مقدمه
چارلی لی (Charlie Lee)، سازنده لایت کوین، یکی از اولین فورکهای بیت کوین، بیشتر به عنوان یک کارآفرین بسیار موفق در صنعت نوظهور ارزهای دیجیتال شناخته میشود. تحت رهبری او، لایت کوین همچنان یکی از برترین ارزهای دیجیتال در یک بازار فوقالعاده پر نوسان باقی مانده است. این در حالی است که بسیاری از آلت کوینهای (ارزهای دیجیتال غیر از بیتکوین) دیگر که در اوایل دهه ۲۰۱۰ راهاندازی شدند. در حال حاضر اثری از آنها وجود ندارد.
لی در سال ۲۰۱۱ (دو سال پس از بیت کوین) لایت کوین (LTC) را توسعه داد و آن را راهاندازی کرد. وی در این زمان هنوز یک مهندس نرمافزار در گوگل بود. در سال ۲۰۱۳، او گوگل را ترک کرد تا به عنوان مدیر مهندسی (۲۰۱۳-۲۰۱۵) و سرپرست بخش مهندسی (۲۰۱۵-۲۰۱۷) در کوین بیس، یک استارت آپ و صرافی ارز دیجیتال، فعالیت کند. در سال ۲۰۱۷، او کوین بیس را ترک کرد تا تمام وقت بر روی بنیاد لایت کوین تمرکز کند. بنیاد لایت کوین (Litecoin Foundation) یک موسسه غیرانتفاعی است که او در سال ۲۰۱۶ تأسیس کرد. از مارس ۲۰۲۲، او همچنان به عنوان مدیر عامل در بنیاد لایت کوین، جایی که تمرکز اصلی او ارتقای آگاهی و پذیرش جهانی لایت کوین میباشد، فعالیت میکند. با ادامه این مطلب از زرد نیوز همراه باشید.
نکات کلیدی
- چارلی لی، خالق لایت کوین (LTC) که یکی از اولین آلت کوینهای بیت کوین میباشد. او به عنوان یک کارآفرین بسیار موفق در صنعت نوظهور ارزهای دیجیتال شناخته میشود.
- لی همیشه لایت کوین را مکمل (و نه رقیب) بیت کوین توصیف کرده است. وی لایت کوین را مانند نقرهای برای طلای بیت کوین میداند.
- اگرچه لی لاین کوین را بر اساس کد بیت کوین ساخت، اما چند تفاوت قابل توجه را در طراحی خود نیز اعمال کرد. طراحی که نه تنها ارز او را در بازار متمایز مینمود، بلکه برخی از ایراداتی که وی از بیت کوین شناسایی کرده بود را نیز اصلاح میکرد.
- تحت رهبری او، لایت کوین همچنان یکی از برترین ارزهای دیجیتال در بازار بی ثبات باقی مانده است. این در حالی است که اثری از بسیاری از آلت کوینهای دیگر که در اوایل دهه ۲۰۱۰ میلادی راه اندازی شدند، وجود ندارد.
تحصیلات و شغلهای ابتدایی
چارلی لی در سال ۱۹۷۷ در خانوادهای چینی در کشور ساحل عاج متولد شد. والدین او از دهه ۱۹۶۰ میلادی در این کشور آفریقایی زندگی میکردند. زمانی که او سیزده ساله بود، خانواده وی به کشور آمریکا مهاجرت کردند. لی، پس از فارغ التحصیلی از لارنسویل در سال ۱۹۹۵ (Lawrenceville)، دبیرستانی واقع در نیوجرسی، هر دو مدرک لیسانس (۱۹۹۹) و فوق لیسانس (۲۰۰۰) خود را در رشته علوم کامپیوتر از موسسه فناوری ماساچوست (MIT) کسب کرد. پدر لی نیز فارغالتحصیل همین دانشگاه بود. برادر وی، بابی لی، یکی دیگر از کارآفرینان حوزه ارزهای دیجیتال، بعداً بنیانگذار و مدیر عامل صرافی ارز دیجیتال “BTC China” در چین شد.
لی قبل از آغاز به کار در گوگل (در سال ۲۰۰۷)، هفت سال را به عنوان مهندس نرمافزار در شرکتهای فناوری پیشرو در کالیفرنیا مانند KANA Communications (از سال ۲۰۰۰ تا ۲۰۰۳) و Guidewire Software ( از سال ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۷) گذراند.
آغاز به کار در گوگل و توسعه لایت کوین (۲۰۰۷ تا ۲۰۱۳)
در سال ۲۰۰۸، در طی شش سال تصدی لی (۲۰۰۷-۲۰۱۳) در گوگل به عنوان یک مهندس نرم افزار که بر روی اپلیکیشنهای مهم ( از جمله YouTube Mobile، Chrome OS، Play Games) کار میکرد. اولین ارز دیجیتال جهان، بیت کوین توسط فرد (یا افرادی) با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو اختراع شد.
به گفته لی، او برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ و با خواندن مقالهای در مورد جاده ابریشم، یک بازار آنلاین که فقط بیت کوین را به عنوان پرداخت میپذیرفت، با فضای ارزهای دیجیتال آشنا شد. فلسفه اقتصادی شخصی او قبلاً او را نسبت به سیستم فدرال رزرو بدبین کرده بود. و در این سالهای قبل از راهاندازی لایت کوین، او در حال بررسی استراتژیهای سرمایهگذاری مختلفی بود که کمتر به بانکهای مرکزی متکی باشند، از جمله تجارت طلا. با توجه به تخصص او در فناوری رایانه و علاقه شدید وی به سرمایه گذاریهای متفاوت، این مقاله تمام توجه او را بر روی ارزهای دیجیتال و پشتیبانی از فناوری بلاک چین به عنوان راه ایده آل برای رسیدن به اهدافش متمرکز کرد.
مکاتبات بعدی لی با مایک هرن (Mike Hearn)، یکی از توسعه دهندگان بلاک چین اصلی بیت کوین، عزم او را برای مسیرش تقویت کرد. زمانی که لی هنوز در گوگل بود، اولین بیت کوین خود را از هرن خرید و شروع به استخراج کرد تا خود را برای توسعه ارز دیجیتال خود آماده کند.
از استخراج تا توسعه ارز دیجیتال فربیکس و لایت کوین (۲۰۱۱)
مانند بسیاری از توسعه دهندگان دیگر که مشتاق ساخت چیزی مشابه به بیت کوین هستند، لی در اولین تلاش خود برای راهاندازی یک ارز دیجیتال شکست خورد. اما برخلاف بسیاری از توسعه دهندگان دیگر، او در تلاش دوم خود موفق شد.
فربیکس (Fairbix)، یک سیستم پرداخت بلاک چینی است که لی و تیم وی با شبیهسازی کد منبع (Source Code) از تِنِبیکس Tenebix (یکی دیگر از ارزهای دیجیتال نوپا) توسعه دادند. این سیستم در سپتامبر ۲۰۱۱ در عرض چند هفته پس از انتشار از کار افتاد. دلیل عمده این امر فشارهای منفی رسانهای بود که از از انتشار زودرس آن (Premier) انتقاد داشتند. در انتشار زودرس، توسعه دهندگان یک ارز دیجیتال، توکنهایی را قبل از ساخت بلاک چین آن، در دسترس عموم قرار میدهند.
انتشار زودرس، در واقع راهکاری است که توسعهدهندگان برای جذب سرمایهگذار در پروژه خود بر میگزینند. اما این روش به دلیل کمبود شفافیت، ممکن باعث کاهش اعتماد سرمایهگذاران شود.
بدتر از همه، باگهای نرمافزاری، فربیکس را در معرض حمله ۵۱ درصدی قرار دادند، و باعث شدند کنترل شبکه به دست ماینرها بیافتد. سپس ماینرها با مسدودکردن تأیید تراکنشهای جدید، توقف پرداختها بین کاربران و معکوسکردن تراکنشهای انجامشده، ارزش آن ارز را از بین بردند.
در عرض چند هفته از راهاندازی ناموفق فربیکس، چارلی لی پروتکل اثبات کار و همچنین چندین درس که از آن تلاش ناموفق گرفته بود را در لایت کوین گنجاند. این آلت کوین بالاخره در ۷ اکتبر سال ۲۰۱۱ فعالیت خود را به طور رسمی آغاز کرد.
لایت کوین در برابر بیت کوین
چارلی لی همواره لایت کوین را مکمل (و نه رقیب) بیت کوین دانسته و در نقل قولی معروف از وی، لایت کوین را مانند نقره و بیت کوین را مانند طلا میخواند. از سال ۲۰۱۱ به بعد او موقعیت لایت کوین را طوری ترتیب داده است که برای تراکنشهای سبک مانند خرید آنلاین استفاده شود. و بیت کوین به عنوان ارز دیجیتال برای تراکنشهای سنگین مانند پرداختهای بین المللی کاربرد دارد. در این راستا، لی لایت کوین را با چندین شباهت به بیت کوین ساخت. اما همچنین تغییرات متعددی را برای کمک به مقیاسپذیری موثرتر آن اعمال کرد.
هم لایت کوین و هم بیت کوین ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز و همتا به همتا (P2P) هستند که امکان پرداخت فوری و با حداقل کارمزد را در هر نقطه از جهان بدون نیاز به شخص ثالث، فراهم میکنند. مانند آلت کوینهای دیگری که در اکتبر ۲۰۱۱ وجود داشتند، لایت کوین یک فورک از بیت کوین است: ارزی که کد منبع بیتکوین را گرفته و چند تغییر جزئی ایجاد کرد که در مسیری جداگانه با یک سکه مجزا قرار گرفت.
با این حال، لی چند تفاوت مهم را نیز در لایت کوین ایجاد کرد که نه تنها ارز او را از بیت کوین در بازار داراییهای کریپتو متمایز میکرد، بلکه برخی از ایراداتی را که در بیت کوین شناسایی کرده بود اصلاح مینمود، مانند دسترسی، سرعت، حجم و هزینه.
مطلب مرتبط: بیت کوین در برابر لایت کوین: تفاوت آنها چیست؟
الگوریتم استخراج متفاوت
لایت کوین الگوریتم استخراج اسکرپت (Scrypt) را برگزید. در حالی که بیت کوین از الگوریتم استخراج SHA-256 استفاده میکند. این یکی از تفاوتهای مهم این دو ارز دیجیتال است. لی قصد داشت فرآیند استخراج را برای همه قابل دسترسی کند. به همین دلیل اسکريپت را به عنوان الگوریتم استخراج انتخاب کرد، زیرا تحت این الگوریتم هر فرد با یک سیپییو معمولی میتواند لایت کوین استخراج کند. این در حالی است که برای استخراج بیت کوین باید پردازنده گرافیکی (GPU) پر قدرت داشت.
در ابتدا، این امر که لی اسکریپت را انتخاب کرد، به لایت کوین امکان استخراج از طریق سیپییوها را داد، اما این مزیت عمر کوتاهی داشت. زمانی که نرمافزارهای استخراج و مدارهای مجتمع ویژه برنامه (ASIC) برای الگوریتم اسکریپت توسعه یافتند، ماینرهای لایت کوین به سمت پردازندههای گرافیکی نیز رفتند و استخراج لایت کوین بدون دستگاه استخراج قویتر دیگر سودی نداشت.
بلاکهای سریع تر، عرضه حداکثری بیشتر، کارمزدهای کمتر
لی بارها در مورد مزایای لایت کوین نسب به بیت کوین صحبت کرده است. وی لایت کوین را طوری طرحی کرده است تا در مقایسه مستقیم با بیت کوین بيشتر “قابل خرج” باشد. این طراحی شامل ویژگیهایی مانند تسریع ایجاد بلاکها، عرضه توکنهای در گردش بیشتر، کارمزدهای ارزان تر میشود.
لی نه تنها لایت کوین را طوری طراحی کرد که بلاکها را چهار برابر سریعتر تولید کند (میانگین تولید هر بلاک در لایت کوین ۲/۵ دقیقه است، در مقابل این میزان در بیت کوین ۱۰ دقیقه است)، بلکه لایت کوین را نیز طوری ساخت تا چهار برابر حداکثر عرضه در گردش (لایت کوین حداکثر ۸۴ میلیون سکه در گردش خواهد داشت؛ بیت کوین حداکثر ۲۱ میلیون سکه) را داشته باشد. علاوه بر این، میانگین کارمزد لایت کوین بسیار کمتر از بیت کوین است.
کوین بیس (۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷)
در سال ۲۰۱۳، دو سال پس از راهاندازی لایت کوین، لی گوگل را ترک کرد تا در صمت سرپرست مهندسی در صرافی کوین بیس مشغول به کار شود. او در این شغل فرصت بیشتری داشت تا بر روی ارز دیجیتال خود کار کند داد. وی پس از دو سال فعالیت در این صمت ارتقا شغلی یافت و به عنوان مدیر بخش مهندسی کوین بیس کار خود را ادامه داد.
بنیاد لایت کوین (تاسیس از ۲۰۱۶)
تا سال ۲۰۱۷، لی آماده بود تا به صورت تمام وقت روی لایت کوین کار کند. او کوین بیس را ترک کرد تا کاملا روی نقش خود به عنوان مدیر عامل بنیاد لایت کوین تمرکز کند. بنیاد لایت کوین، یک موسسه غیرانتفاعی است که هدف آن “پیشبرد لایت کوین به نفع جامعه، از طریق توسعه و ترویج فناوریهای پیشرفته بلاک چین” است.
آینده لایت کوین
لی، در کنفرانسی در سال ۲۰۱۹ بیان کرد که هدف اصلی او “ایجاد پولی سالم” است. وی از زمانی که برای اولین بار نام بیت کوین را شنید، معتقد بود که (مفهوم) ارز دیجیتال ” بهترین شکل پول است که تمدن بشری تاکنون دیده است”.
وقتی از او پرسیدند که آیا به نظر او بانکهای مرکزی در نهایت ارزهای دیجیتال را تولید میکنند، اظهار داشت هیچ مزیتی در این سناریو نمیبیند. یکی از مزایای اصلی پول دیجیتال، تمرکززدایی است. بنابراین کنترل دولت بر روی آن باعث میشود که رمز ارز، “عملا نسخه دیجیتال دلار آمریکا باشد”.
او معتقد است که در نهایت تنها چند ارز دیجیتال (احتمالاً بیت کوین، لایت کوین و چند مورد دیگر) در بازار باقی می ماند. در آن مرحله، آن ارزهای باقیمانده میتوانند “در واقع ارزش واقعی داشته باشند”. این رمز ارزها حتی قابل تعویض خواهند بود. بدین معنی که یک فرد میتواند لایت کوین ارسال کند و گیرنده میتواند بیتکوین را بفرستد که به صورت خودکار تبدیل به لایت کوین شود.
لی پیشبینی میکند که با افزایش پذیرش رمز ارزها توسط کسب و کارها و بهبود تجربه کاربران، مصرفکنندگان به ارز دیجیتال اعتماد خواهند کرد. این موارد با پذیرش انبوه ارز دیجیتال همراه خواهد بود و مانند پول سنتی در همه جا استفاده میشود. “همه چیز ساده تر خواهد شد و آن زمان است که همه چیز شروع به پیشرفت میکند.”
پرسشهای متداول در مورد چارلی لی
چارلی لی چگونه بیت کوین را تبلیغ کرد؟
خیلیها لایت کوین را ارز دیجیتالی میدانند که دست کم گرفتهشده. ولی به اندازه برخی از کارآفرینان دیجیتال دیگر (مانند ساتوشی ناکاموتو بیت کوین و ویتالیک بوترین اتریوم) مشهور نیست. با این حال او قدرت ماندگاری چشمگیری را در فضایی بسیار رقابتی نشان داده است. سابقه قوی او نه تنها به دلیل تخصص فنی او بلکه به دلیل شهرت او به عنوان یک اینفلوئنسر بسیار مورد احترام در شبکههای اجتماعی است. چارلی لی در پلتفرمهای اجتماعی مربوط به ارزهای دیجیتال و بلاک چین، بیش از یک میلیون فالوئر. از نام کاربری فعلیاش ([email protected]) تا توصیف اولیه وی از لایت کوین به عنوان “نسخه ساده بیت کوین” در بیانیه معرفی لایت کوین در سال ۲۰۱۱، او با موفقیت تصویر لایت کوین را به عنوان “برادر کوچک” بیت کوین ترسیم کرده است. این امر باعث شده تا تا باور به رشد بلند مدت این رمز ارز افزایش يابد.
لایت کوین در در کجا کاربرد دارد؟
یکی از اهداف جاه طلبانه و بلند مدت لی این است که لایت کوین را به اندازه ارز فیات در همه جای دنیا قابل خرج کند. گفتنی است که او و تیمش پیشرفت چشمگیری در جهت دستیابی به این هدف داشتهاند.
در آوریل ۲۰۲۱، اپلیکیشن پرداخت پی پال، ونمو (Venmo)، لایت کوین را به عنوان یکی از ارزهای دیجیتالی که کاربران میتوانند در پروفایل ونمو خود “خرید و فروش یا نگه داری” کنند، فهرست کرد.
در نوامبر ۲۰۲۱، بنیاد لایت کوین یک کارت نقدی ویزا (VISA) صادر کرد. که لایت کوین را به صورت آنی به دلار آمریکا تبدیل میکند تا “کاربران بتوانند در هر جایی که VISA را میپذیرند، خرید کنند”. از خرید آنلاین و خدمات دیجیتال تا سوپرمارکتها و رستورانها.
لایت کوین چگونه تولید میشود؟
از نظر تاریخی، فقط بانکهای مرکزی و دولتها قابل اعتماد بودهاند تا پول چاپ (تولید) کنند.
مانند بیت کوین و سایر ارزهای دیجیتال، لایت کوین یک ارز مجازی غیرمتمرکز و همتا به همتا (P2P) در یک شبکه اوپن سورس پرداخت جهانی است. به عبارت دیگر، لایت کوین را هیچ دولتی چاپ (تولید) یا حتی قانونمند نمیکند.
در عوض، تنها روش برای ایجاد لایت کوینهای جدید در گردش، فرآیندی به نام استخراج است. برای “ضربکردن” (Mint) سکههای جدید، ماینرها در یک استخر استخراج نرمافزار ویژه را دانلود میکنند. و برای حل معادلات پیچیده ریاضی با دیگر ماینرها رقابت می کنند. اولین ماینری که قدرت محاسباتی کافی برای حل معادله را داشته باشد، یک بلاک لایت کوین به علاوه هر مقدار کارمزد تراکنش موجود در بلاک را پاداش میگیرد. هر بار که یک بلوک جدید تولید میشود، تمام ماینرهای دیگر باید آن را تایید کنند. پس از تایید، یک معادله ریاضی جدید معرفی و فرآیند استخراج دیگری آغاز میشود.
لایت کوین چقدر نوسان دارد؟
در زمان راهاندازی، لایت کوین یک رقیب جدی برای بیت کوین بود. از آن زمان، با شلوغ تر و رقابتی تر شدن بازار، قیمت لایت کوین نیز کاهشیافته است. اما لایت کوین یکی از بادوام ترین رقبای اصلی بیت کوین میباشد که هنوز در چرخه رقابت باقی مانده است.
لایت کوین در تاریخ ۱۰ می ۲۰۲۱ به بالاترین سطح ارزش خود یعنی ۴۱۲/۹۶ دلار و در ۱۴ ژانویه ۲۰۱۵ به پایین ترین سطح ارزش خود در تاریخ، با رقمی معادل ۱/۱۵ دلار رسید.
در ۲۲ مارس ۲۰۲۲، لایت کوین ارزش بازاری معادل ۸/۶ میلیارد دلار داشت و قیمت هر توکن آن ۱۲۱/۴۸ دلار بود. در این زمان بود که لایت کوین جزو ۲۰ ارز دیجیتال برتر از نظر ارزش بازار قرار گرفت.
چرا چارلی لی همه لایت کوینهای خود را فروخت؟
در دسامبر ۲۰۱۷، چارلی لی در با انتشار پستی در ردیت (Reddit) اعلام کرد که تمام داراییهای لایت کوین خود را بفروشرسانده یا اهدا کردهاست (به جز چندین سکه فیزیکی که برای خود نگهداشته است). وی دلیل این امر را اجتناب از تضاد منافع با موقعیت خود به عنوان اینفلوئنسر شبکههای اجتماعی بیان کرد. وی اظهار داشت، انگیزه اصلی برای این اقدام این بود که هر وقت (یا هر چیزی) که او توئیت میکرد، ممکن بود به ” انجام آن برای سود شخصی متهم شود”.
او اضافه کرد، با وجود اینکه “همیشه از خرید یا فروش لایت کوین قبل یا بعد از توئیتهای بزرگ خودداری کرده است… همیشه این شک وجود خواهد داشت که آیا پستهای او برای قراردادن “ثروت شخصی خود بالاتر از موفقیت لایت کوین” بوده است یا خیر.
او حتی برای جلوگیری از کوچکترین اتهام به دستکاری قیمت، تصمیم گرفت نداشتن “حتی یک لایت کوین که فیزیکی ذخیره نشده است” بهترین راه ممکن است. او به دنبال کنندگان خود اطمینان داد که “لایت کوین را رها نمیکند”. و مسیر را ادامه خواهد داد تا “همه وقت خود را صرف کار روی لایت کوین کند”. اگرچه او از بیان اینکه چه تعداد لایت کوین فروخته یا چه قیمتی دریافت کرده است خودداری کرد، اما اظهار داشت که “درصد کمی از حجم روزانه GDAX را شامل میشود و باعث سقوط بازار نشده است.”
سخن آخر
برخلاف بسیاری دیگر از توسعه دهندگان ارزهای دیجیتال که مشتاق کپی بیت کوین هستند، چارلی لی قدرت ماندگاری چشمگیری را در این فضای بسیار رقابتی نشانداده است. سابقه قوی او نه تنها به دلیل تخصص فنی او بلکه به دلیل شهرت او به عنوان یک اینفلوئنسر بسیار مورد احترام در شبکههای اجتماعی است. وی در شبکههای اجتماعی مرتبط با ارز دیجیتال و بلاک چین، بیش از ۱ میلیون فالوئر دارد.
تمرکز اصلی لی به عنوان مدیر عامل بنیاد لایت کوین بر ارتقای آگاهی و پذیرش لایت کوین است. لی معتقد است که ارز دیجیتال “بهترین شکل پول است که تمدن بشری تاکنون به خود دیده است”.
لی پیشبینی میکند که با افزایش پذیرش رمز ارزها توسط کسب و کارها و بهبود تجربه کاربران، مصرفکنندگان به ارز دیجیتال اعتماد خواهند کرد. این موارد با پذیرش انبوه ارز دیجیتال همراه خواهد بود و مانند پول سنتی در همه جا استفاده میشود.
دیدگاهتان را بنویسید