از فواید شناختی بالقوه گرفته تا کاهش وزن، قهوه و چای سبز اشتراکات زیادی دارند. اما مزایا و معایب مشخصی نیز دارند. ما با متخصصان تغذیه صحبت کردیم تا تفاوتهای واقعی بین هر دمنوش را دریابیم تا به شما کمک کنیم، آگاهانهترین تصمیم را در مورد اینکه کدام یک برای شما بهتر است بگیرید.
همراه زرد نیوز باشید تا ببینید کدامیک ممکن است برای سلامت شخصی شما بهتر باشد: چای سبز یا قهوه.
فواید قهوه برای سلامتی
فواید قهوه برای سلامتی از کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن تا بهبود عملکرد در حین ورزش تا بهبود متابولیسم متغیر است. برخی از مزایای کلیدی عبارتند از:
کاهش خطر بیماریهای مزمن
قهوه با نتایج مثبتی در کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و بهبود کاهش وزن مرتبط است. یک متاآنالیز روی بیش از 1 میلیون شرکتکننده نشان داد که به ازای هر فنجان قهوه مصرف شده (حداکثر پنج فنجان) خطر ابتلا به دیابت نوع 2 تا 6 درصد کاهش مییابد.
امی براونستاین، متخصص تغذیه و صاحب Nutrition Digested، یک تمرین تغذیه مجازی، خاطرنشان میکند: «مزایای [که در این مطالعه مشاهده شد] ممکن است به دلیل خواص ضد التهابی قهوه و همچنین تأثیر آن بر متابولیسم گلوکز و ترشح انسولین باشد. او میافزاید: نوشیدن حداقل سه فنجان قهوه در روز علاوه بر کاهش خطر ابتلا به دیابت، با کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی همراه است.
گذشته از دیابت و بیماری قلبی، تحقیقات همچنین ارتباط قانع کنندهای بین قهوه و کاهش وزن را نشان میدهد. کیمبرلی ویمان، متخصص تغذیه در لانگ آیلند، نیویورک، پیشنهاد میکند که یک مطالعه در سال 2020 در مجله تغذیه نشان داد که مصرف بیشتر قهوه با درصد چربی بدن کمتر مرتبط است و بنابراین ممکن است برای مدیریت وزن مفید باشد.
بهبود عملکرد ورزش
بر کسی پوشیده نیست که کافئین به ما انرژی میدهد. به دلیل این واقعیت است که کافئین یک مسدودکننده آدنوزین است. آدنوزین یک تعدیلکننده عصبی سیستم عصبی مرکزی است که به تسهیل خواب آلودگی و در نهایت خواب کمک میکند. هنگامی که کافئین به گیرندههای آدنوزین متصل میشود، خواب آلودگی کاهش مییابد.
مگان برد، متخصص تغذیه و صاحب وبلاگ تغذیه Coffee Copycat، میگوید که قبل از ورزش استفاده میشود، توانایی قهوه برای افزایش بیداری و هوشیاری ممکن است به بهبود سطح انرژی و عملکرد ما در طول فعالیت کمک کند.
با این حال، مطالعات اخیر نشان داده است که در حالی که کافئین ممکن است واقعاً عملکرد ورزشی را افزایش دهد، ممکن است آن را نیز کاهش دهد. که جدا کردن فواید کافئین در ورزش خارج از عادات روزانه، عوامل فیزیولوژیکی و عوامل ژنتیکی را دشوار میکند.
مزایای شناختی و عصبی
از کاهش خطر ابتلا به بیماری آلزایمر گرفته تا بهبود خلق و خو و کاهش خطر افسردگی، فواید شناختی ظاهری قهوه بسیار زیاد است. ماکسین یونگ، متخصص تغذیه و صاحب The Wellness Whisk، یک مطب خصوصی برای تغذیه، میگوید: «بسیاری از مطالعات گزارش میدهند که روزانه یک تا دو فنجان قهوه کافئیندار ممکن است دارای خواص محافظتی عصبی در برابر خطر ابتلا به بیماری آلزایمر، بیماری پارکینسون، زوال عقل و زوال شناختی باشد.»
او ادامه میدهد: «به نظر میرسد آنتی اکسیدانها، به ویژه پلی فنولها، در قهوه از پیری سلولی محافظت میکنند.»
علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2016 نشان میدهد که با هر فنجان قهوه کافئین دار در روز، 8 درصد کاهش خطر افسردگی کاهش مییابد. با این حال، زمانی که مصرف کافئین بین 68 تا 509 میلی گرم کافئین در روز بود، خطر افسردگی با سرعت بیشتری کاهش یافت.
اقدامات احتیاطی قهوه
آلیسا پاچکو، متخصص تغذیه و صاحب PCOS Nutritionist، هشدار میدهد که اگرچه قهوه برخی از فواید سلامتی را ارائه میدهد، اما هنوز نباید آن را در مقادیر نامحدود مصرف کرد. در حالی که افراد ممکن است تحمل متفاوتی داشته باشند، طبق گفته سازمان غذا و دارو (FDA)، توصیه میشود که روزانه بیش از چهار تا پنج فنجان قهوه ننوشند و اطمینان حاصل شود که مصرف کافئین زیر 400 میلیگرم باقی میماند. تقریباً معادل چهار فنجان.
در اینجا برخی از رایجترین عوارض جانبی که باید در هنگام مصرف قهوه به آن توجه داشته باشید آورده شده است:
اضطراب، بیقراری و افزایش ضربان قلب
مصرف بیش از حد قهوه به دلیل اثر محرک کافئین میتواند منجر به بیقراری، افزایش ضربان قلب و اختلال در الگوهای خواب شود. پنج فنجان قهوه در روز حتی ممکن است منجر به «مسمومیت با قهوه» شود، که یادداشتهای راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، میتواند منجر به اضطراب، بیقراری، سردرد، گفتار نامرتب و هیجان شود.
اثرات منفی بر افراد باردار یا شیرده
افراد باردار باید مصرف قهوه را محدود کنند. یونگ میافزاید: “اگر باردار هستید، مصرف کافئین خود را به 200 میلی گرم یا کمتر در روز محدود کنید.”
اسهال
«قهوه همچنین هضم غذا را تسریع میکند، زیرا هورمونی به نام گاسترین را سیگنال میدهد. بنابراین اگر بعد از خوردن یک فنجان صبح به سرعت به دستشویی دویدید، قهوه ممکن است مقصر باشد.»
فواید چای سبز برای سلامتی
مانند قهوه، چای سبز دارای مزایای احتمالی مختلفی مانند بهبود شناخت و تغییرات مثبت متابولیسم است. با این حال، چای سبز دارای مجموعهای از مواد مغذی منحصر به فرد خود است که ممکن است در پیشگیری از سرطان و کاهش التهاب نقش داشته باشد. در حالی که چای سبز کافئین کمتری نسبت به قهوه دارد، هنوز هم اقدامات احتیاطی وجود دارد که باید برای اطمینان از سالم بودن چای سبز برای شما انجام دهید.
چای سبز حاوی کافئین کمتری نسبت به قهوه است، اما انرژی ظریفی را بدون لرزشها یا خرابیهای معمول ناشی از قهوه ایجاد میکند. او میافزاید که ترکیب کافئین و اسید آمینه L-theanine در چای سبز منجر به افزایش متعادل و متمرکز انرژی میشود.
پیشگیری از سرطان
ویمن خاطرنشان میکند که چای سبز خطر ابتلا به انواع خاصی از سرطانها را کاهش میدهد. طبق تحقیقات، این به احتمال زیاد به دلیل کاتچینها یا آنتی اکسیدانهای موجود در چای سبز است که دارای خواص ضد التهابی قوی هستند. آنتی اکسیدانها برای خنثی کردن سلولهایی به نام رادیکالهای آزاد شناخته شدهاند که در صورت عدم کنترل میتوانند به سلولهای سرطانی تبدیل شوند.
کاهش خطر زوال عقل
براونشتاین میگوید که مصرف منظم چای سبز با کاهش خطر اختلال شناختی در افراد میانسال و مسن مرتبط است. به طور خاص، اپی گالوکاتچین گالات (یا EGCG، نوعی کاتچین) ممکن است اثرات محافظت کننده عصبی مانند کاهش آسیب سلولی داشته باشد. بنابراین، مزایای شناختی چای سبز ممکن است به دلیل EGCG باشد.
کاهش چربی بدن
وایمن میافزاید، در مطالعهای در سال 2022 نشان داده شد که چای سبز به کاهش چاقی شکمی در زنان کرهای کمک میکند. او میگوید، زمانی که بیش از چهار فنجان چای سبز در هفته مصرف میشد، این تأثیرات بیشتر بود.
کاهش کلسترول “مضر”
براونشتاین میگوید: نوشیدن روزانه دو تا پنج فنجان چای سبز ممکن است به کاهش سطح کلسترول LDL کمک کند. کلسترول LDL، همچنین به عنوان “کلسترول مضر” شناخته میشود، به ایجاد پلاک در شریانها کمک میکند و میتواند خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش دهد.
اقدامات احتیاطی چای سبز
وقتی صحبت از چای سبز به میان میآید، چند نکته وجود دارد که باید قبل از مصرف آن را رعایت کنید.
بیرد خاطرنشان میکند: اختلالات لخته شدن خون: چای سبز با کاهش توانایی لخته شدن خون مرتبط است، بنابراین اگر شما فردی هستید که به اختلال لخته شدن خون مبتلا هستید، احتمالاً باید از مصرف چای سبز خودداری کنید.
کم خونی ناشی از فقر آهن: چای سبز دارای آنتی اکسیدانهایی است که آهن را متصل کرده و از جذب آن جلوگیری میکند. برد توضیح میدهد که اگر کم خونی فقر آهن دارید، ممکن است عاقلانه باشد که مصرف چای سبز خود را محدود کنید.
اضطراب: همانطور که کافئین موجود در قهوه ممکن است در برخی افراد علائم اضطراب ایجاد کند (به خصوص اگر زیاد مصرف شود)، چای سبز بیش از حد ممکن است منجر به احساس اضطراب و ناراحتی شود.
براونشتاین خاطرنشان میکند که مصرف مکملهای چای سبز ممکن است همیشه اثراتی مشابه نوشیدن چای سبز نداشته باشد: «افراد باید در مصرف قرصهایی که حاوی چای سبز هستند احتیاط کنند. نوشیدن تا هشت فنجان چای سبز بی خطر به نظر میرسد، اما مصرف عصاره چای سبز به عنوان مکمل (یا به عنوان یک عنصر رایج در محصولات کاهش وزن) ممکن است به مشکلات کبدی، به ویژه در افراد مبتلا به بیماری کبد کمک کند.
با پزشک خود در مورد عوارض جانبی کافئین و سابقه سلامتی خود صحبت کنید تا نوشیدنی، دوز و زمان مناسب را برای شما تعیین کند.
چای سبز یا قهوه کدام بهتر است؟
کارشناسان ما به این نکته توجه داشته باشند که انتخاب «بهتر» در مورد چای سبز در مقابل قهوه وجود ندارد. در عوض، بهترین انتخاب برای شخص شما با توجه به سبک زندگی، ترجیحات و محیط شما وجود دارد.
همچنین مهم است که به یاد داشته باشید که افزودنیهایی مانند شیر، خامه و شکر میتوانند بر فواید سلامتی قهوه و چای تأثیر بگذارند. برای اینکه بیشترین بهره را از لیوان خود ببرید، سعی کنید قهوه یا چای خود را با کمترین میزان ممکن شیرین کننده بنوشید.
دیدگاهتان را بنویسید