نزدیک به یک سال است که درگیر ویروس کرونا هستیم. بعد از ماهها تلاش، قرنطینه خانگی و استفاده از ماسک، بشر به واکسن رسیده است. در این نوشته قصد داریم به شما توضیح دهیم که واکسن کرونا در چه وضعیتی قرار دارد و کی به دست ما میرسد. و اینکه آیا واکسن کرونا تاثیرگذار است؟ تمامی این سوالات در این نوشته پاسخ داده خواهند شد.
ویروس کرونا (COVID-19)

نمیتوانید کسی را در جهان پیدا کنید که نداند واکسن کرونا یا کووید ۱۹ چیست. تمامی انسانها تح تتاثیر این ویروس قرار گرفته اند. میلیونها انسان کشته شده اند و چند صد میلیون انسان در زمین کرونا گرفته اند. ویروس کرونا درست یک سال قبل در همین ایام از طریق شهر ووهان در چین به سایر نقاط جهان رسید. در ابتدا تصور میشد این ویروس قابل کنترل است. اما سرعت شیوع که باعث بسیاری از بیمارستانها پر شوند، موجب مرگ بسیاری از انسانها شد.
کند عمل کردن بسیاری از دولت های جهان در واکنش به کرونا، باعث شد میزان درگیری با این ویروس به بالاترین حد برسد. در این بین داروهایی در جهت التیام مریضان به کار گرفته شده است. محققان هم در کشورهای مختلف جهان در تلاش برای رسیدن به واکسن هستند. خوشبختانه جهان به واکسن رسیده است و انتظار میرود با شروع واکسیناسیون، بهتر بتوان مهمترین عامل مرگ در سال ۲۰۲۰ را کنترل کرد.
واکسن کرونا چیست؟
واکسن کرونا به واکسنی گفته میشود که میتواند بین ۸۵ تا ۹۵ درصد انسانها را از ناقل شدن به این مریضی نجات دهد. محققان از سالها قبل روی واکسنی برای مبارزه با ویروسی مثل کرونا در تلاش بودند. با اوج گرفتن این مریضی، شرکت های خصوصی مختلف تلاش کردند به واکسن برسند که در این امر موفق بودند. واکسنها در ابتدا روی حیوانات امتحان میشود. بعد از موفقیت، فاز دوم بر روی تعداد محدودی انسان انجام میشود. در نهایت فاز آخر انسانی با استفاده از امتحان کردن واکسن روی تعداد زیادی از داوطلبان از سنین و نژادهای مختلف صورت میگیرد.
واکسن کرونای چند شرکت مختلف در حال حاضر تمام این فازها را پشت سر گذاشته است. این بدین معنی است که جهان دارای چند واکسن کرونا است که میتوانند در کشورهای مختلف مورد استفاده قرار بگیرند.
شرکت های تولید کننده واکسن کرونا

احتمالا تاکنون اسم واکسن کرونای فایزر را شنیده اید. این واکسن توسط شرکت آمریکایی فایزر و شرکت آلمانی بیونتک ساخته شده است. با توجه به سرعت ساخت واکشن و موفقیت آن، این واکسن هفته گذشته به اولین واکسنی در بریتانیا تبدیل شد که رسما مورد استفاده قرار میگیرد. واکسیناسون در بریتانیا، در مرحله اول با افراد سالخورده آغاز میشود و سپس در چند ماه آینده به سایرین میرسد.
در حال حاضر چند شرکت دارویی از آمریکا، چین، روسیه و بریتانیا موفق شده اند واکسن کرونای خود را از مراحل پایانی عبور دهند. در بریتانیا واکسن دانشگاه آکسفورد به زودی مورد استفاده همگانی قرار میگیرد و این واکسن قرار است اکثر مردم این کشور را پوشش دهد. واکسن اسپوتنیک روسیه در حال حاضر روی قشر تحت خطر کشور روسیه از جمله پرستاران و ارتش مورد استفاده قرار گرفته است. از چند هفته آینده، طرح واکسیناسون عمومی در روسیه آغاز میشود. همچنین کشورهایی مثل عربستان سعودی، امارات، برزیل و مجارستان، واکسن روسی را خریداری کرده اند.
واکسن کرونای چین که از شهر ووهان هم بیرون آمده، قرار است در بسیاری از کشورهای جهان مورد استفاده قرار بگیرد. در حال حاضر اخبار دقیقی از نحوه واکسیناسیون در چین منتشر نشده است. اما این واکسن به سایر کشورهای جهان همچون ترکیه فروخته شده است. در آمریکا هم به جز فایزر، چند شرکت دیگر آمریکایی مثل مدرنا آماده عرضه واکسن هستند اما گفته میشود سرعت واکسیناسون در آمریکا پایین خواهد بود. در کشورهای اتحادیه اروپا از جمله آلمان و فرانسه هم از اواسط دی ماه، واکسیناسیون با واکسن مخصوص اروپا آغاز خواهد شد.
واکسن کرونا کی به ایران می رسد؟
مهمترین سوال شهروندان ایران این است که واکسن کرونا کی در داخل کشور در دسترس خواهد بود. این سوال کاملا بستگی به عملکرد وزارت بهداشت در ایران دارد. دولت ایران در حال تولید واکسن کرونای داخلی است و این واکسن به زودی وارد فاز نهایی انسانی میشود. با توجه به اینکه این فاز چند ماه طول میکشد، میتوانیم انتظار داشته باشیم که در ایام عید سال ۱۴۰۰ اطلاعات دقیقی از زمان انتشار واکسن ایرانی بشنویم. واکسن کرونای ایرانی در ابتدا روی افرادی که سن بالایی دارند یا در خطر هستند، مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وزارت بهداشت ایران همچنین قصد دارد حداقل ۱۰ درصد نیازهای خود را از طریق سازمان بهداشت جهانی تامین کند. برای خرید واکسن کرونا، دولت میگوید که تحت تاثیر تحریم است و شرایط برای گرفتن واکسن خارجی سخت شده است. اما طبق برآورد ما، ایرانیان در بهار ۱۴۰۰، به واکسن کرونا دسترسی خواهند داشت.
پینگ بک: تور واکسن کرونا در استانبول؛ دروغ یا واقعیت؟ - زرد نیوز
پینگ بک: کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان - زرد نیوز
پینگ بک: سفر ترکیه در کرونا؛ آخرین وضعیت محدودیتها - زرد نیوز