رویای شفاف

۵ تکنیک برای دیدن رویای شفاف که باید امتحان کنید

مقدمه

رویای شفاف زمانی رخ می‌دهد که در حین رویا هوشیار هستید. این مورد معمولاً در طول خواب با حرکات سریع چشم (REM)، مرحله خواب رویا، اتفاق می‌افتد. تخمین زده می‌شود که 55 درصد از مردم در طول زندگی خود یک یا چند رویای شفاف دیده‌اند. در طول یک رویای شفاف، شما از هوشیاری خود، آگاه هستید. این نوعی فراشناخت یا آگاهی از آگاهی شماست. اغلب، رویای شفاف همچنین به شما امکان می‌دهد آنچه را که در رویای شما اتفاق می‌افتد کنترل کنید. برخی از افراد گزارش می‌دهند که رویاهای شفاف، بسیار واضح و واقعی هستند، در حالی که برخی دیگر می‌گویند که این رویاها کمی مبهم‌تر هستند. بعضی دیگر نیز می‌گویند رویاهای شفاف آنها هر بار احساس متفاوتی دارند. با ادامه این مطلب از زرد نیوز همراه باشید.

تاریخچه

در 20 سال گذشته، دکتر استفان لابرژ، روانشناس فیزیولوژیست، پیشگام تحقیقات در باب رویای شفاف شده است. او نه تنها یکی از محبوب‌ترین تکنیک‌های رؤیای شفاف را اختراع کرد، بلکه تحقیقات علمی زیادی در این زمینه نیز انجام داد. کار لابرژ به محققان کمک کرد تا فواید درمانی رویای شفاف را کشف کنند. رویای شفاف می‌تواند در درمان شرایطی مانند PTSD، کابوس‌های مکرر و اضطراب مفید باشد. رویای شفاف معمولاً خود به خود اتفاق می‌افتد. با این حال، یادگیری چگونگی میسر کردن رویای شفاف از طریق روش‌های مختلف امکان پذیر است.

5 روش برای اینکه رویای شفاف ببینیم

تکنیک‌های رویاپردازی شفاف، ذهن شما را آموزش می‌دهند تا به هوشیاری خود توجه کند. این تکنیک‌ها همچنین برای کمک به بازیابی یا حفظ هوشیاری هنگام ورود به خواب REM طراحی شده‌اند.

رؤیای شفاف آغاز شده از بیداری (WILD)

رویای شفاف آغاز شده از بیداری (WILD) زمانی اتفاق می‌افتد که شما مستقیماً از بیداری وارد یک رویا شوید. گفته می‌شود WILD به ذهن شما کمک می‌کند تا زمانی که بدن شما به خواب می‌رود هوشیار بماند. شما باید دراز بکشید و آرام باشید تا زمانی که یک توهم هیپناگوژیک یا توهم زمانی، درست وقتی که می‌خواهید به خواب بروید رخ ‌دهد. WILD ساده است، اما یادگیری آن دشوار است. تمرین سایر تکنیک‌های القای رویای شفاف، شانس شما را برای تجربه  WILD افزایش می‌دهد.

تست واقعیت

تست واقعیت، یا بررسی واقعیت، نوعی آموزش ذهنی است که با آموزش ذهن شما برای توجه به آگاهی‌تان، فراشناخت را افزایش می‌دهد. سطح فراشناخت شما در حالت بیداری و رویا مشابه است. بنابراین، فراشناخت بالاتر زمانی که شما بیدار هستید می‌تواند منجر به فراشناخت بالاتر در هنگام رویاپردازی شود. این مساله ممکن است مربوط به قشر پره فرونتال مغز باشد که هم در آزمایش واقعیت و هم در رویای شفاف نقش دارد. برای تقویت فراشناخت خود، می‌توانید تست‌های واقعیت را در حالی که بیدار هستید انجام دهید.

برای امتحان تست واقعیت، این مراحل را چند بار در روز طی کنید:

از خود بپرسید: “آیا من خواب می‌بینم؟” محیط خود را بررسی کنید تا مطمئن شوید که خواب می‌بینید یا خیر. به آگاهی خود و نحوه ارتباط‌گیری با محیط اطراف خود توجه کنید. می‌توانید هر 2 تا 3 ساعت یک زنگ هشدار تنظیم کنید تا به خود یادآوری کنید که یک تست واقعیت انجام دهید. در این‌جا چند روش رایج برای تست واقعیت که مردم برای تجربه رویای شفاف استفاده می‌کنند آورده شده است. آینه: تصویر خود را بررسی کنید تا ببینید طبیعی به نظر می‌رسد یا خیر.

اجسام جامد: دست خود را به دیوار یا میز فشار دهید و ببینید که آیا از آن عبور می‌کند یا خیر. برخی از افراد انگشتان خود را به کف دست مخالف خود فشار می‌دهند. دست‌ها: به دستانتان نگاه کنید. آیا عادی به نظر می‌رسند؟ زمان: اگر خواب می‌بینید، زمان روی ساعت دائما تغییر می‌کند. اما اگر بیدار باشید، زمان به سختی تغییر خواهد کرد. نفس کشیدن: این تست واقعیت محبوب شامل “فشار دادن بینی و دیدن اینکه آیا می‌توانید نفس بکشید یا خیر” است. اگر هنوز می‌توانید نفس بکشید، خواب می‌بینید. توصیه می‌شود یک بررسی واقعیت را انتخاب کنید و آن را چندین بار در روز انجام دهید. این کار به ذهن شما آموزش می‌دهد که در حین رویاپردازی، تست واقعیت را تکرار کند، که ممکن است باعث ایجاد رویای شفاف شود.

به رختخواب برگردید (WBTB)

بازگشت به رختخواب (WBTB) شامل وارد شدن به خواب REM در حالی است که هنوز هوشیار هستید. نسخه‌های زیادی از WBTB وجود دارد، اما این تکنیک را در نظر بگیرید: برای 5 ساعت بعد از خواب، زنگ هشدار تنظیم کنید. طبق برنامه مشخص به خواب بروید. وقتی زنگ به صدا درآمد، 30 دقیقه بیدار بمانید و از یک فعالیت آرام مانند مطالعه لذت ببرید. دوباره بخواب. وقتی دوباره به خواب می‌روید، احتمال اینکه رویاهای شفاف ببینید بیشتر می‌شود. در حالی که بیدار هستید، فعالیتی را که نیاز به هوشیاری کامل دارد انتخاب کنید. منبع معتبر تحقیقاتی نشان می‌دهد که شانس رویای شفاف بستگی به سطح هوشیاری دارد و نه نوع خاص فعالیت.

القای یادآورانه‌ی رویای شفاف (MILD)

در سال 1980، لابرژ تکنیکی را به نام القای یادآورانه‌ی رویای شفاف (MILD)  ایجاد کرد. این یکی از اولین روش‌هایی بود که از تحقیقات علمی برای القای رویاهای شفاف استفاده کرد. MILD  بر اساس رفتاری به نام حافظه آینده‌نگر است که شامل تعیین هدف برای انجام کاری در آینده می‌باشد. بنابراین، در MILD، هدف شما این است که به یاد بیاورید در حال خواب دیدن هستید. در اینجا نحوه استفاده از تکنیک MILD آورده شده است: همانطور که به خواب می‌روید، به یک رویای اخیر فکر کنید.

یک «نشانه رویا» یا چیزی که در رویا نامنظم یا عجیب است را پیدا کنید. یک مثال توانایی پرواز است. به بازگشت به رویا فکر کنید، به خود بفهمانید که «نشانه رویا» فقط زمانی اتفاق می‌افتد که شما خواب می‌بینید. به خود بگویید: “دفعه بعد که خواب می‌بینم، می‌خواهم به یاد بیاورم که دارم خواب می‌بینم.” عبارت را با خود تکرار کنید. همچنین می‌توانید MILD را بعد از بیدار شدن در وسط یک رویا تمرین کنید. این کار معمولا توصیه می‌شود، زیرا رویا در ذهن شما تازه‌تر خواهد بود. تحقیقات نشان می‌دهند که ترکیبی از تست واقعیت، WBTB و MILD بهترین کارایی را دارد. با تنظیم زنگ ساعت برای بیدار شدن در عرض پنج ساعت می‌توانید WBTB را با MILD ترکیب کنید. در حالی که بیدار هستید، MILD را تمرین کنید.

داشتن یک دفترچه رویا

دفترچه رویا

داشتن یک دفترچه رویا یا دفتر خاطرات رویاها، روشی محبوب برای شروع رویای شفاف است. وقتی رویاهای خود را یادداشت می‌کنید، مجبور می‌شوید آنچه را که در طول هر رویا اتفاق می‌افتد به یاد بیاورید. گفته می‌شود که به شما کمک می‌کند علائم رویاها را بشناسید و آگاهی از رویاهای خود را افزایش دهید. برای بهترین نتیجه، رویاهای خود را به محض بیدار شدن ثبت کنید. همچنین توصیه می‌شود که دفترچه رویاهای خود را مرتبا بخوانید.

چگونه بیدار شویم

گاهی اوقات ممکن است بخواهید از رویای شفاف بیدار شوید. رویاپردازان از چند تکنیک مختلف استفاده می‌کنند. این روش‌ها را برای بیدار شدن از رویای شفاف امتحان کنید. کمک بخواهید: گفته می‌شود فریاد زدن در خواب به مغز شما می‌گوید که زمان بیدار شدن است. یا اگر بتوانید با صدای بلند صحبت کنید، ممکن است خودتان را بیدار کنید. پلک زدن: پلک زدن مکرر ممکن است به ذهن شما کمک کند تا برای بیدار شدن آماده شود. در رویای خود به خواب بروید: اگر می‌دانید که خواب می‌بینید، در رویای خود بخوابید تا بتوانید در زندگی واقعی از خواب بیدار شوید. خواندن: سعی کنید در خواب یک نشانه یا یک کتاب را بخوانید. این می‌تواند بخش‌هایی از مغز شما را فعال کند که در REM استفاده نمی‌شوند.

فواید رویای شفاف

شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه رویای شفاف اثرات درمانی دارد. رویای شفاف ممکن است به افراد در انجام یک سری از کارها کمک کند. بر کابوس‌ها غلبه کنید: گاه و بیگاه دیدن یک کابوس معمول است. با این وجود کابوس‌های مکرر می‌توانند باعث استرس و اضطراب شوند. آنها اغلب باعث، اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، افسردگی، اضطراب، استرس، اختلالات خواب، مانند بی‌خوابی، دارو درمانی و مصرف مواد مخدر می‌شوند.

رؤیای شفاف می‌تواند با اجازه دادن به رویاپرداز برای کنترل رویا، کمک کننده باشد. علاوه بر این، وقتی بیننده یک رویا می‌داند که در حال دیدن خواب است، می‌تواند تشخیص دهد که کابوس واقعی نیست. رویای شفاف اغلب در تمرین درمانی تصویرسازی (IRT) استفاده می‌شود. در IRT، یک درمانگر به شما کمک می‌کند تا یک کابوس تکراری را با یک داستان متفاوت و دلپذیرتر، دوباره تصور کنید IRT. هنگامی که همراه با درمان شناختی رفتاری (CBT)  به کار گرفته می‌شود، با القای رویای شفاف می‌تواند به افزایش کنترل رویا کمک کند.

یک مطالعه کوچک در سال 2017 این تأثیر را با بررسی 33 جانباز نظامی مبتلا به PTSD و کابوس‌های تکراری بررسی کرد. برخی CBT را با IRT دریافت کردند، در حالی که برخی دیگر CBT را به تنهایی دریافت کردند. گروهی که CBT را با IRT دریافت کردند، کنترل خواب بیشتری را تجربه کردند، که استرس ناشی از کابوس را کاهش داد.

اضطراب را از بین ببرید

فواید رویای شفاف

تحقیقات علمی بسیاری بر PTSD و اضطراب ناشی از کابوس متمرکز شده‌اند. اما بر اساس شواهد ، رویای شفاف می‌تواند اضطراب ناشی از دلایل دیگر را نیز کاهش دهد. مردم ادعا می‌کنند که کنترل رویاهایشان به آنها اجازه می‌دهد با موقعیت‌هایی که باعث اضطراب آنها می‌شود، رو به رو شوند.

بهبود مهارت‌های حرکتی

رویای شفاف می‌تواند به طور بالقوه برای توانبخشی فیزیکی مفید باشد. تحقیقات انجام شده در سال 2013 نشان داد که انجام ذهنی مهارت‌های حرکتی ممکن است توانایی فیزیکی برای انجام آنها را افزایش دهد. این بدان معناست که افراد دارای ناتوانی‌های جسمی می‌توانند به طور بالقوه مهارت‌های حرکتی را در حین رویاپردازی شفاف تمرین کنند. نویسندگان مقاله حدس می‌زنند که احتمالاً افراد بدون ناتوانی جسمی هم می‌توانند از رویای شفاف برای بهبود مهارت‌های حرکتی استفاده کنند.

هشدارها

به طور کلی، هر گونه خطر در مورد رویای شفاف ناشی از تکنیک‌های القایی است. جنبه‌های منفی ممکن است شامل این موارد باشند. مشکلات خواب: مشکلات  WBTB و MILD شامل بیدار شدن در نیمه شب است. این وقفه‌ها می‌توانند استراحت کافی را دشوار کنند، به خصوص اگر اختلال خواب یا برنامه خواب نامنظم داشته باشید. غیرواقعی سازی: آشفتگی‌های خواب می‌توانند منجر به غیرواقعی شدن یا این احساس شود که افراد، اشیا و محیط شما واقعی نیستند. افسردگی: وقفه‌های خواب در تکنیک‌های القایی ممکن است علائم افسردگی را افزایش دهند. فلج خواب: رویای شفاف ممکن است همراه با فلج خواب رخ دهد، که می‌تواند کوتاه و در عین حال ناراحت کننده باشد. به علاوه، مشکلات خواب می‌توانند خطر فلج خواب را افزایش دهند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد

در صورت تجربه این موارد به یک متخصص مراقبت‌های بهداشتی مراجعه کنید: کابوس‌های مکرر، کابوس‌هایی که مرتبا خواب را مختل می‌کنند، ترس از خواب، فلاش بک‌های آسیب‌زا، تغییرات احساسی، مشکلات حافظه و مشکل خواب. این علائم ممکن است نشان دهنده PTSD، یک مشکل در سلامت روان یا یک اختلال خواب باشند. پزشک شما می‌تواند تشخیص دهد که آیا درمان با رویای شفاف برای شما مناسب است یا خیر.

سخن آخر

رویای شفاف زمانی اتفاق می‌افتد که شما بدانید که در حال دیدن رویا هستید. اغلب، می‌توانید خط داستانی و محیط رویا را کنترل کنید. رویای شفاف در طول خواب REM رخ می‌دهد. رویای شفاف هنگامی که به عنوان درمان استفاده می‌شود می‌تواند به درمان شرایطی مانند کابوس‌های مکرر و PTSD کمک کند. محققان فکر می‌کنند که ممکن است به توانبخشی فیزیکی نیز کمک کند. اگر می‌خواهید رویای شفاف ببینید، تکنیک‌های ذکر شده در بالا را امتحان کنید. این روش‌ها می‌توانند ذهن شما را طوری آموزش دهند که در هنگام خواب هوشیار باشد. اگر فکر می‌کنید اختلال خواب، PTSD یا بیماری روانی دیگری دارید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *