از دنیای واقعی بوده است.

اما کسب‌ و کارها نیز اخیرا ارزش رویدادهای مجازی را به عنوان بخشی از “تجربه خرید مشتری” درک کرده‌اند. لینزی مک‌اینرنی (Lindsey McInerney)، مدیر فناوری و نوآوری جهانی در شرکت بوش (Anheuser-Busch InBev) معتقد است که “آینده ورزش، رسانه و سرگرمی” در دنیای مجازی است. به گفته وی، تقریباً ۲/۵ میلیارد نفر در حال حاضر در اقتصاد مجازی مشارکت دارند و این جهتی است که دنیای مجازی برای تکامل خود بر می‌دارد.

۶- تجارت متاورس

شاید جالب‌ترین فرصت بازاریابی در متاورس، نوع دیگری از فروش به مشترب باشد که گاهی اوقات “اقتصاد مستقیم به آواتار” (D2A) نیز نامیده می‌شود. در این نوع فروش، برندها کالاهای دیجیتال خود را در متاورس به فروش می‌رسانند. البته، خرید درون برنامه‌ای بازی‌ها سالهاست که وجود دارد و حتی کارشناسان پیش بینی می‌کنند تا سال ۲۰۲۵، ارزش این حوزه به ۷۴/۴ میلیارد دلار برسد. گفتنی است که اخیراً برندهای بزرگی مانند  کلینیک (Clinique)، آنهیوزر – بوش (Anheuser-Busch)، گوچی و تن‌سنت (Tencent) اقداماتی را در محیط‌های متاورس انجام داده‌اند.

بخش بزرگی از این بازار را توکن‌های غیرقابل تعویض (NFT) تشکیل می‌دهند که با استفاده از یک قرارداد هوشمند (Smart Contact)، کالاهای مجازی را به محتوای خاص یا کلکسیونی تبدیل می‌کند. در متاورس، این ان اف تی‌ها مالکیت مجازی یک دارایی را برای خریدار آن امکان‌پذیر می‌کنند. بازدیدکنندگان از فروشگاه مجازی گوچی گاردن(Gucci Garden) می‌توانند آیتم‌هایی را برای آواتار متاورس خود برگزینند. این آیتم‌ها منحصر به فرد هستند و در تعداد  محدودی وجود دارند مانند یک کیف دیجیتال در روبلاکس با قیمت ۴۰۰۰ دلار که می‌توانید آن را از گوچی گاردن خریداری کنید.. کوکا کولا ان اف تی‌های پوشیدنی مجازی خود را راه اندازی کرده سامسونگ لباس‌های آواتار کمیابی مانند ژاکت، کلاه ایمنی و کفش را به عنوان ان اف تی عرضه می‌کند.

اما تجارت در متاورس به ان اف تی‌ها ختم نمی‌شود. برندها علاوه بر ان اف تی، محصولات مجازی “معمولی” را در متاورس نیز می‌فروشند. بالنسیاگا در همکاری با بازی فورت نایت، لباس‌های مجازی، لوازم جانبی و سلاح‌هایی که بازیکنان می‌توانند برای آواتارهای خود خریداری کنند را طراحی می‌کند. کفش ورزشی دیجتال گوچی به نام “Virtual 25” را می‌توان بین ۹ تا ۱۲ دلار خریداری کرد تا در واقعیت افزوده “پوشیده” شود. یا در برنامه‌های پارتنر گوچی مانند روبلاکس و وی‌آر چت می‌توانید از این کفش‌های وررشی استفاده کنید. حال وقت آن رسیده که ببینید آیا محصول شما نیز می‌تواند در متاورس به فروش برسد؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *