تعریف
شاید بهتر باشد ابتدا یک تعریف از فرد زودرنج بیاوریم و بدانیم به چه کسی زودرنج گفته می شود. زودرنج در لغت به معنای فردی است که زود رنجیده می شود و در اصطلاح به کسی که از اتفاق و حرفهای کوچک یا حتی شوخی های ریز ناراحت و دلخور می شود، زودرنج می گویند. افراد زیادی هستند که فکر می کنند زودرنجند و می پرسند، در برابر رفتارها و اتفاقات مختلف چطور زودرنج نباشیم؟ در ادامه این مطلب با ما باشید تا با ویژگیهای این افراد آشنا شوید. همچنین متوجه شوید که شما در دسته افراد زودرنج یا به قولی “نازک نارنجی” قرار میگیرید یا خیر. سپس به دلایل بوجود آمدن این رفتار میپردازیم. تا شاید جرقه ای در ذهن شما روشن شود و این مشکل را ریشه یابی کنید. در آخر شما را با روشهایی بسیار موثر برای حل مشکل زودرنج بودن که روانشناسهای مختلف پیشنهاد داده اند، آشنا می کنیم.

ویژگی ها
کسانی که زودرنج هستند، در برخورد با مسائل مختلف بسیار احساساتی برخورد میکنند. این افراد قدرت برخورد منطقی را در اکثر موارد ندارند. برخی از آنها در حدی احساساتی هستند که حتی ممکن است در برابر یک شوخی گریه کنند. حتی در قبال خوبی کردن دیگران هم فرد زودرنج احساس بدی پیدا میکند و فکر میکند شاید او منظوری داشته است. افرادی هستند که میگویند وقتی دیگران به یکی از کارهای ما میخندند، فکر میکنیم ما را مسخره می کنند. شما در مقابل خواسته افراد زودرنج و یا با حساسیت بالا، نمیتوانید “نه” بیاورید. اگر هم “نه” گفتید، خودتان را برای ناراحتی زیاد و یا حتی گریه او آماده کنید. این افراد اکثرا از اطرافیان خود انتظار بالایی دارند به همین دلیل در مقابل رفتارهای آنها ناراحت و دلخور می شوند.

ویژگیهایی که گفته شد در اکثر افراد زودرنج وجود دارد. زودرنج بودن زن و مرد یا کودک و جوان و میانسال نمی شناسد. هر شخصی با هر جنسیتی و هر سن و سالی ممکن است به حساسیت شدید در مقابل رفتار بقیه مبتلا باشد. ممکن است در برخی این حساسیت بسیار حاد باشد. اما در برخی هم فقط در مواقع خاصی خود را نشان دهد. پس اگر این مشخصهها را دارید، شما فردی زودرنج هستید و بهتر است با خواندن ادامه مطلب و عمل به توصیههای گفته شده، برای همیشه از این مشکل رهایی یابید.

دلایل
برای حل مشکل زودرنج بودن ابتدا باید به علت بوجود آمدن پی ببرید. این دلایل احتمالا ریشه در اتفاقات مختلف داشته باشد. اگر سعی کنید ریشه این مشکل را پیدا کنید، قطعا بهتر می توانید آن را حل کنید. ما در ادامه به معرفی دلایل احتمالی آن خواهیم پرداخت. تا در یافتن راه حل این مشکل به شما کمک کنیم.

دلایل جسمانی
مشکل زودرنج بودن هم می تواند به دلایل جسمانی و هم به دلایل روانی بازگردد. البته مشکل جسمانی کمتر در این امر دخیل است و اکثر افراد، مشکل زودرنجی که دارند، ریشه در عوامل روانی آنها دارد.

کم خونی
در رابطه با مشکل جسمانی، یکی از مهم ترین عوامل کم خون بودن افراد است. فردی که به کم خونی مبتلاست، احتمال کم حوصله بودنش نسبت به دیگر افراد بالاتر است. و کسی که حوصله کمی دارد، نسبت به مسائل تحریک پذیری بیشتری از خود نشان می دهد. اگر کسی حرفی بزند یا رفتاری از خود نشان دهد، که با شرایط فرد کم حوصله در تضاد باشد احتمالا باعث پرخاشگری و یا رنجش او می شود.

تغییرات هورمونی
یکی دیگر از عوامل جسمانی زودرنج بودن افراد، تغییرات هورمونی آنهاست. تغییرات هورمونی در شرایط مختلف روی می دهد. تغییرات هورمونی فقط مخصوص زنان نیست و مردان هم در شرایطی همچون افزایش سن به تغییرات هورمونی گرفتار می شوند. زنان در دوران مختلف همچون پریودی، بارداری، دوران یائسگی، دوران تخمک گذاری دچار تغییرات هورمونی می شود. که این تغییرات باعث افزایش تحریک پذیری آنان و در نهایت باعث رنجش، ناراحتی و یا پرخاشگری خواهد شد.

کم خوابی
کم خوابی هم یکی از دلایل جسمانی است که باعث زودرنج شدن و زود از کوره در رفتن افراد می شود. افراد باید بین 7 تا 8 ساعت در شب بخوابند تا خواب کافی داشته باشند. اگر ساعات خواب شخصی از این حدود پایینتر باشد، باعث می شود تا سطح تحمل فرد پایین بیاید و در مقابل اتفاقات کوچک صبر کمتری داشته باشد. در نتیجه زودتر ناراحت می شود. پس نتیجه می گیریم یکی از روشها برای حل مشکل زودرنج بودن داشتن خواب کافی در طول شبانه روز است.

دلایل روانی
همانطور که پیش از این گفته شد، مشکل اکثر افراد زودرنج، ریشه در عوامل روانی دارد. در ادامه به توضیح عواملی از این دست خواهیم پرداخت.
نداشتن اعتماد به نفس

نداشتن اعتماد به نفس را میتوان مهم ترین عامل زودرنج بودن افراد دانست. کسانی که اعتماد به نفس ندارند و یا در واقع خودشان را دوست ندارند، خیلی زود تحت تاثیر قرار میگیرند. این افراد از آنجایی که نقاط قوت خود را نمی شناسند و فقط نقاط ضعف خود را خوب بلدند، گمان می کنند دیگران هم همین طرز فکر را درباره آنان دارند. چون به حرف های خودشان اعتماد ندارند، اگر کسی زمان صحبت آنان بخندد، آن ها آن خنده را به خود میگیرند و دلخور می شوند. چون به طرز لباس پوشیدن خود اعتماد ندارند، اگر فردی در رابطه با لباس آنها نظری بدهد، از نظر او می رنجند. چون به روابط خود اعتماد ندارند، اگر کسی به پیشنهاد آنها برای بیرون رفتن نه بگویند، آنها می رنجند و … . در انتهای مطلب به شما خواهیم گفت که برای حل مشکل زودرنج بودن چگونه میتوانید اعتماد به نفس خود را افزایش دهید.
خیانت دیدن

اگر به فردی خیانت شود، احتمال دارد آن شخص تا مدت خیلی زیادی نسبت به تمام اطرافیان خود بی اعتماد باشند. این بی اعتمادی شکلهای گوناگونی دارد. برای مثال احتمالا خنده دیگران رو بر سر مسخره کردن آنها بگذارند، نه شوخی کردنشان. نه گفتن آنها را سر دوست شدنشان با دیگری بگذارند نه پر بودن وقتشان. نقد دیگران را سر اینکه آن ها از او خوششان نمیآید بگذارند، نه اینکه میخواهند به او کمک کنند تا آن نقص را از بین ببرد.
کودکی

یکی دیگر از عواملی که نقش بسزایی در زودرنج بودن افراد دارد، رفتار دیگران در زمان کودکی اوست. همیشه به یک کودک اعتماد به نفس بدهید. کودک را به شنیدن “نه” عادت بدهید. کودک را نقدپذیر بار بیاورید. در حقیقت خیلی از عواملی که فردی را بی صبر و زودرنج بار میآورند، ریشه در کودکی آنها دارد.
مشکلات

زودرنج بودن باعث می شود، فرد به مشکلات گوناگونی دچار شود. فرد زودرنج ممکن است در جمعهای دوستانه ناگهان حالش از یک حرف یا رفتار گرفته می شود، و دیگر نمیتواند جمع را تحمل کند. به همین دلیل جمع را ترک می کند و تنها می ماند. اگر این مشکل، چندین بار پیش بیاید، احتمال دارد فرد دیگر در مراسمات و دورهمی ها شرکت نکند چون دیگر لذتی از مهمانی نمیبرد. و این عدم مشارکت در دورهمیها زمینه تنهایی او را شکل میدهند. وقتی هربار از حرفهای دوستانش برنجد، احتمال دارد از دوستانش دوری کند و آنها را از دست بدهند. نداشتن دوست باعث افسردگی و در نهایت گوشه گیری فرد می شود.

همچنین از دیگر مشکلات زودرنج بودن میتوان به ناراحتی اعصاب و بالا رفتن اضطراب فرد زودرنج اشاره کرد. از طرفی اضطراب باعث کاهش تمرکز بر روی کارها می شود. عدم تمرکز بر کارها هم باعث درست انجام نشدن کار و حتی از دست دادن کار یا متوجه نشدن یک درس می شود. کسانی که از حرف دیگران زود رنجیده خاطر می شوند، یعنی حرف دیگران بیش از حد برای آنها اهمیت دارد. اگر حرف دیگران برای یک شخص خیلی مهم باشد، فرد دیگر علایق و احساسات خود را فراموش کرده و برای جلب توجه دیگران کارهایی که دوست ندارد را انجام میدهد.
حل مشکل زودرنج بودن

هر کسی احتمالا یک نفر را در بین دوستان یا اعضای فامیل خود دارد که چنین ویژگیای داشته باشد و یا ممکن است خود شما آن فرد باشید! این حالت خود فرد را هم بسیار اذیت می کند. فردی که به این شکل زود ناراحت و دلخور می شود، اگر به این نکته پی ببرد که طرف مقابلش منظوری نداشته و وی بدون دلیل ناراحت شده و اوقاتش را تلخ کرده است، به دنبال راه حلی برای این مشکل خواهد بود. درصد زیادی از این افراد همیشه بدنبال روش هایی برای حل مشکل زودرنج بودن هستند. از این رو ما در این مطلب قصد داریم به شما راه حلی هایی برای حل این مشکل را معرفی می کنیم.
نفس عمیق بکشید!

کشیدن نفس عمیق همیشه یکی از روشهای حل مشکلات روانی بوده است. زیرا نفس عمیق باعث میشود تا سم از بدن فرد دفع شود. منظور از سم همان گاز کربن دی اکسید است. وجود کربن دی اکسید در بدن باعث بالا رفتن فشار خون می شود. افزایش فشار خون نیز باعث بالارفتن تحریک پذیری افراد می شود. تحریک پذیری هم همانطور که گفته شد زودرنجی را در فرد بالا می برد. پس نفس عمیق از آنجایی که کربن دی اکسید را از بدن بیرون می کند، باعث می شود زودرنجی فرد کاهش یابد.
منظور طرف مقابل را بپرسید!
خیلی وقتها پیش میآید که چون ما منظور طرف مقابلمان را اشتباه برداشت کردهایم، از او دلخور شدهایم. درحالیکه اگر از او منظورش را بپرسیم شاید به اشتباه خود پی ببریم و خودمان را اذیت نکنیم.
از طرفتان توقع زیاد نداشته باشید!
بسیاری از ناراحتی های ما از دیگران به توقع بیجای ما از دیگران برمیگردد. هیچوقت از دیگران انتظار زیادی نداشته باشید. زیرا انتظار بیش از حد شما از دیگران باعث میشود اگر انتظارتان برآورده نشود، نارحت و دلخور شوید.
قضاوت و پیش بینی را کنار بگذارید!
ما نباید هیچ چیزی را قضاوت و پیش بینی کنیم. پیش بینی رفتار دیگران باعث سوء تفاهم می شود. همیشه به نکات مثبت یک فرد توجه کنید. برای اینکه از رفتار دیگران اذیت نشوید همیشه فرض را بر مثبت بودن منظور طرف مقابل بگذارید، مگر اینکه خلافش ثابت شود.
انتظار نه شنیدن داشته باشید!

هر کسی حق دارد در مقابل یک خواسته، نه بگوید. افراد به دلایل مختلفی امکان دارد از پذیرفتن یک خواسته سر باززنند. حال ممکن است در آن لحظه، حال و حوصله انجام آن کار را نداشته باشند. و یا در کل با انجام آن کار موافق نباشند. شما نباید در هر صورت از شنیدن “نه” از طرف دیگران ناراحت شوید. همانطور که از گفتن “نه” نباید بهراسید.
بدانید “قرار نیست همه مثل شما فکر کنند!”
از اختلاف نظر دیگران با شما، ناراحت نشوید. آدم ها همانطور که ظاهر متفاوت با یکدیگر دارند. باطن آنها نیز با یکدیگر متفاوت است. افراد با باطن متفاوت، تفکر متفاوت دارند. تفکر متفاوت هم اختلاف نظر را ایجاد می کند. پس زمانی که فردی نظرش با نظر شما متفاوت است، به معنی بی احترامی به شما نیست. شما نباید از ابراز نظر او برنجید. هر کدام از شما حق دارید نظر خود را بیان کنید و در عین آرامش و بدون ناراحتی از نظر خود دفاع کنید.
کم کردن استفاده از مواد کافئین دار

استفاده زیادی از موادی که حاوی کافئین هستند، همچون قهوه و نسکافه، باعث افزایش جریان خون فرد و در نهایت افزایش تحریک پذیری او می شود. اگر نسبت به حرفها و شوخیهای دیگران تحریک پذیری زیادی از خود نشان دهید، باعث رنجش بیشتر شما و عکس العمل شدید شما نسبت به آنها می شود. این کار دوستان شما را هم بسیار ناراحت می کند. پس برای حل مشکل زودرنج بودن مصرف نوشیدنیهای کافئین دار را کاهش دهید.
بالا بردن اعتماد به نفس

همانطور که در بخش دلایل زودرنج بودن آورده شد، یکی از مهم ترین علل رنجش سریع نسبت به حرف و رفتار دیگران، نداشتن یا کمبود اعتماد به نفس است. شما باید نقاط قوت خود را بشناسید بر و براساس آنها خودتان را دوست داشته باشید. با دانستن نقاط ضعف خود، از خود ضعف نشان ندهید و اعتماد به نفس خود را از دست ندهید. شما باید روی آنها کار کنید. شما اگر نقاط ضعفتان را شناسایی کنید، به راحتی میتوانید برای بهبود آنها اقدام کرده و آنها را حتی به نقاط قوتتان و یا مسیری برای منحصر به فرد بودنتان تبدیل کنید. اگر قصد دارید اعتماد به نفس خود را بالا ببرید، پیشنهاد می کنیم مقاله 5 استراتژی برای بالابردن اعتماد به نفس را در زردنیوز مطالعه کنید.
دور کردن انرژی منفی
انرژی منفی یکی از مهم ترین دلایل بیماریهای روحی افراد است. قطعا هر اتفاقی هم جنبه مثبت دارد هم جنبه منفی. این به خود ما برمیگردد که چطور این انرژی منفی را از خودمان دور کنیم. هر حرفی که به ما زده می شود هم همینطور. اما اگر ما فقط تمرکزمان را بر روی بخش منفی آن بگذاریم، روحیهمان را از دست می دهیم. برای کم کردن انرژی منفی میتوانید پیاده روی کنید. موسیقی خوب گوش بدهید. موسیقی بی کلام میتواند تا حد زیادی به آزادسازی ذهن شما کمک کند. راهکارهای دیگری همچون خواندن کتاب، ورزش کردن، نقاشی و رنگ آمیزی حتی خط خطی به شما برای دور کردن انرژی استفاده کنید.
دیدگاهتان را بنویسید