مقدمه
هوشمندانه رفتار کردن با پول و سرمایه، نیازی به سرمایه گذاری پرخطر یا داشتن هزاران دلار در بانک ندارد. مهم نیست که وضعیت فعلی شما چگونه است، شما میتوانید در زندگی روزمره خود از لحاظ مالی آگاهانهتر رفتار کنید. با بودجه بندی شروع کنید تا بتوانید در حد توانتان خرج کنید و ثبات مالی داشته باشید. اهداف مالیتان را اولویت بندی کنید. در ادامه میتوانید بر روی بازپرداخت بدهی خود، ایجاد پس انداز و تصمیم گیری بهتر در مورد هزینهها کار کنید. با ادامه این مطلب از زرد نیوز همراه باشید.
بخش اول: مدیریت بودجه
اهداف مالی خود را تعیین کنید
درک آن چه که برای آن تلاش میکنید به شما کمک میکند تا بودجه مشخصی را برای رفع نیازهای خود مشخص کنید. آیا میخواهید بدهی خود را پرداخت کنید؟ آیا برای یک خرید بزرگ در حال پس انداز هستید؟ آیا تنها به دنبال ثبات مالی بیشتر هستید؟ اولویتهای اصلی خود را مشخص کنید تا بتوانید بودجه متناسبی برای آنها تعیین کنید.
کل درآمد ماهانه خود را بسنجید
یک بودجه بندی هوشمندانه شامل تمامی جوانب است. با محاسبه کل درآمد ماهانه خود شروع کنید. تنها به پولی که از محل کار دریافت میکنید بسنده نکنید؛ هرگونه پول نقدی که از مواردی مانند شغل جانبی، نفقه یا صندوق حمایت از کودکان دریافت میکنید به درآمدتان اضافه کنید. اگر درآمد و هزینهها بین شما و شریک زندگیتان مشترک است، درآمد ترکیبی هر دو را محاسبه کنید تا بودجه خانوادگیتان مشخص شود.
هزینه کلی ماهانه شما نباید از آن چه که درمیآورید فراتر برود. گاهی شرایطی اضطراری و موارد پیش بینی نشده در زندگی اتفاق می افتند. با این حال تلاش کنید تا برای پوشش موارد غیر ضروری در مواقعی که موجودی بانکی شما کم است، هزینه نکنید.
هزینههای ضروری را محاسبه کنید
اولویت بندی شما در بوجه بندی باید با مواردی که لازم است هر ماه پرداخت کنید شروع شود. پرداخت این هزینهها باید اولویت اول شما باشد زیرا این اقلام نه تنها برای فعالیتهای روزانه ضروری هستند، بلکه در صورت عدم پرداخت کامل و به موقع به اعتبار شما نیز آسیب میرسانند.
چنین هزینههایی میتوانند شامل وام مسکن یا اجاره، خدمات شهری، پرداخت وام خودرو و مواردی مانند مواد غذایی، قبوض و بیمه شما باشد.
در صورت امکان، قبوض خود را ماهانه و به صورت خودکار پرداخت کنید تا اولویت بندی برایتان آسان شود. با این کار هزینه چنین مواردی در زمان مشخض از حساب جاری شما کسر میشود. پرداخت خودکار را تنها در صورتی تنظیم کنید که مطمئن هستید هر ماه پول کافی را برای پرداخت کامل صورتحسابها در اختیار دارید.
هزینههای غیر ضروری را در نظر بگیرید
بودجه بندی هوشمندانه زمانی بهترین عملکرد را دارد که نمایشی از زندگی روزمره شما باشد. به هزینههای معمولی و غیر ضروری خود نگاهی بیندازید. آنها را در بودجه خود قرار بدهید تا بتوانید هزینههای خود را پیش بینی کنید. به عنوان مثال اگر هر روز صبح در مسیر کار یک قهوه میخورید، آن را به مجموع هزینههای خود اضافه کنید.
به دنبال امکان کاهش هزینه باشید
بودجه بندی به شما کمک میکند مواردی را که میتوانید از هزینههای معمول خود کاهش دهید شناسایی کنید. شما میتوانید این مبلغ را به پس انداز یا بخش پرداخت بدهی خود اضافه کنید. به عنوان مثال، سرمایه گذاری روی یک قهوه جوش خوب میتواند به شما برای صرفه جویی در آینده کمک کند.
هزینههای بلند مدت خود را فراموش نکنید. مواردی مانند بیمه نامه را بررسی کنید و ببینید آیا میتوانید چیزی را کاهش بدهید. به عنوان مثال، اگر ماشین قدیمی و کم ارزش خود را بیمه کردهاید، میتوانید آن را به بیمه شخص ثالث کاهش دهید.
هزینههای ماهانه خود را پیگیری کنید
بودجه بندی راهنمای شما برای میزان هزینه معمولتان است. هزینه واقعی شما بسته به نیازهای شخصی شما در هر ماه متفاوت خواهد بود. هزینههای خود را با استفاده از یک یک برنامه بودجه بندی پیگیری کنید تا بتوانید اطمینان حاصل کنید که هر ماه در حد توان خود خرج میکنید.
اگر از میزان بودجه مقرر خود فراتر رفتید، نگران نشوید. از این فرصت استفاده کنید و ببینید آیا نیاز دارید که بودجه بندی خود را تغییر دهید تا هزینه های جدید را هم در بگیرد یا نه. به خودتان یادآوری کنید که گاهی خارج شدن از برنامه برای همه اتفاق میافتد. شما هنوز هم میتوانید به جایی که میخواهید برسید.
کمی پس انداز کنید
این که چه قدر پس انداز می کنید بستگی به شغل، هزینههای شخصی و اهداف مالی فردی شما دارد. به هر صورت تلاش کنید هر ماه مقداری از درآمدتان را پس انداز کنید. این پول را در حساب پس انداز جداگانهای از حساب بانکی خود نگهداری کنید تا به طور تصادفی خرج نشود.
این پس انداز باید جدا از سرمایه گذاریهای دیگر شما باشد. ایجاد یک توازن کلی در میزان پس انداز به شما کمک میکند تا در صورت بروز شرایط اضطراری یک نقطه اتکا داشته باشید. وقوع شرایطی مانند تعمیر اساسی خانه یا از دست دادن شغل به طور غیر منتظره، برای همه امکان پذیر است.
بسیاری از کارشناسان مالی، صرفه جویی هدفمند را به صورت پس انداز مبلغ هزینه شش ماه توصیه میکنند. اگر بدهی زیادی دارید که باید آن را بپردازید، پس اندازی به اندازه هزینه دو ماهتان ذخیره کنید. در ادامه میتوانید مابقی پول نقد خود را روی بدهیتان متمرکز کنید.
بخش دوم: پرداخت بدهیها
مشخص کنید چه مقدار بدهی دارید
برای درک بهتر نحوه پرداخت بدهی خود، ابتدا باید میزان بدهی خود را دریابید. تمام بدهیهای خود از جمله کارتهای اعتباری، وامهای کوتاه مدت، وامهای دانشجویی و هرگونه وام مسکن یا تأمین مالی خودرو را در نظر بگیرید. به کل این میزان نگاه کنید تا بفهمید چه قدر بدهی دارید و واقعاً چه قدر زمان میبرد تا آن را بپردازید.
بدهیهای با بهره بالا را در اولویت قرار دهید
بدهیهایی مانند کارتهای اعتباری نسبت به چیزهایی مانند وام دانشجویی نرخ بهره بالاتری دارند. هر چه مدت بیشتری بدهی با بهره بالا داشته باشید، بازپرداخت بیشتری شامل حال شما خواهد شد. پرداخت بدهیهای با بهره بالا را در اولویت قرار دهید. بدهیهای دیگر خود را به صورت حداقلی پرداخت کنید و پول باقیمانده را صرف بدهیهای بهرهدار کنید.
اگر وام کوتاه مدت دارید (برای مثال وام خودرو)، آن را نیز در اسرع وقت پرداخت کنید. در صورت عدم پرداخت کامل و به موقع چنین وامهایی نتیجه میتواند برای شما بسیار گران تمام شود.
پرداخت بدهی خود را اولویت بندی کنید
پس از پرداخت بدهی با بالاترین بهره، مستقیماً سراغ پرداخت بدهی بعدی خود با بیشترین بهره بروید. هنگامی که یکی از بدهیهای خود را تمام و کمال پرداخت کردید، در ادامه این مبلغ را دوباره برای بازپرداخت استفاده کنید. این موجودی را به بدهی بعدی خود اختصاص بدهید.
به عنوان مثال، اگر پرداخت بدهی کارت اعتباریتان را به پایان رساندید، مبلغی را که به آن اختصاص میدادید برداشته و آن را به بدهی دیگری چون وام دانشجویی اختصاص بدهید.
نکته این است که شما باید تلاش کنید همه بدهیهای بلند مدت و کوتاه مدت خود را در اسرع وقت تسویه کنید. در ادامه شما خواهید توانست بدون پرداخت بهره به زندگی خود ادامه بدهید.
بخش سوم: تنظیم پس انداز
هدف پس انداز را مشخص کنید
وقتی بدانید که پس انداز برای چه چیزی است، انجام آن آسانتر میشود. سعی کنید هدفی مانند ایجاد صندوق اضطراری، پس انداز برای پیش پرداخت خرید یا ایجاد صندوق بازنشستگی تعیین کنید. اگر بانک شما به شما امکان نام گذاری حسابتان را میدهد از آن بهره ببرید. برای مثال نام حساب خود را به ” صندوق تعطیلات ” تغییر دهید.
پس انداز را در یک حساب جداگانه بریزید
اگر به تازگی شروع به این کار کردهاید، حساب پس انداز معمولی به عنوان ساده ترین مکان برای پس انداز است. اگر در حال حاضر یک صندوق اضطراری قوی داشته و مبلغ معقولی برای سرمایه گذاری مانند 1000 دلار در اختیار دارید میتوانید چیزی شبیه به گواهی سپرده (CD) را در نظر بگیرید. دسترسی به پول در گواهی سپرده تا مدت زمانی مشخص امکان پذیر نیست. با این حال، سود پرداختی به شما نرخ بالاتری خواهد داشت.
اگر پس انداز خود را از حساب جاریتان جدا کنید، احتمال این که پس انداز خود را خرج کنید کمتر میشود. در عین حال حسابهای پس انداز نسبت به حسابهای روزانه دارای نرخ سود بالاتری هستند.
بسیاری از بانکها به شما امکان میدهند یک انتقال خودکار را بین حسابهای جاری و پس انداز خود تنظیم کنید. انتقال ماهانه از حساب جاری به حساب پس انداز خود را فعال کنید، حتی برای مبالغ کم. این راهی نسبتاً بدون دردسر برای افزودن میزان پس انداز است.
مبلغ پاداش و اضافه کاری را پس انداز کنید
در صورت دریافت حقوق، مزایا، بازپرداخت مالیات، یا یک پاداش غیرمنتظره، آن را در پس انداز یا حساب بازنشستگی خود قرار دهید. این یک راه آسان برای کمک به افزایش پس انداز بدون به خطر انداختن بودجه جاری است.
اگر اضافه کار دریافت کردید این میزان تفاوت را در حساب پس انداز خود سرمایه گذاری کنید. از آن جایی که شما در حال حاضر برنامه مشخصی برای زندگی با حقوق قدیمی خود دارید، میتوانید این میزان نقدی جدید را در حساب پس انداز خود ذخیره کنید.
هرگونه درآمد اضافی را پس انداز کنید
اگر در یک پروژه کاری شرکت کردهاید یا منابع درآمد اضافی دارید، آن را بودجه بندی کنید. اضافه درآمد خود را به حساب پس انداز یا بازنشستگی خود اختصاص دهید. این امر باعث می شود پس انداز شما سریعتر افزایش یابد و در عین حال بودجه بندی شما راحتتر شود.
بخش چهارم: عاقلانه خرج کردن پول
نیازهای خود را در اولویت قرار دهید
بودجه بندی را با پرداخت نیازهای خود شروع کنید. این شامل اجاره شما یا وام مسکن، قبوض آب و برق، بیمه، گاز، مواد غذایی، هزینه های درمانی و سایر هزینه هایی است که ممکن است داشته باشید. تا زمانی که تمام هزینه های ضروری زندگی شما پرداخت نشده است هیچ هزینه غیر ضروری را متحمل نشوید.
در محل زندگی خود خرید کنید
عادت به خرید مکرر در یک مکان مشخص کار آسانی است. وقت گذاشتن برای خرید در اطراف محل زندگیتان میتواند به شما در یافتن بهترین قیمتها کمک کند. در فروشگاههای محلی و آنلاین بررسی کنید تا بهترین قیمت را برای نیازهای خود پیدا کنید. به دنبال فروشگاههایی باشید که ممکن است فروش همراه با تخفیف داشته باشند.
فروشگاههای خرید عمده میتوانند برای خرید مواردی که زیاد استفاده میکنید سودمند باشند. خرید کالاهایی که تاریخ انقضا ندارند مانند لوازم تمیزکاری هم در چنین فروشگاههایی معمولا به صرفه است.
لباس و کفش را خارج از فصل بخرید
لباسهای جدید، کفش و لوازم جانبی به طور کلی به صورت فصلی عرضه میشوند. خرید خارج از فصل میتواند به شما در یافتن قیمتهای بهتر کمک کند. خرید آنلاین به ویژه برای لباسهای خارج از فصل گزینهای مقرون به صرفه است. همه فروشگاهها اقلام غیر فصلی ندارند.
به جای کارت از پول نقد استفاده کنید
برای هزینههای غیر ضروری مانند بیرون رفتن برای غذا یا دیدن فیلم، بودجه تعیین کنید. قبل از بیرون رفتن، مقدار لازم پول نقد را برداشت کرده و کارت خود را در خانه باقی بگذارید. این امر باعث میشود که بیش از حد هزینه نکنید.
بر هزینههای خود نظارت داشته باشید
در نهایت، مادامی که بیش از مبلغ درآمدتان خرج نکنید، از مسیر هدف خود خارج نشدهاید. به طور منظم بر روی هزینههای خود با روش مد نظرتان نظارت کنید. شما ممکن است ترجیح دهید هر روز حساب بانکی خود را بررسی کنید. شاید هم بخواهید در یک برنامه نظارت بر پول مانند Mint، Dollarbird یا BillGuard ثبت نام کنید. این برنامهها شما را در ردیابی میزان هزینههایتان یاری خواهند کرد.
دیدگاهتان را بنویسید