قلدری سایبری: مقابله با زورگوهای آنلاین

قلدری سایبری: مقابله با زورگوهای آنلاین

تکنولوژی بدین معناست که یک زورگوی سایبری می‌تواند شما را در هر مکان و هر زمانی مورد آزار و اذیت و ارعاب قرار دهد. بدین ترتیب در هیچ کجا احساس امنیت نخواهید کرد. با این وجود راه‌هایی برای محافظت از شما یا فرزندتان در برابر قلدرهای آنلاین وجود دارد. همراه زرد نیوز باشید تا راه‌های مقابله با این مسئله را بیاموزید.

فهرست عناوین پنهان

قلدری سایبری چیست؟

زورگویی و قلدری در فضای سایبری در زمانی رخ می‌دهد که شخصی از اینترنت، ایمیل، سیستم پیام رسانی، رسانه‌های اجتماعی یا سایر فناوری‌های دیجیتال برای آزار، تهدید یا تحقیر شخص دیگری استفاده کند. برخلاف قلدری سنتی، آزار و اذیت اینترنتی به حیاط مدرسه، گوشه خیابان یا محل کار محدود نمی‌شود، بلکه می‌تواند به صورت شبانه روزی و در هر مکانی از طریق تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها و رایانه‌ها، به وقوع بپیوندد. زورگویان سایبری نیازی به برقراری ارتباط چهره به چهره ندارند. آزار و اذیت آن‌ها تنها به تعداد انگشت شماری از شاهدان در یک زمان محدود نمی‌شود. همچنین نیازی به داشتن قدرت فیزیکی یا تعدد در اعضا نخواهند داشت.

قلدرهای سایبری می‌توانند شما را بدون وقفه عذاب دهند. این افراد می‌توانند شما را در هر مکانی دنبال کنند؛ به نحوی که در هیچ مکانی، حتی در منزل خود احساس امنیت نخواهید کرد. صدها یا حتی هزاران نفر می‌توانند با چند کلیک ساده شاهد این آزار و اذیت‌ها و تحقیرهای آنلاین باشند.

اثرات این موضوع ممکن است برای افرادی که از آزار سایبری رنج می‌برند بسیار مخرب باشد. قلدری آنلاین می‌تواند باعث شود شما آسیب، تحقیر، عصبانیت، افسردگی یا حتی میل به خودکشی را در خود احساس کنید. هیچ نوعی از قلدری هرگز نباید تحمل شود.

اگر شما یا یکی از عزیزانتان در حال حاضر قربانی آزار و اذیت اینترنتی هستید، باید به یاد داشته باشید که تنها نیستید. حدود نیمی از نوجوانان ساکن در ایالات متحده از قلدری سایبری یا آزار و اذیت آنلاین رنج می‌برند. 43 درصد از بزرگسالانی که دورکاری می‌کنند مورد آزار و اذیت آنلاین قرار گرفته‌اند. با تمامی این‌‌ها شرایط به هر نحوی هم که باشد راه‌هایی برای مقابله با زورگویان سایبری، غلبه بر درد و رنج، و بازیابی حس هویت و ارزش گذاری برای خود وجود خواهند داشت.

چه کسی زورگوی سایبری است؟

قلدرهای موجود در فضای مجازی در اشکال و اندازه‌های مختلفی هستند. تقریباً هر فردی که به اینترنت یا تلفن هوشمند متصل باشد می‌تواند شخص دیگری را مورد آزار و اذیت سایبری قرار دهد؛ اغلب بدون اینکه هویت واقعی خود را فاش کند. مانند قلدری سنتی و چهره به چهره، تمامی جنسیت‌ها ممکن است در فضای مجازی به آزار و اذیت بپردازند. چنین افرادی تمایل دارند که این کار را به روش‌های مختلف انجام دهند.

پسرها بیشتر تمایل دارند تا با سکستینگ (sexting – ارسال پیام‌هایی با ماهیت جنسی)، ارسال فیلم‌های مستهجن انتقام جویانه، یا با پیام‌هایی که تهدید به آسیب جسمی می‌کنند، قلدری کنند. از سوی دیگر، دختران معمولاً با انتشار دروغ‌ و شایعات، افشای اسرار، و یا حذف شما از گروه‌های موجود در رسانه‌های اجتماعی، ایمیل‌، لیست دوستان و مواردی از این قبیل، دست به آزار می‌زنند. از آنجایی که انجام قلدری سایبری کار چندان سختی نیست، حتی یک کودک یا نوجوان می‌تواند به راحتی نقش خود را به صورت مقطعی تغییر داده‌ و از یک قربانی زورگویی به آزارگر اینترنتی تبدیل شود.

روش‌هایی که کودکان و نوجوانان برای آزار و اذیت سایبری استفاده می‌کنند می‌تواند به اندازه فناوری‌ای که به آن دسترسی دارند متنوع و تخیلی باشد. این می‌تواند شامل ارسال پیام‌های تهدیدآمیز یا تمسخر آمیز از طریق ایمیل و رسانه‌های اجتماعی، نفوذ به حساب ایمیل شما یا سرقت هویت آنلاین شما برای آزار و تحقیر باشد. برخی از قلدرهای سایبری حتی ممکن است برای آزار و اذیت شما یک وب سایت یا صفحه رسانه اجتماعی جدید ایجاد کنند.

اثرات قلدری سایبری

هر نوعی از قلدری، حضوری یا آنلاین، می‌تواند باعث ایجاد احساس ناراحتی، ترس، عصبانیت یا شرم در افراد شود. این وضعیت ممکن است اثرات سنگینی بر روی عزت نفس شما داشته و باعث بروز مشکلات روانی مانند افسردگی، اضطراب و PTSD شود. شما ممکن است احساس کنید تنها و ناتوان هستید و قادر نیستید جلوی آزار و اذیت را بگیرید. حتی گاهی ممکن است خود را در این مورد مقصر بشمارید.

با این حال، در بسیاری از موارد آزار و اذیت اینترنتی می‌تواند حتی دردناک‌تر از قلدری چهره به چهره باشد؛ زیرا:

زورگویی سایبری می‌تواند در هر مکان و در هر زمانی رخ دهد. ممکن است چنین وضعیتی را حتی در مکان‌هایی که معمولاً در آن‌ها احساس امنیت می‌کنید، مانند منزل‌ شخصی، و در زمان‌هایی که اصلاً انتظارش را ندارید، مانند آخر هفته در جمع خانواده‌تان، تجربه کنید. به نظر می‌رسد که هیچ راه گریزی از تمسخر و تحقیر وجود ندارد.

بسیاری از مزاحمت‌های سایبری را می‌توان به صورت ناشناس انجام داد؛ بنابراین ممکن است مطمئن نباشید که چه کسی شما را هدف قرار داده‌ است. این می‌تواند باعث شود شما احساس خطر بیشتری کنید. چنین احساسی ممکن است قلدرها را جسورتر کند؛ زیرا آن‌ها معتقدند ناشناس بودن در فضای مجازی به این معنیست که کمتر گرفتار عواقب رفتارشان خواهند شد. از آنجایی که زورگویان سایبری نمی‌توانند واکنش شما را ببینند، اغلب در مورد آزار و اذیت یا تمسخر خود بسیار فراتر از زمانی که با شما رو در رو هستند پیش خواهند رفت.

به طور بالقوه هزاران نفر می‌توانند شاهد آزار و اذیت‌های موجود در فضای مجازی باشند. ایمیل‌، پیام‌ و توییت‌ را می‌توان برای بسیاری از افراد ارسال کرد؛ این در حالیست که پست‌های موجود در رسانه‌های اجتماعی یا نظرات وب‌سایت‌ها اغلب توسط هر کسی قابل مشاهده هستند. هرچه آزار و اذیت گسترده‌تر باشد، تحقیرآمیزتر خواهد شد.

قلدری در فضای مجازی اغلب ممکن است دائمی شود. دروغ‌های مخرب یا تصاویر شرم آور اغلب ممکن است به صورت نامحدود در فضای مجازی قابل مشاهده باشند. این وضعیت عواقبی طولانی مدت بر روی زندگی، شهرت و رفاه شما خواهد داشت.

نحوه برخورد با آزار و اذیت اینترنتی: پاسخگویی به روش صحیح

اگر مورد هدف زورگویان سایبری قرار می‌گیرید بسیار اهمیت دارد که به هیچ پیام یا پستی که در مورد شما نوشته می‌شود، صرف نظر از اینکه چقدر آزاردهنده یا نادرست باشند، پاسخ ندهید. پاسخ دادن‌ فقط وضعیت را بدتر می‌کند. برانگیختن واکنش شما دقیقاً همان چیزیست که زورگویان سایبری می‌خواهند. بنابراین آن‌ها را با پاسخگویی راضی نکنید.

همچنین بسیار اهمیت دارد که به دنبال انتقام گرفتن از یک زورگوی مجازی، خودتان تبدیل به یک قلدر سایبری نشوید. چنین رویکردی تنها مشکل را بدتر کرده و می‌تواند عواقب قانونی جدی‌ای برای شما در پی داشته باشد. اگر به چنین چیزی به صورت حضوری واکنش نمی دهید، در فضای آنلاین هم واکنشی نداشته باشید.

در عوض: برخورد با زورگوی سایبری

ذخیره شواهد

برای مثال، پیام‌های متنی توهین‌آمیز یا اسکرین شات از صفحه وب را ذخیره کنید. در ادامه آن‌ها را با یک بزرگسال مورد اعتماد خود مانند یکی از اعضای خانواده، معلم یا مشاور مدرسه در میان بگذارید. اگر چنین حوادثی را گزارش نکنید، رفتار مزاحم سایبری در اغلب مواقع تهاجمی‌تر خواهد شد.

کمک گرفتن

با والدین، معلم، مشاور یا سایر بزرگسالان مورد اعتماد خود مشورت کنید. مراجعه به مشاور به این معنی نیست که مشکلی در شما وجود دارد.

گزارش تهدید و پیام‌های جنسی آزاردهنده به پلیس

در بسیاری از موارد، اقدامات فرد متخلف توسط قانون قابلیت پیگرد قانونی را خواهد داشت.

تداوم و سرسختی

قلدری سایبری به ندرت به یک یا دو حادثه محدود می‌شود. به احتمال زیاد در یک دوره زمانی شما درگیر یک حمله مداوم خواهید بود. بنابراین ممکن است لازم باشد که مانند آزاردهندگان اینترنتی مجبور شوید که به طور دائم و تا زمانی که چنین برخوردی با شما متوقف شود به گزارش دادن آن ادامه دهید. هیچ دلیلی برای کنار آمدن با قلدر سایبری وجود ندارد.

عدم برقراری ارتباط با قلدرهای سایبری

آدرس ایمیل و شماره تلفن همراه آن‌ها را مسدود کنید. این افراد را از دایره دوستی خارج کرده و دنبالشان نکنید. آن‌ها را از مخاطبین رسانه‌های اجتماعی خود حذف کنید. فعالیت‌های آن‌ها را به ارائه دهنده خدمات اینترنتی (ISP) یا هر رسانه اجتماعی یا سایر وب سایت‌هایی که برای هدف قرار دادن شما از آن استفاده می‌کنند، گزارش دهید. اقدامات زورگویان سایبری ممکن است در راستای نقض شرایط و ضوابط وب سایت مربوطه باشد. بسته به قوانین منطقه حتی ممکن است با اتهامات کیفری رو به رو شوند.

رویکرد و عادات خود در اینترنت و سایر رسانه‌های اجتماعی را ارزیابی کنید

گذراندن وقت به صورت آنلاین، به ویژه در رسانه‌های اجتماعی، منجر می‌شود که احساس کنید با دوستان و خانواده خود در سراسر جهان در ارتباط هستید؛ در عین حال جامعه دوستی، علایق و روند جدیدی برای ابراز وجود را برای خود ایجاد خواهید کرد. با تمامی این‌ها، صرف زمان بیش از حد در رسانه‌های اجتماعی می‌تواند اثراتی منفی به همراه داشته باشد.

فرقی نمی‌کند که در توییتر، فیس‌بوک، تیک تاک، اسنپ چت و اینستاگرام باشید یا در هر پلتفرم دیگری، استفاده بیش از حد از رسانه‌های اجتماعی در واقع می‌تواند باعث شود به جای اینکه کمتر احساس تنهایی و انزوا کنید، بیشتر این احساس را داشته باشید. همچنین می‌تواند بر عزت نفس شما تأثیر بگذارد؛ مشکلات مربوط به سلامت روان را در شما تشدید کند؛ منجر به احساس نارضایتی، غم و ناامیدی شده و بدین ترتیب شما را بیش از پیش پذیرای حملات زورگویانه سایبری کند.

بسیاری از ما اگر پست‌های موجود در رسانه‌های اجتماعی را به سرعت لایک نکرده، به اشتراک نگذاریم یا به آن‌ها پاسخ ندهیم با ترس از قافله عقب ماندن (FOMO) رو به رو خواهیم شد. اما حقیقت این است که موارد بسیار کمی وجود دارند که نیاز به پاسخ فوری شما دارند. چک کردن و بررسی مداوم تلفن همراه اغلب روشی برای پوشش گذاشتن بر روی سایر مشکلات اساسی است؛ مشکلاتی مانند بی حوصلگی، احساس اضطراب یا افسردگی، و یا نیاز به احساس پذیرفته شدن در موقعیت‌های اجتماعی.

با تغییر نحوه تمرکزگذاری خود بر دوستان و فعالیت‌های آفلاین، و تلاش آگاهانه برای صرف زمان کمتر در رسانه‌های اجتماعی، می‌توانید خلق و خو و سلامت روانی خود را بهبود بخشید؛ همچنین نحوه تأثیر آزار و اذیت اینترنتی بر روی زندگی‌تان را تغییر دهید.

فاصله گرفتن از رسانه‌های اجتماعی، کنار گذاشتن تلفن همراه و سایر و سایر دستگاه‌های این چنینی می‌تواند درب را به روی شما برای ملاقات با افراد جدید باز کند؛ به‌ویژه افرادی که شایعات آزاردهنده، دروغ‌ها و سوءاستفاده‌های آنلاین را اشاعه نمی‌دهند.

حمایت افرادی که قلدری نمی‌کنند را در نظر بگیرید

داشتن افراد قابل اعتمادی که می‌توانید برای حمایت و اطمینان خاطر یافتن به آن‌ها مراجعه کنید، می‌تواند به شما کمک کند که حتی با بدترین و مخرب‌ترین تجارب آزار و اذیت سایبری به بهترین نحو کنار بیایید. با خانواده و دوستان واقعی خود ارتباط برقرار کرده یا راه‌هایی برای پیدا کردن دوستان جدید کشف کنید. افراد زیادی وجود دارند که شما را به خاطر آنچه هستید دوست داشته و قدردانتان هستند.

احساسات خود در قلدری سایبری را به اشتراک بگذارید

حتی اگر فردی که در حال صحبت با وی هستید پاسخی برای شما نداشته باشد، باز هم بیان کردن احساساتتان با فردی که به شما اهمیت می‌دهد نتیجه خوبی در پی خواهد داشت. این رویکرد می‌تواند تفاوت زیادی در خلق و خو و عزت نفس شما ایجاد کند. تلاش کنید تا با والدین، مشاور، مربی، یا دوست مورد اعتماد خود صحبت کنید.

وقت خود را صرف کارهایی کنید که از انجام آن‌ها لذت می‌برید

وقتی زمانی را صرف دنبال کردن سرگرمی‌ها و علایق نشاط آور کنید، آزار و اذیت سایبری اهمیت کمتری در زندگی شما پیدا خواهند کرد. به یک تیم ورزشی بپیوندید. یک سرگرمی قدیمی را بار دیگر احیا کنید. با دوستانی که آزاردهنده نیستند معاشرت کنید.

افرادی را پیدا کنید که ارزش‌ها و علایقی مشابه با شما دارند

بسیاری از افراد به دلیل عدم تطابق با عوام مورد آزار و اذیت سایبری قرار می‌گیرند. فرقی نمی‌کند که چه ویژگی‌ای از شما هدف قرار بگیرد؛ این می‌تواند نژاد، گرایش جنسی، باورها یا جنسیت شما باشد. در همه حال مهم این است که به یاد داشته باشید شما تنها نیستید. افراد زیادی وجود دارند که آنچه اکنون با آن سر و کار دارید را پشت سر گذاشته‌اند. چنین افرادی ارزش‌های مشابهی با شما داشته و از فردگرایی شما قدردانی می‌کنند. به دنبال گروه‌های دیدار (Meetup) با افرادی بگردید که علایق مشترکی با شما دارند. به یک گروه کتاب خوانی بپیوندید. برای هدفی که برایتان اهمیت دارد داوطلب شوید. در یک تیم، گروه جوانان یا سازمانی مذهبی ثبت نام کرده و با افراد همفکرتان ملاقات کنید.

زورگویی سایبری را از منظری متفاوت نظاره کنید

شما می‌توانید با بررسی مشکل از منظری متفاوت، به کاهش درد چنین آزارهایی کمک کنید. قلدر سایبری فردی حسود و ناامید است. وی اغلب در تلاش است که از مشکلات خود فرار کند. هدف چنین افرادی این است که بر احساسات شما کنترل داشته باشند تا بتوانند احساس قدرت کنند. این افراد می خواهند شما نیز مانند آن‌ها احساس ناراحتی کنید. به آن‌ها اجازه انجام این کار را ندهید.

خودتان را سرزنش نکنید

اهمیتی ندارد که یک آزارگر مجازی چه کاری با شما کرده یا چه می‌گوید. مهم این است که به یاد داشته باشید که هیچ یک از این موارد تقصیر شما نیست. هرگز از اینکه چه کسی هستید یا چه احساسی دارید احساس گناه نکرده و خجالت نکشید. در این روند قلدر سایبری فردیست که دارای مشکل است، نه شما.

خودتان را آزار ندهید

با خواندن مکرر پیام‌ها و تنبیه خود، آزار و اذیت اینترنتی را بدتر نکنید. زندگی در فضای آنلاین به قدری سریع پیش می‌رود که در چند روز یا چند هفته بعدی افراد احتمالاً این حادثه را فراموش خواهند کرد. در عوض، هر گونه پیام آزاردهنده یا توهین آمیز را حذف کنید. به جای آن بر روی نکات مثبت تمرکز کنید. چیزهای شگفت انگیز زیادی در مورد شما وجود دارد، پس به کسی که هستید افتخار کنید.

استرس خود را مدیریت کنید

تجربه آزار و اذیت سایبری می‌تواند باعث ایجاد احساس عصبانیت، عصبی شدن و ناراحتی در شما شود. با این حال راهکارهایی برای مدیریت استرس و ایجاد انعطاف‌پذیری در برابر اثرات مخرب آزار و اذیت اینترنتی وجود دارد. ورزش، مدیتیشن، تمرین‌های عضلانی، تمرینات تنفسی و انجام صحبت‌های مثبت با خودتان همگی راه‌هایی عالی برای ایجاد آرامش و استقامت ذهنی در برابر تجربیات منفی آینده و رفع ناامیدی هستند.

بر روی جنبه‌های مثبت زندگی خود تمرکز کنید

غرق شدن در تاثیرات منفی فرآیند قلدری سایبری و حرکت در یک مارپیچ رو به پایین کار سختی نیست. با این حال شما می‌توانید با تغییر تمرکزگذاری خود بر روی چیزهایی که به آن‌ها علاقه مند بوده و قدردانشان هستید، بدبینی را کنار بگذارید. بدین ترتیب خلق و خو و عزت نفس خود را تقویت خواهید کرد. لزومی ندارد که چنین چیزهایی موارد بزرگی باشند. صرف چند لحظه در روز برای قدردانی از پیام محبت آمیز یک دوست، عشق یکی از اعضای خانواده یا لذت قدم زدن در طبیعت می‌تواند تفاوتی بزرگ در احساس شما ایجاد کند. سعی کنید در پایان روز سه موردی که بابت آن‌ها شکرگزار هستید را یادداشت کنید.

مثبت نگری به بدنتان را در خود تقویت کنید

عناوین توهین آمیز یکی از رایج‌ترین انواع قلدری‌های سایبری است. متوسل شدن به ایجاد شرم از بدن و وزن شما برای قلدرها رویکردی غیرعادی نیست. توهین‌های مبتنی بر ظاهر می‌تواند برای افراد در هر سنی آسیب زا باشند؛ به خصوص برای نوجوانان.

وقتی در حال تطبیق پذیری با تغییرات فیزیکی ناشی از دوران نوجوانی هستید، هر گونه تصور منفی از بدنتان در زمانی که خود را با افراد مشهور یا حتی همسالان خود مقایسه می‌کنید ممکن است تشدید شود. نظرات شرم آور در رابطه با بدن شما از سوی آزاردهندگان اینترنتی می‌تواند عزت نفس شما را از بین برده و تأثیر طولانی مدتی داشته باشند. برخی تحقیقات نشان داده‌اند که شرمساری از بدن حتی ممکن است علائم افسردگی را در نوجوانان ایجاد کند. چنین وضعیتی گاها با اضطراب و اختلالات مربوط به تغذیه مرتبط است.

اهمیتی ندارد که تجربیات شما تا چه میزان ناخوشایند هستند؛ در هر صورت، تقویت مثبت نگری به بدنتان می‌تواند به مقابله با اثرات قلدری سایبری مبتنی بر ظاهر کمک کند.

بر روی آنچه در مورد خود دوست دارید تمرکز کنید

وقتی یک قلدر سایبری به شما توهین می‌کند، ممکن است این نظرات را درونی کرده و آن‌ها را با حقیقت اشتباه بگیرید. به صدای درونی خود گوش فرا دهید. آیا این تکرار طوطی‌وار کلمات فرد قلدر است؟ آیا خود را فردی غیرجذاب می‌دانید؟ با بیان چند جمله مثبت در مورد خود، به سمت گفتوی درونی سالم‌تر پیش بروید. شاید چشم‌ها و موهایتان را دوست داشته باشید. شما همچنین می‌توانید با پذیرفتن ویژگی‌های شخصیتی مثبت خود، مانند مهربانی یا حس شوخ طبعی، حساسی که نسبت به خودتان دارید را ارتقا ببخشید.

پذیرش خود را تمرین کنید

ابزارهای دیجیتالی جدید، مانند ایربراشینگ و فیلترهای زیبایی، انواع راهکارها را در اختیار افراد قرار می‌دهند تا ظاهر آنلاین خود را تغییر دهند. در واقع، رسانه‌های اجتماعی مملو از عکس‌های دستکاری شده هستند؛ به این دلیل که افراد مدام در تلاشند تا نسخه‌ای “ایده آل” از خود ایجاد کنند. این فرآیند می‌تواند انتظارات را در مورد ظاهر افراد منحرف کند. وقتی یک قلدر سایبری از ظاهر شما انتقاد می‌کند، ممکن است وسوسه شوید که از این ابزارها برای پنهان کردن عیوب خود استفاده کنید. با این حال، این رویکرد آسیب بیشتری به عزت نفس شما خواهد زد. درعوض، بپذیرید که بدن شما منحصر به فرد است و هر فردی نقص‌هایی دارد؛ حتی اگر آن‌ها را به صورت آنلاین ویرایش کند.

با نگاه بدون سوگیری به بدنتان آغاز کنید

اگر مثبت اندیشی در مورد ظاهرتان کار سختی به نظر می‌رسد، با یک موضع خنثی دیدگاه خود را آغاز کنید. به جای تمرکز بر ظاهر خود، روی کارهایی که بدنتان می‌تواند انجام دهد تاکید کنید. فهرستی ساده از چیزهایی که بدن شما قادر به انجام آن‌هاست تهیه کنید؛ خواه شامل پیاده روی یا دویدن باشد، خواه در رابطه با جابجایی اثاثیه منزل. این می‌تواند گامی در راستای پذیرش بهتر و احترام به بدنتان محسوب شود.

تغذیه سالم را فراموش نکنید

ایجاد شرمساری از بدن توسط قلدرهای سایبری می‌تواند بر طرز فکر شما در مورد خوراکی‌ها و عادات غذاییتان تأثیر بگذارد. توهین‌های مبتنی بر وزن حتی ممکن است باعث شود که محدودیت‌های ناسالمی را در رژیم غذایی خود در نظر بگیرید. با این وجود بسیار اهمیت دارد که بدانید غذا دشمن شما نیست. اجازه ندهید یک زورگوی سایبری چنین قدرتی بر روی شما داشته باشد. در عوض، بر روی یک رژیم غذایی سالم و متعادل تمرکز کنید. زمان صرف غذا را به تجربه‌ای شاد و اجتماعی تبدیل کنید. از تکنیک‌های غذایی آگاهانه مانند مزه کردن هر لقمه برای افزایش لذت خود از وعده‌های غذایی بهره ببرید.

نکاتی برای والدین برای جلوگیری از قلدری سایبری

بسیاری از بچه‌ها تمایلی به در جریان قرار دادن والدینشان در مورد آزار و اذیت اینترنتی ندارند. این می‌تواند به دلیل ترس از این باشد که انجام این کار ممکن است منجر به از دست دادن امتیازات مربوط به تلفن همراه و یا رایانه شود. این در حالیست که والدین باید همیشه استفاده فرزندانشان از تکنولوژی را زیر نظر داشته باشند. در این رویکرد بسیار اهمیت دارد که فردی را که قربانی آزار و اذیت سایبری شده است تهدید به لغو دسترسی یا مجازات دیگری نکنید.

علائم هشدار دهنده قلدری سایبری را بررسی کنید

بر خلاف قلدری سنتی که در آن کبودی‌ها اغلب به راحتی قابل مشاهده هستند، تشخیص نشانه‌های آزار اینترنتی برای والدین دشوارتر است. کودک شما ممکن است در صورت وجود نشانه‌های زیر قربانی چنین سو رفتاری شده باشد:

  • پس از صرف زمان به صورت آنلاین و استفاده از تلفن همراه خود، ناراحت، عصبانی یا مضطرب به نظر می‌رسند.
  • هنگام دریافت پیام یا اعلان رسانه‌های اجتماعی مضطرب می‌شوند.
  • در مورد فعالیت‌های آنلاین و رسانه‌های اجتماعی خود حرفیی نمی‌زنند.
  • از رفتن به مدرسه یا کلاس‌های خاص خودداری یا شرکت در فعالیت‌های گروهی خودداری می‌کنند.
  • از دوستان، فعالیت‌های گروهی یا رویدادهای آنلاین و حضوری که قبلاً از آن‌ها لذت می‌بردند کناره گیری می‌کنند.
  • در مدرسه دچار افت عملکرد غیرعادی و ناگهانی شده‌اند.
  • تغییراتی در رفتار، الگوی خواب و صرف غذا، خلق و خو (مانند علائم افسردگی یا اضطراب) نشان می‌دهند.

از قلدری سایبری پیش از وقوع آن جلوگیری کنید

یکی از بهترین راه‌ها برای جلوگیری از آزار و اذیت اینترنتی، جلوگیری از بروز مشکل قبل از وقوع آن است. برای ایمن ماندن در دنیای تکنولوژی، به فرزندان خود بیاموزید:

  • از ارسال پیام‌ به آزارگر سایبری خودداری کنند.
  • به دوستانشان بگویید که دست از زورگویی بردارند.
  • مسدود کردن ارتباط با قلدرهای سایبری؛ پیام‌ها را بدون خواندن پاک کنند.
  • هرگز اطلاعات شخصی خود (یا اطلاعات شخصی دوستانشان) را به صورت آنلاین پست نکرده و به اشتراک نگذارند.
  • هرگز گذرواژه‌های اینترنتی خود را با کسی به‌ جز شما به اشتراک نگذارند.
  • در مورد زندگی آنلاین خود با شما صحبت کنند.
  • چیزی که علاقه ندارند دوستان یا همکلاسی‌هایشان بتوانند آن‌ها را مشاهده کنند در فضای آنلاین قرار ندهند؛ حتی در ایمیل.
  • وقتی عصبانی یا ناراحت هستند پیام ارسال نکنند.
  • همیشه به همان اندازه که در جامعه مودب هستند، در فضای مجازی هم مودب باشند.

استفاده از تکنولوی توسط فرزندتان را زیر نظر داشته باشید

صرف نظر از اینکه فرزند شما تا چه حد ممکن است از این موضوع رنجیده ‌شود، شما فقط می‌توانید با نظارت بر وضعیت او در فضای آنلاین از وی محافظت کنید.

از برنامه‌های کنترل والدین در تلفن هوشمند یا تبلت فرزندتان استفاده کنید. فیلترهایی را روی رایانه فرزندتان راه‌اندازی کنید تا محتوای نامناسب را مسدود کنند؛ در عین حال بتوانند به شما در نظارت بر فعالیت‌های آنلاین او کمک کنند.

دسترسی به داده‌ها را در تلفن هوشمند فرزندتان محدود کنید. برخی از ارائه دهندگان به شما امکان می‌دهند دریافت و ارسال پیام متنی را در ساعات خاصی قطع کنید.

بر دانستن گذرواژه‌های فرزندتان پافشاری کنید. کلمات اختصاری رایجی که بچه‌ها به صورت آنلاین، در رسانه‌های اجتماعی و برنامه‌های پیام‌رسان استفاده می‌کنند را بیاموزید.

بدانید فرزندتان با چه کسانی به صورت آنلاین ارتباط برقرار می‌کنند. آدرس‌های ایمیل در ارتباط با فرزندتان و مخاطبین رسانه‌های اجتماعی وی را بررسی کنید. در رابطه با تمامی افراد حاضر در این لیست سوال پرسیده و از نحوه آشنایی وی با فرزندتان اطلاع حاصل کنید.

فرزندتان را تشویق کنید که اگر پیام‌های تهدیدآمیزی دریافت کرده یا هدف ازار و اذیت اینترنتی قرار گرفتند، این وضعیت را با شما یا بزرگسال مورد اعتماد دیگری مطرح کنند. به وی اطمینان دهید که انجام این کار منجر به از دست دادن امتیازات مربوط به تلفن همراه یا رایانه شخصی‌اش نخواهد شد.

در صورتی که فرزند شما یک قلدر سایبری است:

برای والدین هرگز رو به رویی با ایین مساله که فرزندشان در حال آزار و اذیت اینترنی دیگران است، ساده نیست. با این حال بسیار اهمیت دارد که نسبت به این مساله واکنش نشان دهید. رفتار منفی فرزندتان را قبل از اینکه عواقب جدی در پی داشته باشد مهار کنید.

اگر فرزندتان به علت مورد آزار قرار گرفتن، رفتار قلدرمآبی داشته است، به او کمک کنید تا راه‌های بهتری برای مقابله با مشکل خود پیدا کند. اگر کودک شما در مدیریت احساسات قوی خود مانند خشم، آسیب یا ناامیدی مشکل دارد، با یک درمانگر صحبت کنید. بدین ترتیب به کودک خود کمک می‌کنید تا یاد بگیرد که با این احساسات به روشی سالم کنار بیاید.

آزار و اذیت سایبری اغلب آموخته می‌شود

برخی از قلدرهای سایبری رفتار پرخاشگرانه خود را از تجربیاتی که در منزل دارند فرار می‌گیرند. به همین دلیل بسیار اهمیت دارد که الگوی خوبی در رابطه با رفتار آنلاین، حضور در رسانه‌های اجتماعی و پیام‌رسان برای فرزند خود باشید. به عنوان یک والد، ممکن است با انجام موارد زیر الگوی بدی برای فرزندان خود شوید:

  • ارسال ایمیل‌ و پست‌‌های توهین آمیز در رسانه‌های اجتماعی؛ یا پیام‌های متنی که همکاران، همسایگان یا آشنایان را هدف قرار می‌دهد.
  • برقراری ارتباط آنلاین با افراد به روشی که رو در رو هرگزی چنین رفتاری نمی‌کنید.
  • نمایش رفتار قلدرمآب (حضوری یا آنلاین)؛ مانند رساندن آزار کلامی یا فیزیکی به دیگران و ارعاب مردم.

نکاتی برای والدین در برخورد با کودکی که قلدر سایبریست

درباره دوستان و زندگی اجتماعی فرزندتان بیاموزید. گاهی اوقات دوستان کودک یا نوجوان شما ممکن است رفتار زورگویانه آن‌ها در فضای مجازی تشویق کنند. با صحبت منظم با فرزندتان در مورد زندگی‌اش و اینکه با چه کسانی معاشرت می‌کند، راحت‌تر می‌توانید مشکلاتی را که ممکن است در ایجاد روابط با دیگران داشته باشد، کشف کنید.

به کودک خود در مورد آزار و اذیت اینترنتی آموزش دهید. وقتی قلدری به صورت مجازی انجام می‌شود، فرد در اغلب مواقع عواقب اعمال خود را نمی‌بیند. یک کودک ممکن است درک نکند که رفتار او در اینترنت تا چه میزان می‌تواند برای دیگران آزاردهنده و آسیب زا باشد. با این حال، به عنوان والدین، می‌توانید با تشویق فرزندتان به نگاه کردن به رفتارش از منظر قربانی، به تقویت همدلی در وی کمک کنید. همچنین بهتر است به فرزند خود یادآوری کنید که آزار و اذیت اینترنتی می‌تواند عواقب قانونی جدی در پی داشته باشد.

فرزندتان را تشویق کنید تا استرس خود را مدیریت کنند. قلدری سایبری فرزند شما ممکن است تلاشی برای کاهش استرسی باشد که در خانه یا مدرسه تجربه می‌کند. با این حال راهکارهای بسیار سالم‌تری برای تخلیه احساسات و کاهش تنش وجود دارد. سعی کنید با فرزند خود به انجام ورزش یا یک فعالیت فیزیکی جدید بپردازید. به او آموزش دهید که چگونه تکنیک‌های آرام سازی خود را تمرین کند.

محدودیت‌هایی را در دنیای تکنولوژی برای وی تعیین کنید. به فرزندتان بگویید که رفتار آنلاین او را زیر نظر خواهید داشت. در صورت لزوم، دسترسی به تکنولوژی را برای وی محدود کنید؛ تا زمانی که رفتار خود را بهبود بخشد.

قوانین رفتاری منسجمی را وضع کنید. با این که فرزند شما ممکن است از هر گونه تلاشی که برای تنبیه او انجام می‌دهید عصبانی شود، اما شکی در این نیست که قوانین و مرزهایی که تعیین می‌کنید به کودک شما نشان می‌دهند که برایش ارزش قائلید و به وی توجه می‌کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *