مقدمه
بیت کوین، این ارز دیجیتال همتا به همتا که در سال ۲۰۰۹ آغاز به کار کرد، باعث شد تا مفهوم جدیدی به اقتصاد جهان معرفی شود. در حالی که مقامات مالیاتی، سازمانهای اجرایی و قانونگذاران جهانی هنوز در حال بحث در مورد چگونگی کنترل آن هستند، بسیاری از افراد هنوز مطمئن نیستند که آیا میتوانند از بیت کوین به طور قانونی استفاده کنند یا خیر.
اینکه آیا میتوانید از بیت کوین استفاده کنید یا نه، بستگی به کشوری دارد که در آن زندگی میکنید. در این مقاله از زرد نیوز درباره وضعیت قانونی بیت کوین و نحوه قانونمندی یا عدم قانونمندی آن توسط مقامات در سراسر جهان بیشتر خواهید دانست.
نکات مهم
- ارز دیجیتال بیت کوین نگرانیهای مالی را برای دولتها در سراسر جهان به وجود آورده است.
- علیرغم استفاده از آن برای خرید کالا و خدمات، هنوز قوانین بین المللی یکسانی وجود ندارد که بیت کوین را قانونمند کند.
- بسیاری از کشورهای توسعه یافته مانند ایالات متحده، کانادا و انگلستان اجازه استفاده از بیت کوین را به شهروندان خود میدهند.
- چندین کشور، از جمله چین و مصر استفاده از بیت کوین را غیرقانونی اعلام کردهاند.
کشورهایی که بیت کوین در آنها قانونی هستند
بیت کوین میتواند به صورت ناشناس برای انجام تراکنش بین هر صاحب حساب در سراسر جهان استفاده شود. این موضوع باعث ایجاد برخی نگرانیهای ارزی برای دولتها شده است. برخی از قانونگذاران و مقامات ممکن است به دلیل اینکه بیت کوین به راحتی کنترل نمیشود و با فعالیتهای غیرقانونی در ارتباط است، از استفاده از آن حمایت نکنند. اما بسیاری از آنها مقرراتی را تحت قوانین مبارزه با پولشویی و مقابله با تامین مالی تروریسم (AML/CFT) در کشورشان وضع کردهاند. هدف آنها تلاش برای کاهش استفاده از بیت برای اهداف منفی و مجرمانه است.
کتابخانه کنگره (LOC) یکسری بررسیهای دورهای را از موضع کشورها در مورد بیت کوین و ارزهای دیجیتال انجام میدهد. این کتابخانه در نوامبر ۲۰۲۱، ۱۰۳ کشور را شناسایی کرد که دولتهایشان به آژانسهای نظارتی مالی خود دستور دادهاند تا مقررات و اولویتهایی را برای موسسات مالی که با رمز ارزها در ارتباطاند، ایجاد کنند.
کتابخانه کنگره همچنین کشورهایی را شناسایی کرد که استفاده از بیت کوین در آنها قانونی است. در ادامه با این کشورها آشنا میشویم.
آمریکا
شبکه اجرای جرایم مالی وزارت خزانه داری ایالات متحده (FinCEN) از سال ۲۰۱۳ دستورالعملهایی را در مورد بیت کوین صادر کرده است. وزارت خزانه داری آمریکا، بیت کوین را به عنوان یک ارز قابل تبدیل که ارزشی معادل با ارز واقعی یا ارزی که میتواند به عنوان جایگزینی برای ارز واقعی عمل کند، تعریف کرده است.
هر نهادی که بیت کوین را مدیریت یا مبادله میکند، مانند صرافیهای ارز دیجیتال و شرکتهای پردازشگر پرداخت، تحت تعریف کسب و کار خدمات پولی (MSB) قرار میگیرد. به این ترتیب، یک کسب و کار خدمات پولی مشمول قانون رازداری بانکی است و باید در خزانهداری ایالات متحده ثبت نام کند و گزارشهای مربوط به تراکنشهای بیش از صد هزار دلار، خرید با استفاده از ارز دیجیتال را ارسال نماید.
علاوه بر این، شبکه اجرای جرایم مالی وزارت خزانه داری ایالات متحده، در حال تدوین مقرراتی برای مؤسسات مالی و غیر مالی است. هدف از این اقدام تعیین اولویتهای این کشور برای ردیابی و گزارش ارزهای دیجیتال میباشد. این مقررات از این موسسات (مانند بانکها و صرافیهای ارزهای دیجیتال) میخواهد تا تراکنشهای خاص و فعالیتهای مشکوک را گزارش کنند. این گزارش به آنها اجازه میدهد تا جرایم مالی مشکوک و فعالیتهای غیرقانونی انجامشده با ارزهای دیجیتال را بررسی کنند.
اتحادیه اروپا
اتحادیه اروپا، بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال را به عنوان داراییهای رمزنگاریشده (Crypto-asset) به رسمیت میشناسد. استفاده از بیت کوین در اتحادیه اروپا غیرقانونی نیست. با این حال، سازمان بانکداری اروپا، مرجع قانونگذاری ارز در این اتحادیه، اعلام کرده است که فعالیتهای داراییهای کریپتو خارج از کنترل آن است و همچنان به مردم و مشاغل درباره خطرات ارزهای دیجیتال هشدار میدهد.
در سال ۲۰۲۰، کمیسیون اروپا پیشنهاد تصویب قانونی برای کنترل داراییهای کریپتو را ارائه کرد، که بسیاری از مؤسسات مالی در اتحادیه آن را تایید کردند. این قانون با این هدف تصویب گشت تا چارچوبهای نظارتی مالی را از بی ثباتی حفظ کند و شرایط رقبات مالی را در سراسر اتحادیه اروپا یکسان کند. این کمیسیون همچنین میخواهد اطمینان حاصل کند که مردم به ارز دیجیتال دسترسی دارند و میتوانند با خیال راحت از آن استفاده کنند.
کانادا
کانادا مانند همسایه جنوبی خود، آمریکا، موضع عموماً مثبتی نسبت به بیت کوین دارد. موسسه درآمد کانادا (CRA) بیت کوین را یک کالا، برای محاسبه مالیات بر درآمد در نظر میگیرد. این بدان معناست که هرگونه درآمد حاصل از تراکنش با استفاده از بیت کوین به عنوان درآمد کسب و کار یا سود سرمایه در نظر گرفته میشود و باید به این صورت گزارش شود.
کانادا صرافیهای ارزهای دیجیتال را کسب و کار خدمات پولی میداند. این امر آنها را تحت اختیار قانون درآمدهای ناشی از جرم (پولشویی) و تأمین مالی تروریسم (نوع کانادایی قوانین AML/CFT) قرار میدهد. در نتیجه، صرافیهای ارزهای دیجیتال باید در مرکز تحلیل گزارشها و تراکنشهای مالی کانادا (FINTRAC) ثبت نام کنند و هرگونه تراکنش مشکوک را گزارش کنند. آنها همچنین از برنامههای انطباق (compliance plans) پیروی و حتی سوابق خاصی را حفظ میکنند.
استرالیا
مانند کانادا، اداره مالیات استرالیا (Australian Taxation Office) بیت کوین را یک دارایی مالی با ارزش میداند که میتواند در صورت وقوع رویدادهای خاص مشمول مالیات شود. بر اقداماتی مانند معامله، مبادله، فروش، هدیهدادن، مبادله بیت کوین با ارز فیات، یا استفاده از بیت کوین برای خرید، مالیات بر عایدی سرمایه اعمال میشود. همچنین شهروندان باید سوابق هر تراکنشی را که با استفاده از بیت کوین انجام میدهند را برای مقاصد مالیاتی، ثبت و نگهداری کنند.
نکته
در استرالیا، اگر بیت کوینهای خود را صرفاً برای استفاده شخصی نگه دارید و از آن سود کسب کنید، ممکن است در شرایط خاص مالیاتی بدهکار نباشید.
السالوادور
السالوادور تنها کشوری در جهان است که بیت کوین را به عنوان ارز قانونی اعلام کرده است. در ژوئن ۲۰۲۱، مجلس السالوادور، پیشنهاد رئیس جمهور این کشور، نایب بوکله (Nayib Bukele) را پذیرفت تا بیت کوین را به عنوان شکلی از پرداخت به رسمیت بشناسد.
دیگر کشورهایی که بیت کوین در آن قانونی است
چندین کشور دیگر اجازه استفاده از بیت کوین در تراکنش ها را میدهند و اشکال مقرراتی را توسعه دادهاند. چند نمونه عبارتند از:
- دانمارک
- فرانسه
- آلمان
- ایسلند
- ژاپن
- مکزیک
- اسپانیا
- انگلستان
کشورهای که بیت کوین در آن غیر قانونی است
در حالی که بیت کوین در بسیاری از نقاط جهان با استقبال روبرو شده، چندین کشور وجود دارند که نسبت به نوسانات و ماهیت غیرمتمرکز آن محتاط هستند. برخی نیز آن را تهدیدی برای سیستمهای پولی فعلی خود میدانند. آنها در عین حال نگران هستند که از بیت کوین برای حمایت از فعالیتهای غیرقانونی مانند قاچاق مواد مخدر، پولشویی و تروریسم مورد استفاده قرار بگیرد. چندین کشور کاملاً ارز دیجیتال را ممنوع کردهاند، در حالی که برخی دیگر سعی کردهاند هر گونه پشتیبانی بانکی و سیستم مالی را که برای تجارت و استفاده از آن ضروری است، قطع کنند.
کشورهای با ممنوعیتهای غیر مستقیم
کتابخانه کنگره آمریکا در جدیدترین گزارش خود مورخ نوامبر ۲۰۲۱، ۴۲ کشور که استفاده از ارزهای دیجیتال را به صورت غیر مستقیم ممنوع کردهاند را شناسایی کرد. برخی از این کشورها که در فهرست کتابخانه کنگره وجود دارند عبارتند از:
- بحرین
- بوروندی
- کامرون
- جمهوری آفریقای مرکزی
- گابن
- گرجستان
- گویان
- کویت
- لسوتو
- لیبی
- ماکائو
- مالدیو
- ویتنام
- زیمبابوه
کشورهای با ممنوعیت کامل
کتابخانه کنگره در نوامبر ۲۰۲۱، ۹ کشور را با ممنوعیت مطلق ارزهای دیجیتال شناسایی کرد:
- الجزایر
- بنگلادش
- چین
- مصر
- عراق
- مراکش
- نپال
- قطر
- تونس
دیدگاهتان را بنویسید