مقدمه
ملاقات با افراد جدید و ایجاد روابط دوستانه با آنها، ممکن است کمی پیچیده و گاهی طاقتفرسا به نظر برسد، اما با کمی تلاش و تمایل برای خروج از محدوده امن خود، به راحتی میتوانید دایره دوستان خود را گسترش دهید! برای شروع، باید وارد اجتماعات هرچند کوچک بشوید؛ مثلا عضویت در باشگاههای محلی و یا انجام فعالیتهای داوطلبانه در تشکیلات اجتماعی. و بعد از ملاقات افراد جدید، مدتی با آنها معاشرت کنید و وقت بگذرانید تا بتوانید روابط صمیمانهتری را ایجاد کنید.
بخش اول: جستجوی مکانهایی برای یافتن دوستان جدید
خود را در معرض معاشرت با دیگران قرار دهید
اگر مایل به دوستی با افراد جدید هستید، ابتدا باید در مکانهایی حاضر شوید تا بتوانید با دیگران معاشرت کنید. اگر در جمع حاضر نشوید، معمولا افراد برای دوستی با شما پیشقدم نخواهند شد. برای مثال، اگر در مدرسه هستید، جایی را برای نشستن انتخاب کنید که افراد دیگری هم آنجا حضور داشته باشند. البته لزومی ندارد که افراد زیادی اطراف شما باشند، اما سعی کنید تا جایی را انتخاب کنید که حداقل دو نفر دیگر هم حاضر باشند.
فراموش نکنید، به ندرت پیش میآید که زمانی که در خانه مشغول به بازیهای کامپیوتری هستید، فردی زنگ خانه شما را بزند و بخواهد که دوست شما باشد!
از فرصتهای پیش آمده برای ملاقات دوستان جدید غافل نشوید
در فعالیتهایی که به شکل گروهی در محل کار یا محل تحصیلتان انجام می شوند، شرکت کنید. اگر کسی شما را به شرکت در یک میهمانی یا جشن دعوت میکند، از آن استقبال کنید.
عضو یک باشگاه یا یک تشکیلات شوید تا با افراد جدیدی آشنا شوید
باید گفت که این بهترین راه برای یافتن افرادیست که علایق مشترکی با هم دارید. درواقع، لازم نیست که مشترکات زیادی با افراد داشته باشید تا بتوانید با آنها روابط دوستانه ایجاد کنید. گاهی بعضی از دوستیهای ارزشمند بین افرادی ایجاد میشود که هیچ نقطه مشترکی با یکدیگر ندارند. اما اگر به یک موضوع خاص علاقه زیادی دارید، میتوانید مکانی را پیدا کنید که افراد در آن به انجام فعالیتهایی پیرامون موضوع دلخواه شما بپردازند.
بر اساس علاقه خود، در باشگاههای علمی مدرسه، گروه ارکستر، گروه بافندگی و یا هر گروه دیگری عضو شوید.
اگر سازی مینوازید و یا به خوانندگی علاقه دارید، عضویت در یک گروه موسیقی یا گروه سرود را امتحان کنید. اگر ورزشکار هستید یا به ورزش و فعالیتهای چالشبرانگیز و جدید علاقهمند هستید، عضویت در یک تیم ورزشی بهترین گزینه برای شماست.
اگر فردی مذهبی و علاقهمند به مسائل دینی هستید، کلیسا، مسجد، و یا هر مکان دیگری که افراد در آن به فعالیتهای دینی میپردازند هم میتواند انتخاب خوبی برای یافتن دوستان جدید برای شما باشد. چرا که حداقل با افرادی که در این مکانها حاضرند اشتراکات دینی و مذهبی دارید.
منابع آنلاین زیادی برای یافتن گروههایی که علایق شما را به اشتراک میگذارند وجود دارد. میتوانید گروههای محلی را در Meetup.com جستجو کنید و یا گروهها و رویدادهای مربوط به محل زندگی خود را در Facebook بیابید.
برای انجام فعالیتهایی آرمان گرایانه، داوطلب شوید
فعالیتهایی داوطلبانه از بهترین راهها برای تمامی افراد در هر سنی هستند تا افراد بتوانند یکدیگر را ملاقات کنند. فعالیتهای گروهی اتصالاتی بین افراد به وجود میآورد و علاوه بر این باعث میشود تا با افرادی آشنا شوید که تمایل به تلاش برای رسیدن به اهداف مشترکی با اهداف شما دارند.
برای مثال میتوانید زمان خود را صرف کارهایی مانند پرستاری از افراد در منزل و یا بیمارستان کنید. و یا در یک مرکز نگهداری از حیوانات یا در سازمانهای مردمنهاد مشغول به کار شوید.
برای یافتن فرصتهای موجود برای کار داوطلبانه میتوانید در سایتهای اینترنتی جستجو کنید، و یا با مراکز خیریه محلی تماس بگیرید تا فعالیتی مطابق علاقه خود پیدا کنید.
سعی کنید تا با افرادی که از قبل با آنها آشنا هستید، روابط صمیمانه تری ایجاد کنید
گاهی بعضی از افرادی که آنها را میشناسید، میتوانند به بهترین دوستان شما تبدیل شوند. تلاش کنید تا با همکاران خود، همکلاسیها و یا افرادی که از طریق صفحات مجازی خود با آنها در ارتباط هستید، تعامل و معاشرت بیشتری داشته باشید.
برای مثال، اگر پدر یا مادر کودکی هستید، میتوانید با والدین همکلاسیهای فرزندتان ارتباط برقرار کنید. زمانی را برای بازی بچهها با یکدیگر تعیین کنید و طی این قرار، با والدین آنها آشنا شوید و دوستان جدیدی پیدا کنید.
مطالب مرتبط: چگونه یک شخص کاریزماتیک باشیم؟
بخش دوم: گام اول را چطور برداریم؟
فرصت هم صحبتی با دیگران را از دست ندهید
تا زمانی که با کسی صحبت نمیکنید ممکن است علی رغم حضور در اجتماعات، مانند باشگاه، مدرسه و یا اماکن مذهبی، موفق به دوستی با دیگران نشوید. درواقع، بدون حضور در سازمانها، گروهها و یا اجتماعات مختلف هم میتوانید فردی اجتماعی باشید. هر زمانی که شروع به صحبت با کسی میکنید، شانس دوستی با او را به خود میدهید. نگران نباشید! نیازی نیست تا به دنبال یک موضوع خیلی خاص برای شروع گفتگو بگردید. جملات ساده و دوستانهای مانند ”چه روز فوقالعاده ای!” یا ” لباس خیلی زیبایی پوشیدید!”، می توانند گزینههای خوبی برای شروع بحث باشند. گفتگو را آغاز کنید و اجازه دهید تا خودبهخود ادامه پیدا کند.
سخت نگیرید، میتوانید با هرکسی مشغول به صحبت شوید؛ کارمند فروشگاه، فردی که در وسایل نقلیه عمومی کنار شما نشسته است و یا فردی که در صف ناهار او را ملاقات میکنید.
آموختن این که بهترین رفتار برای معاشرت با دیگران چگونه است، زمان زیادی میبرد. اما میتوانید تنها با یک احوالپرسی ساده با دیگران ارتباط برقرار کنید. مثلا زمانی که از کنار آنها عبور میکنید، به آنها “روز بخیر” بگویید. استفاده از این دسته از جملات باعث میشوند که شما فردی خونگرم به نظر برسید و دیگران هم تلاش میکنند تا متقابلا رفتار صمیمانهای با شما داشته باشند. این روش از بهترین راههای برقراری ارتباطهای دوستانه با دیگران است.
لبخند بزنید و با دیگران ارتباط چشمی برقرار کنید
اگر ظاهر دوستانهای نداشته باشید، دیگران به ندرت رفتار دوستانهشان را به شما نشان خواهند داد. زمان گفتگو با آنها، به چشمانشان نگاه کنید و لبخند گرمی به رویشان بزنید. زیرچشمی نگاه نکنید، و تلاش کنید تا کسل، عبوس، خشک و بیروح به نظر نرسید. به زبان بدن خود هم توجه کنید. دست به سینه نباشید و یا دستهایتان را به سردی کنار بدن خود آویزان نگه ندارید. سعی کنید تا با زبان بدن هم حالت صمیمانه خود را به طرف مقابل انتقال دهید.
علاوه بر این، تقلید از رفتارهای طرف مقابل هم نشان دهنده سازگاری شما با آنهاست و حس مثبتی را در طرف مقابل ایجاد میکند. زمانی که مشغول گفتگو با کسی هستید، از زبان بدن و حالات او تقلید کنید. اگر لبخند میزنند، لبخند بزنید و اگر بدن خود را کمی به جلو متمایل کردند، همین حرکت را تکرار کنید.
روشهای مختلفی را برای آغاز گفتگو به کار ببرید
زمانی که به فردی بر میخورید که تمایل به دوستی با او را دارید، لازم است تا برای آغاز این رابطه دوستانه، موقعیتی را برای گفتگو با او ایجاد کنید. برای مثال:
درباره آبوهوا با او صحبت کنید. مثلا:” هوا از روزهای قبل بهتر شده! حداقل مثل قبل بارونی نیست!”
از آنها بخواهید تا به شما کمک کنند:” معذرت میخوام، چند لحظه وقت دارید که برای جابجایی این جعبه ها به من کمک کنید؟” و یا ” به نظر شما کدوم اینها میتونه هدیه بهتری برای مادرم باشه؟” از طرفی میتوانید به آنها پیشنهاد کمک بدهید:” اگه برای مرتب کردن اوضاع کمک لازم داشته باشید من میتونم بهتون کمک کنم.”
از روش تعریف و تمجید استفاده کنید
مثلا بگویید:” کفشهای خیلی قشنگی دارید!” البته توجه داشته باشید که با تعریفهایتان وارد حریم شخصی افراد نشوید؛ این سبک از تعاریف برای افراد آزاردهنده است. میتوانید مکالمه را با یک سوال ادامه دهید: “میتونم بپرسم این کفشهارو از کجا خریدید؟ خیلی وقته که دنبال همچین کفشهایی میگردم!”
سعی کنید در شروع مکالمه جملات کوتاه به کار ببرید؛ اگر متوجه تمایل طرف مقابل برای ادامه گفتگو شدید، برای ادامه، اطلاعات کمی راجع به خود بدهید، و یا نظر او را در رابطه با موضوع بحث بپرسید. فراموش نکنید که اطلاعاتی که درباره خودتان میدهید نباید خاص و یا شخصی باشند؛ تنها چیزی که اهمیت دارد، مشارکت هردوی شما در بحث است.
عموم افراد از این که در رابطه با خود و تواناییهایی که دارند صحبت کنند، لذت میبرند. پس برای اینکه دوستداشتنیتر به نظر بیایید، شنونده بهتری باشید. تلاش کنید تا به طرف مقابل نشان دهید که مشتاق شنیدن حرفهای او هستید. تکان دادن سر به نشانه تایید، حفظ ارتباط چشمی و دنبال کردن موضوع بحث با پرسیدن سوال و یا ارائه نظراتتان، از بهترین راهها برای نشان دادن تمایل شما به ادامه گفتگوست.
فرض میکنیم که طرف مقابل شما در رابطه با شغلش صحبت میکند؛ میتوانید به او بگویید:” چقدر خوب که مشغول به این کار هستی! چی شد که تونستی اونجا شاغل بشی؟”
خودتان را معرفی کنید
با گفتن اسمتان شروع کنید. به این شکل، فرد مقابل هم متقابلا کار شما را تکرار خواهد کرد.
علاوه بر این، گاهی میتوانید گفتگو را به همین شکل آغاز کنید. مثلا برای آشنایی با فردی که جدیدا با شما همکار شده است بگویید: “من سوفی هستم! البته فکر نمیکنم رسما همدیگرو ملاقات کرده باشیم، اما من انتهای سالنی کار میکنم که شما داخلش مشغولید!”
نام آنها را به خاطر بسپارید
اگر نشان دهید که جزئیاتی را از مکالمات قبلیتان به خاطر دارید، توجه و ارادت خالصانه خود را به افراد ابراز خواهید کرد.
آنها را به صرف قهوه و یا یک وعده غذایی دعوت کنید؛ و موقعیتی را برای شناخت و معاشرت بیشتر برای خود مهیا کنید. از آنها بخواهید تا هنگام صرف قهوه همراه شما باشند و یک راه ارتباطی مثل شماره تلفن و یا آدرس ایمیل را در اختیارشان بگذارید. اگرچه ممکن است متقابلا آدرس ایمیل یا شماره تلفنی به شما ندهند، اما به هرحال با این کار راهی برای ادامه ارتباط باز خواهید کرد. برای مثال در چنین شرایطی میتوانید بگویید:” متاسفانه من مجبورم که برم، اما فکر میکنم بهتر باشه که شماره تلفن (یا ایمیل) من رو یادداشت کنین تا اگه فرصتش پیش اومد باز هم همدیگرو ببینیم.”
به علاوه، اگر زمان و مکان مشخصی را برای قرار ملاقات بعدی معین کنید، شانس شما برای ادامه این گفتگوها بیشتر خواهد شد. اگر احساس میکنید ممکن است دعوت به یک ملاقات دونفره کمی ناخوشایند باشد، میتوانید تفریحات گروهی را هم امتحان کنید؛ مثل شرکت در یک جشن یا تماشای فیلم به صورت دسته جمعی.
به دنبال علایق مشترک باشید
اگر متوجه شدید که طرف مقابلتان اشتراکاتی با شما دارد، بیشتر درباره آنها از او سوال کنید. مثلا از او بپرسید که معمولا چه زمان هایی و در چه مکان هایی در زمینه این علاقه مشترک فعالیت میکند. و سپس میتوانید از او بخواهید تا در این نوع فعالیتها مشارکت داشته باشید. اگر علاقه خود به این موضوع را به وضوح ابراز کنید، حتما از شما دعوت خواهد کرد تا او را همراهی کنید.
همچنین اگر شما هم عضو یک باشگاه یا یک گروه موسیقی و یا هر گروه دیگری هستید که احساس میکنید فعالیتهای شما برای او جذابیت دارد، میتوانید از او دعوت کنید تا با شما همراه شود.
مطالب مرتبط: چگونه زندگی زناشویی بهتری داشته باشیم؟
بخش سوم: حفظ و نگهداری روابط دوستی
به دوستان خود وفادار باشید
حتما در رابطه با دوستان موسمی یا دوستان دوره خوشی شنیدهاید؛ افرادی که هنگام خوشیها همیشه کنار شما هستند، اما زمانی که واقعا به آنها احتیاج دارید نمیتوانید روی آنها حساب باز کنید. وفاداری شما به دوستانتان، دوستان جدیدی را برای شما به ارمغان میآورد و به شما کمک میکند تا به اطرافیان نشان دهید که به حرفها و باورهای خود عمل میکنید.
از ملزومات یک رابطه دوستی، این است که به دوستان خود نشان دهید تا هر زمانی که به شما نیاز داشته باشند، آماده هستید تا زمان و انرژی خود را فدا کنید تا به کمک آنها بروید. پس دریغ نکنید!
به دوستانتان نشان بدهید که اگر برای مسئلهای مهم به شما احتیاج داشته باشند، و یا حتی اگر در مواجهه با سختیها به دلگرمی نیاز داشته باشند، آنها را تنها نخواهید گذاشت.
وفادار بودن به این معنا نیست که باید دائما در پی جلب رضایت دیگران باشید و یا به دوستانتان اجازه دهید که از شما سوءاستفاده کنند. بلکه تعیین مرز در روابط اهمیت زیادی دارد و گاهی نیز باید برای این که شرایط بهتری داشته باشید، توانایی “نه” گفتن خود را به کار بگیرید.
توجه کنید که شما هم سهم زیادی در پیشرفت دوستی دارید
دوستیهای عمیق نیازمند گذر زمان زیادی هستند. اگر دوستی دارید که همیشه برای شما وقت میگذارد، به شما سر میزند، ملاقاتهای خودمانی با شما ترتیب میدهد، روز تولد شما را از یاد نمیبرد، و یا شما را به صرف وعدههای غذایی هرچند کوچک مانند عصرانه دعوت میکند، باید بدانید که لازم است شما هم هر زمانی که میتوانید متقابلا مانند او عمل کنید. خودتان را جای بقیه بگذارید و ببینید که آیا از وقت گذراندن با دوستی مثل خودتان راضی خواهید بود یا نه.
در مقابل، به رفتارهای دوستتان هم توجه کنید. اگر متوجه شدید که نقش خود را در این رابطه به درستی ایفا نمیکند، بهتر است که در این باره با یکدیگر صحبت کنید. فراموش نکنید که حتی اگر این دوستی مطابق میل شما جلو نمیرود هم نباید او را مقصر جلوه بدهید و سرزنش کنید.
خوشقول باشید
اگر میگویید کاری را انجام خواهید داد، حتما آن را انجام بدهید. فردی باشید که دیگران بتوانند به او اطمینان کنند. اگر چنین خصوصیاتی تبدیل به اخلاق همیشگی شما بشوند، میتوانید افرادی را جذب کنید که قدردان چنین قابلیتی هستند و در عوض، خود نیز به این خصوصیت پایبند خواهند بود.
اگر ساعتی را از پیش برای ملاقات و یا انجام کاری تعیین کردهاید، خوشقول باشید و دوستان خود را معطل نکنید.
به محض اینکه متوجه شدید به هر دلیلی نمیتوانید سر ساعت تعیین شده حاضر باشید، با آنها تماس بگیرید، معذرتخواهی کنید و قرار را به زمان مشخص دیگری موکول کنید.
با منتظر گذاشتن دیگران به آنها بیاحترامی نکنید. بدانید که چنین رفتاری نمیتواند راه خوبی برای ایجاد دوستیهای عمیق باشد.
شنونده خوبی باشید
بسیاری از افراد فکر میکنند از ملزومات تبدیل شدن به یک دوست واقعی، جالب و هیجانانگیز بودن است. با این حال، آنچه اهمیت بیشتری در شکلگیری روابط دارد، توانایی نشاندادن علاقه خود به دیگران است. با دقت به حرفهای طرف مقابلتان گوش دهید و جزئیات را به خاطر بسپارید؛ نام آنها، علایق و چیزهایی که به آنها علاقه ندارند را فراموش نکنید. زمان خود را صرف شناخت بیشتر دوستان کنید و درباره علاقههایشان بپرسید و صحبت کنید.
سعی نکنید داستانهای خود را مهمتر و بهتر از دیگران جلوه دهید. به جای تغییر ناگهانی موضوع، به مکالمه قبلی پر و بال دهید.
زمانی که دوست شما در حال صحبت کردن است، به جای ساماندهی آنچه میخواهید بگویید، روی حرفهای او تمرکز کنید. جملاتش را قطع نکنید و سعی کنید تا زمانی که از شما راهحلی نخواستهاند، پیشنهادی ندهید.
قابل اعتماد باشید
از بهترین جنبههای دوستی این است که بتوانیم هر موضوعی را با دوست خود در میان بگذاریم. پیش از اینکه دیگران تصمیم بگیرند تا به شما اعتماد کنند، خودتان باید این اعتماد را ایجاد کنید.
کلید اصلی این مسئله، رازداری است. حرفهایی که میدانید از روی اطمینانی که به شما دارند، با شما در میان گذاشتهاند را پیش کسی بازگو نکنید.
از دوستان خود جلوی دیگران بدگویی نکنید و اجازه ندهید دیگران هم از آنها بدگویی کنند. از دوستانتان حمایت کنید، با آنها صادق باشید و مسئولیتهای برآمده از دوستیتان را بپذیرید تا اعتماد آنها را به خود جلب کنید.
بر خصوصیات خوب خود تاکید کنید
ویژگیهای خوبی که دارید را بیان و ابراز کنید و به دوستان خود نشان دهید که چه چیزی شما را از دیگران متمایز میکند. در رابطه با علایق و عادتهای خود با آنها صحبت کنید. هرکسی داستانها و ماجراهای جالبی از زندگی گذشته خود برای گفتن دارد، از بیان داستانهای خود نترسید و اجازه دهید تا با گذشته شما بیشتر آشنا شوند. اگر باور دارید که خصوصیات جالبی دارید، آنها را پنهان نکنید.
شوخیهای کوچک هم میتوانند گفتگوی شما را صمیمانهتر و نشاطآور کنند. عموم افراد از وقت گذراندن با کسی که بتواند آنها را بخنداند لذت میبرند.
دوستیها زمانی عمیقتر میشوند که شما و فرد مقابلتان نقش بازی نکنید و از خود واقعیتان فاصله نگیرید. خودتان باشید!
خصوصیات خوبتان را در آغوش بگیرید و زمانی که کنار دوستانتان هستید به آنها اجازه بروز دهید؛ اما برای دوستداشتنیتر دیده شدن و تحتتاثیر قراردادن دوستان، از واقعیت خود فاصله نگیرید.
ارتباطات خود را حفظ کنید
گاهی بعضی از روابط دوستی به علت مشغول بودن دو طرف، کمرنگ میشوند. گاهی نیز این اتفاق به این دلیل پیش میآید که افراد به اندازه کافی برای دوستان خود ارزش قائل نیستند. زمانی که ارتباط شما با یکدیگر قطع یا کمرنگ میشود، روابط شما صدمه خواهند دید؛ و به سختی میتوانید دوباره این دوستیها را ایجاد و یا ترمیم کنید.
اگر زمان کافی برای ملاقاتهای خودمانی و یا گفتگوهای طولانی ندارید، حتی با فرستادن پیامهای کوتاه این ارتباط را حفظ کنید و به دوستانتان نشان دهید که به یادشان هستید.
حفظ یک رابطه دوستی آسان نیست. برای دوستان خود وقت بگذارید، به تصمیمات آنها احترام بگذارید و آنها را در جریان تصمیمات خود قرار دهید. تلاش کنید تا همواره با آنها در ارتباط باشید.
در انتخاب دوستان خود دقت کنید
زمانی که دایره دوستی شما وسیعتر شود، متوجه میشوید که برقراری ارتباط با بعضی از دوستانتان راحتتر از دیگران است؛ در عین حال، گاهی بعضی از دوستیها ناسالم به نظر میرسند. دوستی با افرادی که همیشه به دنبال جلب توجه شما هستند و به شما وابستهاند، یا کسانی که دائما شما را کنترل میکنند بدون شک شما را دچار بحران خواهد کرد. اگر با چنین مواردی درگیر هستید، به آرامی راه خود را از این دسته از دوستان جدا کنید.
در عوض، از دوستانی که تاثیر مثبتی در زندگیتان میگذارند قدردانی کنید و تلاش کنید تا متقابلا اثرات مثبتی را در زندگی آنها به جای بگذارید.
قطع کردن یک رابطه دوستی ناراحتکننده و غمانگیز است، اگرچه دوستی ناسالمی باشد. اگر چارهای جز پایان دوستیتان ندارید، به خودتان زمان دهبد تا با ناراحتی حاصل از آن کنار بیایید.
برگرفته از سایت WikiHow
دیدگاهتان را بنویسید