دوستی فیک

چرا دوستی فیک زندگی را خراب می کند؟

می دانید منظور از دوستی فیک چیست؟ دوستی‌های فیک و تقلبی چه بر سر زندگی ما می‌توانند بیاورند؟ آیا باید این دوستی‌ها را پایان داد یا فکری به حال آن‌ها کرد؟ چطور باید فهمید دوستمان فقط دوست بداخلاقی است یا یک دوست فیک است؟ پاسخ این سوالات را در ادامه می توانید بیابید. پیش از این که بطور کامل درباره دوست فیک صحبت کنیم، بهتر است با یک نوع دوست دیگر با عنوان دوستمن آشنا شوید.

فهرست عناوین پنهان

منظور از دوستمن (دوست دشمن) چیست؟

عبارت دوستمن ترکیبی از دوست و دشمن است. دوستمن به فردی گفته می شود که در ظاهر ادعای دوستی با شما را دارد اما در واقعیت از شما متنفر است و رقابت اساسی با شما بر سر موضوعات مختلف دارد، از شما بدگویی می کند و خوبی شما را نمی خواهد.

بیشتر بخوانید: چگونه دوستی قوی و پایدار داشته باشیم؟

چگونه یک دوستمن را از یک دوست تشخیص دهیم؟

از آنجایی که دوستمن در ظاهر خودش را مانند یک دوست واقعی نشان می دهد، تشخیص او از دوست واقعی می تواند برای شما سخت باشد.

اجتناب از دشمن یا پیدا کردن دوست؟

جان کاچیوپو، عصب‌شناس اجتماعی نظرش درباره تشخیص دوست از دشمن این است که انسان ها طوری تکامل یافته‌اند که به جای پیدا کردن دوست و شناخت دوست بهتر است دشمن را بشناسند و از او دوری کنند. چرا این بهتر است؟

زیرا در صورتی که شما به اشتباه یک دشمن را دوست فرض کنید، اتفاقات بسیار بدی برایتان ممکن است رخ دهد، اما بر عکس اگر کسی که بطور بالقوه می تواند برای شما دوست باشد را دشمن فرض کنید، اتفاق خاصی رخ نخواهد داد. درست است که با آن سرعتی که باید با او دوست نخواهید شد، ولی ضرری نیز نخواهید کرد.

دوستمن‌ها چه مدل دوستی‌هایی هستند؟

انواع مختلفی از دوستی‌ها وجود دارد که بیشتر دشمنی است تا دوستی. ما در این بخش می خواهیم این نوع دوستی های دشمنی را به شما معرفی کنیم تا راحت تر آن ها را تشخیص دهید.

دوستمنِ حسود

اولین نوع از دوستمن، دوست حسود است. حسادت حسی است که باعث می شود دوست تبدیل به دشمن شود.

او ممکن است نسبت به موضوعاتی مختلفی در ارتباط با شما حسادت بورزد. به بهبود وضعیت شغلی شما، به هوش، شخصیت، بانمک بودن، ماشین و حتی پوست صاف شما حسادت می کند.

چرا حسادت خطرناک است؟

شاید بگویید حالا چه می شود که او بخواهد به من حسادت کند. مگر چه اتفاق مهمی در پی این موضوع می افتد؟

متاسفانه حسادت آنقدر که فکر می کنید یک حس ساده و بدون آزار نیست. اینطور نیست که این حسادت فقط خود او را آزار دهد. بلکه این آزار تشعشع‌هایی دارد که به شما هم می رسد. حسادت یک حیوان کوچک موذی است که به مرور اعتماد، احترام و تحسین را از بین می برد.

 دوستمنِ تضعیف کننده

گاهی اوقات شما می بینید شخصی که فکر می کنید دوستتان است، نظرات تضعیف کننده‌ای برای شما دارد. وجود چنین دوستی در زندگی واقعا سخت است. زیرا دائما شما را با چالش‌های مختلفی روبرو می کند. مثلا ممکن است یک پروژه جدید بگیرید، اما پیش خودتان می گویید آیا به دوستم بگویم یا نه؟ یا ممکن است بخواهید چند دوست جدید را دعوت کنید اما پیش خودتان بترسید این دوست فیک را هم دعوت کنید و کنار دوستان جدیدتان به شما نظر بدی بدهد.

چنین افرادی معمولاً اظهار نظرهای منفعلانه-تهاجمی، لحن های طعنه آمیز و … دارند. این نوع دوستمن‌ها بدترین نوع دوستی هستند! چرا؟ به این دلیل که شما امیدوارید که آنها نقش حمایت کننده برای شما داشته باشند، اما اغلب چنین اتفاقی نمی‌افتد.

دوستمنِ غیرمطمئن

یک نوع دیگر از این دوستان دشمن، دوست غیر مطمئن است. منظور از غیرمطمئن این است که شما نمی دانید دوستی‌تان با او دقیقاً در چه مرحله ای است و در اصطلاح نمی دانید کجا ایستاده‌اید.

برای مثال شما فکر می کنید که او یک دوست صمیمی برای شماست. اما بعد از مدتی می بینید که او با همه همانطور که با شما رفتار می کند، برخورد می کند. برایتان سوال می شود که آیا برای مثال ما فقط هم کلاسی هستیم یا دوست واقعی؟ ما فقط همکار هستیم یا دوست واقعی؟ و … .

پیش آمدن چنین سوالاتی برای شما و بوجود آمدن این دوسوگرایی‌ها، انرژی زیادی از شما می گیرد.

تفاوت دوست فیک و دوستمن

ابتدا بهتر است این را بدانید که بین دوست فیک و دوستمن (دوست-دشمن) کمی تفاوت وجود دارد.

دوست فیک (دوست غیرواقعی) شخصی است که باعث می شود، شما کارهای فیک انجام دهید. فیک و غیرواقعی او را دوست داشته باشید، در کنار او تبدیل به شخصی شوید که خود واقعی‌تان نیست تا بتوانید با او وقت بگذرانید. این دوست فیک اگر بفهمد که واقعاً چه کسی هستید، احتمالاً دیگر با شما دوست نخواهد ماند.

اما بزرگ ترین تفاوت بین این دو نوع دوستی این است که در نوع دوستمن شما می دانید بین شما دو نفر یک تلخی و خصومتی وجود دارد اما در رابطه با دوستی فیک و غیرواقعی اینطور نیست. دوست فیک مانند دوست واقعی به نظر می رسد اما می تواند بیشتر از اینکه به نفعتان باشد، به شما ضرر برساند.

چگونه بفهمیم که دچار یک دوستی فیک شده‌ایم؟

برخی اتفاقات در دوستی‌ها می افتد که نشان می دهد دوستی شما یک دوستی جعلی و غیرواقعی است. ما این اتفاقات را در ادامه به شما معرفی می کنیم.

علایق شما با هم متفاوت است!

برای مثال شما دوست دارید به باشگاه بروید اما می بینید که دوستتان ترجیح می دهد فیلم ببیند. اما این تفاوت فقط به باشگاه رفتن یا نرفتم ختم نمی شود، بلکه شما می بینید که دیگر با هم کار نمی کنید، با هم ورزش نمی کنید، با هم فیلم نمی بینید و … .

نتیجه چنین اتفاقاتی چیست؟

نتیجه این است که شما به مرور زمان از یکدیگر جدا می شوید.

با اینکه یکی از ویژگی های دوستی های واقعی این است که تا همیشه پابرجا می مانند اما دوستی فیک و غیر واقعی ماندگار نیست.

مدام در حال احتیاط هستید!

یکی از ویژگی‌های دوستی های غیر واقعی این است که شما مدام در حال احتیاط هستید. گاهی اوقات افرادی در زندگی ما هستند که باعث می‌شوند به هر چیزی که می‌گوییم بیش از حد فکر کنیم. دلایل مختلفی وجود دارد، شاید ما نمی خواهیم به احساسات آنها صدمه بزنیم. یا شاید ما می‌خواهیم بی‌نظیر به نظر برسیم.

در صورتی که شما مدام سعی می‌کنید به واکنش او در برابر حرف‌هایی که زدید یا کارهایی که کردید فکر کنید، احتمالا این رابطه شما نه تنها یک دوستی غیرواقعی است بلکه یک رابطه سمی نیز می باشد.

شما کمتر از آنچه در ابتدا فکر می کردید شبیه یکدیگر هستید!

یکی دیگر از ویژگی‌هایی که به شما نشان می دهد در یک دوستی فیک به سر می برید این است که شما متوجه می شوید که کمتر از آنچه در ابتدا فکر می کردید شبیه یکدیگر هستید.

اول که شروع به دوستی می کنید، برای مثال می بینید که شما هر دو یک جا کار می کنید، هر دویتان عاشق خوردن کباب هستید، هر دویتان حیوان خانگی دارید. و پیش خودتان می گویید وای ما چقدر شبیه هم هستیم. اما متاسفانه هر چه شباهت بود به همین جا ختم می شود. و مدتی طول می کشد و شما متوجه می شوید که اصلا شبیه هم نیستید و نقطه اشتراکی بجز همان 2 یا 3 نقطه اشتراک اولیه با هم ندارید.

نسبت به دوران جوانی‌تان، گویا فرد دیگری هستید!

یک نکته جالب درباره بدن که احتمالا شنیده باشید این است که هر 7 تا 10 سال، بدن ما تمام سلول هایش با سلول های جدیدی جایگزین می شود و ما کاملا به یک آدم جدید تبدیل می شویم. از این رو ممکن است استانداردها و علایق شما نیز کاملا متفاوت شوند. بنابراین احتمال دارد شما تعریفتان از دوست تغییر کند و دوستان قدیمی دیگر دوستان خوبی برای شما نباشند.

علاوه بر این ویژگی‌ها ممکن است ویژگی های دیگری نیز در این دوست های تقلبی مشترک باشد. اما مهم ترین‌هایشان را ما پیش از این برای شما نام بردیم. حال برویم سراغ بخش مهم دیگری در رابطه با این موضوع.

بیشتر بخوانید: آیا مهم است که دوست دوران کودکی را حفظ کنیم؟

آیا یک دوست فیک می تواند به یک دوست واقعی تبدیل شود؟

این سوال مهمی است. زیرا شاید شما بخواهید یک فردی را در زندگی دوستانه خودتان حفظ کنید اما متوجه شوید که دوستی که اکنون بین شما دو نفر جریان دارد یک دوستی فیک و غیرواقعی است. حالا برایتان سوال می شود که آیا امکان اینکه یک دوستی فیک و غیرواقعی به یک دوستی واقعی تبدیل شود وجود دارد یا نه. برای پاسخ این سوال ادامه مطلب را همراه ما باشید.

تبدیل یک دوست فیک به یک دوست واقعی اغلب به تلاش بسیار زیادی نیاز دارد. بطوریکه شاید به این نتیجه برسید که آنقدر هم ارزش ندارد.

یک نکته مهم این است که هر چه مدت زمان بیشتری را با یک دوست غیرواقعی بگذرانید، مرزهای فیک بودن بیشتر می شود و تبدیل او به یک دوست واقعی در واقع برای شما سخت‌تر می شود.

مبارزه با دوستان جعلی

جالب است بدانید که در واقع بسیاری از ما در تشخیص دوست واقعی از غیرواقعی واقعا بد هستیم. به طوری که فقط نیمی از دوستی هایی که ما داریم، دوستی های در واقع متقابل هستند.

این در صورتی است که هر یک از ما واقعا شایسته داشتن دوستان و روابط واقعی هستیم.

چگونه باید از شر چنین روابط فِیک و غیرواقعی خلاص شد؟

امیدواریم در این مسیر، راهنمایی که ما در ادامه بصورت گام به گام برای شما آورده ایم، مفید باشد.

گام اول:دوستان حقیقی خود را بشناسید!

منظور از دوست حقیقی، فردی در زندگی شما است که در لحظات خوب و بد همراه شما بوده است. او زمانی که تو موفق می شوی واقعا خوشحال می شود و زمانی که تو شکست می خوری واقعا ناراحت می شود. هر زمانی که به کمک نیاز داشته باشی او آنجاست که به تو کمک کند (در حد توان). دوست واقعی و حقیقی به شما حس دوست داشته شدن، حس خوشحال بودن، و مورد حمایت قرار گرفتن می دهد، دقیقا برعکس یک دوست فِیک.

می دوسنتی داشتن دوستان حقیقی در واقع یکی از اصلی‌ترین کلیدهای خوشحالی برای یک فرد است. اتفاقا بر روی این موضوع تحقیقات زیادی انجام شده و واقعا محققان به چنین نتایجی دست یافته اند.

از شرکت کنندگان در تمام سنین و از نزدیک به 100 کشور جهان در مورد روابط آنها سؤال شد و سلامت و شادی خود را ارزیابی کردند. آیا می توانید نتیجه مطالعه را حدس بزنید؟

ارتباط مستقیمی بین روابط شرکت کنندگان و سلامت و شادکامی کلی آنها وجود داشت. و تنها روابطی که سلامت و شادی را در سنین بالاتر پیش بینی می کرد، دوستی بود، نه روابط خانوادگی.

دوستان نسبت به اعضای خانواده بر افراد تاثیر بیشتری می گذارند. یعنی اگر یک فرد از طرف دوستش مورد حمایت قرار گیرد بیشتر احساس خوشحالی می کند تا اینکه از طرف عضو دیگری از خانواده مورد حمایت قرار بگیرد.

ببنیم دوست های واقعی معمولا چه ویژگی هایی دارند؟

  • دوستان واقعی به ما توجه می کنند و به نیازهای ما پاسخ می دهند.
  • وقتی احساس ناراحتی می کنیم از ما حمایت می کنند.
  • دوستان واقعی به وعده های خود عمل می کنند.
  • عیب های شما را می پذیرند.
  • آنها به جای تمرکز بر خود، فعالانه به حرف های شما گوش می دهند.

دوستان واقعی باعث می شوند که ما بخواهیم بهتر شویم.

گام دوم: شناخت دوست‌های اجباری

منظور از دوست اجباری دوستی است که شما نه به این دلیل که از بودن با او خوش می گذرانید، بلکه به این دلیل که احساس گناه و عذاب وجودان می کنید، با او دوست هستید و نمی توانید او را رها کنید.

بنابراین ببینید وقتی با یکی از دوستانتان بیرون می روید واقعا چون به شما خوش می گذرد بیرون می روید یا به این دلیل که نمی توانید به او نه بگویید.

گام سوم: حوزه‌های مورد علاقه خود را شناسایی کنید!

شما ابتدا ببینید چه ویژگی هایی دارید و دوست دارید با یک دوست در چه ویژگی‌هایی مشترک باشد.

برای مثال:

  • کار در یک شرکت
  • زندگی در یک ساختمان
  • رفتن به یک مدرسه
  • بازی در یک تیم
  • عضوی از یک سازمان بودن
  • با هم سفر رفتن

هر چه ویژگی‌های مشترک شما بیشتر باشد، شخص به شما نزدیک‌تر است. در یک رابطه عالی، دایره ها به هم نزدیک تر می شوند:

گام چهارم: از خزش آهسته اجتناب کنید!

ابتدا ببینیم منظور از خزش آهسته چیست؟

زمانی که شما با یک نفر دوست می شوید، قرار نیست بصورت ناگهان این دوستی شما به یک دوستی فِیک یا یک دوستی اجباری تبدیل شود. بلکه به آرامی این اتفاق رخ می دهد. این حرکت آرام، خزش آهسته نامیده می شود.

شما باید حواستان باشد که از خزش آهسته اجتناب کنید.

خزش آهسته زمانی رخ می دهد که حوزه های مورد علاقه شما به آرامی از هم دورتر و دورتر می شوند.

یکی از مشکلات اصلی در این بین این است که شما اغلب متوجه نمی شوید که دوستی‌تان به یک دوستی اجباری تبدیل شده است تا زمانی که معاشرت با او دیگر بسیار ناخوشایند شود. البته وقتی خیلی زمان بگذرد، جدا شدن هم سخت می شود. شما وقتی یک نفر را سال ها بشناسید، جدا شدن از او سخت تر می شود.

گام پنجم: مراقب دوستان دوسوگرا باشید!

روابط دوسوگرا بیشترین فشار عاطفی را ایجاد می کند، بیشترین انرژی را می گیرد و سمی ترین هستند. اما منظور از رابطه دوسوگرا چیست؟

سوالات زیر را پاسخ دهید و پاسخ‌ها را جایی برای خودتان یادداشت کنید و در نهایت با توجه به توضیحاتی که بعد از سوالات آمده است، ببینید رابطه شما با فلان دوست یک رابطه دوسوگرا است یا نه.

آیا این شخص از شما حمایت می کند یا شما را تضعیف می کند؟

الف) حمایت کننده است.

ب) گاهی حامی است.

ج) بستگی دارد.

د) او مرا تضعیف می‌کند.

آیا گذراندن وقت با این شخص سرگرم کننده است یا خسته کننده؟

الف) سرگرم کننده است!

ب) گاهی اوقات سرگرم کننده است

ج) بستگی دارد

د) معمولاً نه

آیا این رابطه برای شما و زندگی شما سالم است؟

الف) بله سالم است

ب) گاهی اوقات سالم است

ج) بستگی دارد

د) معمولاً سالم نیست

آیا از رابطه خود با او مطمئن هستید؟

الف) بله من دقیقاً می دانم کجا ایستاده‌ام.

ب) گاهی اوقات می دانم کجا ایستاده ایم.

ج) بستگی دارد.

د) معمولاً مطمئن نیستم.

آیا این شخص معمولاً برای موفقیت شما هیجان زده می‌شود یا به شما حسادت می کند؟

الف) او هیجان زده می شود.

ب) گاهی هیجان زده می شود.

ج) بستگی دارد.

د) معمولاً به من حسادت می‌کند.

سوالات بالا را پاسخ دهید. پاسخ‌ها را در یک برگه برای خود یادداشت کنید.

اگر مجموع تعداد جواب‌های الف و ب، نسبت به مجموع جواب‌های ج و د بیشتر است، دوست خوبی است.

اما اگر  مجموع تعداد جواب‌های ب و ج، نسبت به مجموع جواب‌های الف و د بیشتر است، شما در یک رابطه دوسویه (سمی‌تر از رابطه‌ی سمی) با او قرار دارید.

و در صورتی که مجموع تعداد جواب‌های ج و د، نسبت به مجموع جواب‌های الف و ب بیشتر است، شما با یک فرد سمی در ارتباط هستید.

دوسوگرا سمی‌تر از سمی

در بالاتر در پرانتز در مورد رابطه دوسوگرا گفتیم که گاهی، رابطه‌ی دوسوگرا نسبت به رابطه سمی، حتی سمی‌تر است. زیرا شما تکلیفتان با طرف مقابل مشخص نیست.

روان‌شناس برت اوچینو در این رابطه می‌گوید که هر چه روابط دوسوگرایانه‌تری داشته باشید، احتمال ابتلا به افسردگی، استرس و نارضایتی در زندگی‌تان بیشتر می‌شود.

مرحله ششم: از انرژی اجتماعی خود محافظت کنید!

دوسوگرایی انرژی اجتماعی زیادی را از ما می‌گیرد. حدس زدن، تعجب کردن، محافظت کردن از برخی از واکنش‌های ما در این رابطه است که باعث می شود انرژی فرد گرفته شود.

از سوی دیگر دوستی فیک باعث می شود شما احساس گناه و عذاب وجدان داشته باشید.

داشتن احساس گناه و عذاب وجدان علاوه بر حس بدی که به شما می دهد، نتایج دیگری را نیز با خود به همراه می آورد:

  • برای مثال شما دیگر کمتر با او ارتباط برقرار می کنید. همچنین ارتباطی هم که برقرار می کنید، احتمالا به مرور کمتر برای شما سرگرم کننده باشد.
  • با او بیرون رفتن و وقت گذرانی بیشتر چیزی شبیه به وظیفه برای شما خواهد بود.
  • از دعوت ها، تماس ها و دور هم جمع شدن عذاب می کشید.
اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *