مقدمه
دیکرد (Decred) یک ارز دیجیتال مبتنی بر انشعاب (یا فورک) اولیه از بلاک چین بیت کوین است. روند ساخت این رمز ارز در سال ۲۰۱۳ و در یک برنامه گفتگوی کریپتو به نام بیت کوین تاک (Bitcointalk) کلید خورد. پس از پخش این برنامه اوراق سفیدی در دسترس قرار گرفت که از ارز دیجیتال جدید به نام میم کوین ۲ (“Memcoin2”) صحبت میکرد. در ادامه این روند،شرکتی به نام کامپنی زیرو (Company 0) با مطالعه این اوراق سفید، در سال ۲۰۱۶، میم کوین۲ را با عنوان دیکرد راه اندازی کرد.
دیکرد از یک مدل ترکیبی از مکانیسمهای اجماع اثبات کار و اثبات سهام برای ایمن سازی بلاک چین خود استفاده میکند.
با ادامه این مقاله از زرد نیوز همراه باشید تا با دیکرد، هدف آن و تفاوت آن با سایر ارزهای دیجیتال بیشتر آشنا شوید.
نکات مهم
- دیکرد یک ارز دیجیتال است که از دو مکانیسم اجماع “اثبات کار” و “اثبات سهام” استفاده میکند.
- این رمز ارز برای رسیدگی به مشکلاتی که برخی معتقدند در این الگوریتمهای اجماع ذاتی هستند و جلوگیری تغییر مسیری که ارزهای دیجیتال “متمرکز” تجربه میکنند ایجاد شدهاست.
- توسعه دیکرد از طریق سهامداران دارای تیکت (ticket) از طریق یک فرآیند رای گیری که در بلاک چین آن برگزار میشود، پیش میرود.
- دیکرد پاداشهای بلاک را بین ماینرها، سهامداران و بودجه توسعه پروژه تقسیم میکند.
آشنایی با ارز دیجیتال دیکرد
رمز ارز دیکرد یک ارز دیجیتال و بلاک چین است که هدف از طراحی آن”توسعه فناوری برای منافع عمومی، با تمرکز اصلی بر فناوری ارزهای دیجیتال” میباشد. همچنین طراحان آن با اجازهدادن به جامعه (صاحابان توکنهای دیکرد) به اعمال تغییرات از طریق رای گیری، به جای تیمی از توسعهدهندگان، قصد دارند این رمز ارز را هر چه بیشتر به سمت غیرمتمرکزشدن پیش ببرند.
اوایل ایجاد دیکرد
پس از شکلگیری بیت کوین در سال ۲۰۰۹، رمز ارزها محبوبیت و کشش بیشتری پیدا کردند. ایجاد سکه از طریق استخراج ارزهای دیجیتال در بین افرادی که توسعه دهنده نبودند، شرکتها و سرمایه گذاران علاقه مند، محبوب شد. توسعه دهندگان متوجه شدند که استخراج در حال متمرکزشدن است. این احتمال وجود داشت که ارزهای دیجیتال آنطور که آنها در نظر داشتند غیرمتمرکز باقی نمانند. در نتیجه، بسیاری در تلاش بودند تا راههایی برای معرفی و رایج سازی ارزهای دیجیتالی بیابند که تمرکززدایی را دور میزند.
در سال ۲۰۱۳، میم کوین ۲ از طریق انجمن آنلاین بیت کوین تاک (Bitcointalk) به جامعه ارزهای دیجیتال معرفی شد. جالب است بدانید که همه ارزهای دیجیتال برای اولین بار از طریق این انجمن معرفی شدهاند.
در سال ۲۰۱۴، پروژه میم کوین ۲ را شرکت کمپانی زیرو پذیرفت و توسعه دیکرد را به طور جدی آغاز نمود.
در سال ۲۰۱۶، کمپانی زیرو دیکرد را راهاندازی کرد (که بلاک چین آن ترکیبی اثبات کار و اثبات سهم بود. این رمز ارز را جامعه آن و از طریق فرآیند رأیگیری بر روی بلاک چین اداره میکردند.
تکامل
دیکرد از زمان معرفی اش در سال ۲۰۱۶ به طرز چشمگیری تکامل یافته است. در سال ۲۰۱۷، بلاک چین آن به گونه ای سازگار شد که امکان مبادله اتمی را فراهم کند (توانایی مبادله ارزهای دیجیتال از بلاک چینهای مختلف برای توسط کاربران). این یک قابلیت مهم بود زیرا به کاربران ارزهای دیجیتال اجازه میداد تا توکنها را بدون استفاده از صرافی شخص ثالث مبادله کنند.
در سال ۲۰۱۹، دیکرد شبکه لایتنینگ (Lightning Network) را در شبکه اصلی خود پیاده سازی کرد تا قراردادهای هوشمند و تراکنشهای خارج از بلاک چین را به مجموعه گسترده از ابزارهای بلاک چینی خود اضافه کند.
سپس شبکه لایتنینگ به توسعه دهندگان دیکرد اجازه داد تا صرافی غیر متمرکز دیکرد یا “Decred Decentralized Exchange” را ایجاد کنند، که به Decrediton (نام کیف پول دیکرد) اجازه داد تا به رابطی تبدیل شود که به کاربران اجازه میدهد تا توکنهای خود را بدون نیاز شخص ثالث قابل اعتماد مبادله کنند.
صرافی غیرمتمرکز دیکرد در اکتبر ۲۰۲۰ راه اندازی شد، که امکان انجام اولین معاملات بین توکنهای دیکرد و بیت کوین را بدون نیاز به صرافیهای دیگر جهن تسهیل تراکنش، فراهم کرد.
دیکرد چه تفاوتی با بیت کوین دارد؟
با در نظر گرفتن این امر که دیکرد یک فورک بیت کوین است، از بسیاری جهات به طور قابل توجهی با آن تفاوت دارد. برخی از تفاوتهای اصلی این دو عبارتند از:
- مشارکت جامعه
- حاکمیت جامعه
- ترکیبی از دو الگوریتم اجماع
- یک سیستم پاداش متفاوت
مشارکت جامعه
توسعه دهندگان پشت دیکرد معتقدند که قرار است ارز دیجیتال کاملاً غیرمتمرکز باشد؛ به طوری که هر کسی که علاقه مند است یا سهامی دارد باید بتواند بر نحوه توسعه آن تأثیر بگذارد. بنابراین، کاربران تشویق میشوند تا تغییراتی را پیشنهاد دهند و به هر طریقی که میتوانند در توسعه آن ارز دیجیتال مشارکت کنند.
حاکمیت جامعه
برای این منظور، دارندگان توکن دیکرد میتوانند سکههای خود را برای خرید تیکتهایی که به آنها اجازه میدهد در مورد تغییرات بلاک چین، بودجههای سازمان غیرمتمرکز مستقل (DAO)، قوانین اجماع، و تصویبهای بلاک چین رأی دهند، به اشتراک بگذارند.
این رویکرد تضمین میکند که هیچ نهادی ارز دیجیتال را کنترل نمیکند مگر اینکه خود یکی از سهامداران آن باشند (این معمولاً اجماع اثبات فعالیت نامیده میشود.)
ترکیبی از مکانیسمها
یکی از قابل توجه ترین ویژگی های دیکرد این است که از الگوریتمهای اثبات کار و اجماع اثبات سهام استفاده میکند. الگوریتم اجماع اثبات کارد دیکرد تقریباً مانند بیت کوین عمل میکند (ماینر.اا تراکنشهای شبکه را برای باز کردن بلوکهای جدید، برای بلاک چین پردازش میکنند). ماینر کارمزد تراکنش و پاداش بلاک را زمانی که یک بلاک باز میشود دریافت میکند.
دارندگان سکه میتوانند سکههای خود را برای توانایی ارائه رای، وثیقه (stake) بگذارند. رای دهندگان (که سهامداران نیز نام دارند) میتوانند تیکتهایی را برای ارائه رای درمورد تأیید بلاک یا سایر مسائل حاکمیتی خریداری کنند. تیکتهای متعددی قابل خرید و استفاده هستند. تیکتها به صورت تصادفی و با مقدارهای ثابت ۲۰ تایی در یک بلاک استخراج می شوند.فرصت استفاده از این این تیکتها تنها حدود ۲۰ ساعت است. به عبارت دیگر پس از استخراج آنها تنها ۲۰ ساعت فرصت دارید تا از آنها برای رای گیری استفاده کنید. مشخص است که رای گیری فقط از دارندگان تیکتها به عمل میآید. سهامداران باید به یک ارائه دهنده خدمات رای گیری (VSP) بپیوندند که از طرف دارندگان تیک رای میدهد.
سیستم پاداش
از آنجایی که دیکرد یک ارز دیجیتال مبتنی بر انگیزه است که از “اثبات” برای اجماع استفاده میکند، سیستم پاداشی شبیه به بیت کوین و اتریوم دارد. تفاوت اصلی دیکرد در این است که از آنجایی که از دو مکانیسم توافقی استفاده میکند، اما به شرکت کنندگان شبکه پاداش متفاوتی میدهد. ماینرها که وظیفه آنها پردازش تراکنشهاست، ۶۰ درصد از پاداش بلاک را دریافت میکنند. سهامداران ۳۰ درصد از پاداش را دریافت مینمایند و ۱۰ درصد باقیمانده به توسعه صندوق بوجه پروژه ارسال میشود.
اهداف دیکرد
دیکرد از این جهت نوآورانه است که سعی میکند با استفاده از قدرت جامعه کاربران خود به جای تکیه بر تعداد کمی از افراد داخلی برای بهبود پروژه، سایر ارزهای دیجیتال و بلاک چین را بهبود بخشد.
اهداف کلی بلاک چین دیکرد اطمینان از ایمن ماندن چِین و کاربران آن است. سازگاری برای مرتبطماندن بلاک چین نیز ضروری است. دیکرد یک سیستم داخلی به نام سیستم پیشنهادی “Politeia” دارد که به جامعه اجازه میدهد تا پیشنهاداتی را برای بهبود بلاک چین ارسال و تأیید کند.
طرح دیکرد، “تراژدی انبازهها” (Tragedy of Commons) را حل میکند. در این مشکل، نفع شخصی در هر شرکت معمول بدون توجه به طرح و هدف نهایی آن، رایج میشود. برای اینکه پروژه در این دام نیافتد، دیکرد ۱۰ درصد از هر پاداش بلاک برای ذخیره سازی برای اهداف آتی خود، به صندوق پروژه میفرستد.
این روش تضمین میکند که هیچ طرفی نمیتواند از طریق تأمین مالی بر مسیر بلاک چین تأثیر بگذارد. سپس جامعه از طریق Politeia به اجرای یا رد تغییرات رأی میدهد.
دیکرد برای چه مواردی استفاده می شود؟
دیکرد (با نماد DCR) یک ارز دیجیتال است که برای پرداخت پاداش کار، به مشارکتکنندگان شبکه و بلاک چین استفاده میشود. از جمله این کارها عبارتند از: پردازش تراکنشها، تایید بلاکها و تامین مالی پروژه دیکرد.
آیا دیکرد کاربردی است؟
اینکه آیا دیکرِد یک ارز دیجیتال کاربردی یا خوب است بستگی به نحوه استفاده از آن یا مشارکت در شبکه دارد. ارزش بازار این رمز ارز از زمان ایجاد آن از ۱۸ دلار تا (بیش از) ۲۳۰ دلار متغیر بوده است. اما برای سرمایه گذاری یا سوداگری (دلال بازی) اصلا مناسب نیست؛ بلکه برای استفاده به عنوان یک ارز دیجیتال تحت کنترل جامعه طراحیشده است.
نماد سکه (توکن) دیکرد چیست؟
دیکرد از “DCR” به عنوان نماد یا مخفف خود استفاده میکند.
دیدگاهتان را بنویسید